Ecco Biom Hike GTX

Løbeverdenen har gennem de seneste år gennemgået en utrolig forvandling. Man er langsomt begyndt at indse at støtte, kontrol og tykke hæle ikke er måden at undgå skader på. Nærmere tværtimod. I stedet skal man smide skoene og udnytte den utrolige gave naturen har givet os, fordi fødderne er bygget til bevægelse. Denne udvikling er dog ikke nået til friluftsverdenen – før nu. Med Biom Hike lancerer Ecco en vandrestøvle, som lader foden bevæge sig mere naturligt.

Naturlig bevægelse henviser i bund og grund til den måde, man ville bevæge sig på, hvis man ikke havde sko eller støvler. Når man går og løber barfodet, vil kroppen rent instinktivt undgå at lande på hælen, men i stedet lande fladt med vægt på forfoden i stedet. Dette er mest udtalt ved løb, men gælder også ved vandring. I en traditionel vandrestøvle vil det, på grund af den høje kantede hæl, føles mest naturligt at lande på hælen. Dette er i teorien en bremsende bevægelse, da du placerer benene foran hoften i den retning, du bevæger dig. Med Biom Hike mindskes faldet fra hæl til forfod, og så har de samtidig afrundet hælen, således at støvlen fordrer en mere flad midtfodslanding.

Hvordan fungerer det så i praksis? Det fungerer faktisk rigtigt godt. Det er tydeligt at mærke, at støvlen gerne vil have én til at lande længere fremme på foden. Dette kræver, at man tager lidt kortere skridt, end man er vant til, men det vænner man sig hurtigt til. Den meget fleksible lavprofilerede sål giver rigtig god kontrol, og man har god føling med underlaget. Dette mindsker risikoen for at vrikke om på foden betydeligt. I tillæg er skoens sål også meget skridsikker – selv på våde, glatte sten står de godt fast.

For nogen vil den bløde sål dog kunne være et minus. Det handler i høj grad om hvor tung oppakning, man skal have med samt underlagets beskaffenhed. Det vil være et spørgsmål om vane og træning, men til meget tung oppakning (+25 kg) vil jeg mene, at sålen er for blød. Man vil simpelthen kunne overbelaste fødderne, hvis man ikke har trænet tilstrækkeligt.

Ecco Biom Hike er let foret og vil ifølge producenten kunne holde foden varm ned til minus 24 grader. Jeg har brugt den på fjeldet med temperaturer lige under frysepunktet, og der var de varme, men ikke for varme. Når temperaturen stiger til 10-15 grader, synes jeg, at de bliver lidt for varme. Til den koldere del af året er det dog rigtigt dejligt med den lette foring.

Støvlen føles umiddelbart rigtig godt på foden. Det er en utroligt let støvle (1140 gram pr. par), og der sidder ikke nogle irriterende syninger og generer. Det er en meget bred støvle – både i hæl og forfod. Ankelstøtten er rigtig fin, og man har en klar fornemmelse af, at der er masser af hjælp at hente, hvis man skulle blive træt i anklerne. Dette er gjort uden at begrænse fodleddets bevægelighed for meget.

Vandtætheden er også helt kanon. Jeg har vandret tre sammenhængende timer i et sumpområde uden at få våde fødder, så Gore-Tex'en gør sit arbejde. Alt i alt er Ecco Biom Hike et rigtigt fint bud på dét, som friluftslivet har manglet længe. Så vil du være skaderne kvit, men samtidig have beskyttelse mod elementerne, så tag ud i din lokale grejforretning og prøv Ecco Biom Hike.

Array
Anders Aagaard Hansen, onsdag, 06 februar 2013, hits: 13499