Du er her:

Bergans Wiglo 4LT

Wiglo? Øh, hvad? Norske Bergans har med deres Wiglo blandet en lavvu med et kuppeltelt for at opnå de gode fordele fra begge lejre i ét telt. Vi har fået fat i den ekstra lette udgave Wiglo LT4.

Til forskel fra en lavvu er Wiglo LT4 lettere, mere vindstabil og nemmere at slå op. Det fede ved en lavvu er dens højde og dens rummelige indre, og det synes jeg ikke, Bergans går på kompromis med i Wiglo .

Wiglo har dimensionerne 400x345x160 cm, og det lette ydersejl har et søjletryk på 5000 mm. Teltet kan bruges både med og uden indertelt, hvilket giver flere muligheder. Når teltet skal op, starter man bare med yderteltet og klikker herefter inderteltet op. I ydersejlet er der tre indgange, hvor den ene er bredere end de andre og virker som hovedindgang. Teltet består af tre buer, en kraftig midterstang, tre vinduer i toppen samt en masse barduner og pløkker. Når man slår teltet op, starter man bare med buerne, og kan herefter sætte pløkker i og til sidst kravle ind og sætte midterstangen op. En traditionel lavvu er ofte ret bøvlet at sætte op, men Wiglo er nem at sætte op – også selvom man er alene.

Inderteltet består af et stort rum og er fyldt med lommer, og der er selvfølgelig løkker til opsætning af tørresnor. Til opsætningen kræver det, at man har midterstangen med ind igennem, hvilket er overraskende nemt at få op, selvom det lyder bøvlet. Ellers er der spænder og elastikker rundt på indersiden af ydersejlet, som gør det nemt at sætte inderteltet op. Når inderteltet er oppe, har man pludselig et telt med en større apsis ved hovedindgangen samt to mindre ved de andre indgange. Det giver god mulighed for opbevaring af bagage samt den dejlige ting, at selvom der ligger fire i teltet, så kan alle nemt komme ud eller få fat i sit udstyr uden at skulle kravle over hinanden.

Der er rigeligt med plads til fire personer i teltet (soveareal på 5,5 m2), og samtidig er der god plads til bagage. Det er også et rigtig godt samlingstelt, hvis man er en større gruppe af sted – især hvis man kun bruger ydersejlet for sig, så kan teltet rumme rigtig mange siddende. Uden indertelt er det bare at klippe en presenning til som footprint, og så har man et stort, behageligt rum. Dog ville jeg nok oftest have inderteltet med, så myggene holdes ude, og da der er indbygget myggenet i døre og loft, så kan der også åbnes op for en rimelig ventilation til trods for, at teltet går helt ned til jorden med sneflapper. Hvis der ønskes bedre ventilation, så er det muligt at lukke helt op i de tre indgange.

Jeg har haft Wiglo med i meget blandet vejr, heriblandt snestorm hvor det virkelig fik bevist sit værd. Selvom vinden ruskede, og sneen faldt i store mængder, så holdt den til presset fra den tunge sne. En anden tur var med sol og godt vejr, og her var det bare at åbne for siderne, og så var der ellers god udsigt samt en god ventilation. Det er virkelig et mulighedernes telt lige meget hvilket klima, du befinder dig i.

Ydersejl, stænger og pløkker vejer tilsammen fire kg, og inderteltet vejer to kg, så det er ikke markedets letteste telt, men hvis man deler vægten ud på fire mand, er det jo slet ikke galt. Wiglo LT4 er et telt, der vægter rummelighed og funktionalitet frem for alt, og det gør det rigtig godt.

Rasmus Simonsen, Mandag, 06 maj 2013, hits: 10926
Log ind