Fjällräven Keb Jacket

 

På sommerens vandretur i de norske og svenske fjelde lærer du hurtigt at sætte pris på den rigtige jakke. En jakke, som både beskytter dig mod vind og vand, men som også er behagelig at gå i med tung rygsæk i varieret terræn og over mange timer. Svenske Fjällräven har til det formål lavet Keb Jacket sæt, som vi har kigget nærmere på.

Keb er synonym for Kebnekaise, Sveriges højeste bjerg, som er beliggende i landets nordligste region, Kiruna Kommune, som til trods for sit areal på 20,000 km2 kun har cirka 20,000 indbyggere. Denne lave befolkningstæthed giver til gengæld plads til det store Kebnekaise fjeld, hvis sydtop rejser sig hele 2014 meter over havet. Kebnekaise er et yndet mål for mange svenskere såvel som turister, så det er ikke underligt, at Fjällräven har valgt at bruge Keb som navn for to produkter, som de uden tvivl forventer, at brugerne vil synes om og tage til sig.

Keb Jacket er som nævnt en jakke, hvor fokus er lagt på funktionalitet på fjeldet. Det vil sige, at det er en jakke, hvor du gerne vil have en stor grad af bevægelsesfrihed og åndbarhed, men som samtidig beskytter dig mod naturens luner, om det så er en snestorm om vinteren eller en tordenfront om sommeren. Dette stiller selvfølgelig et stort krav til materialevalg, eftersom du i modsætning til en skaljakke, som gerne skal være 100 % vind og vandtæt, her er nødt til at tænke kreativt for at opnå det perfekte kompromis.

Resultatet er blevet en jakke som er konstrueret i Fjällrävens klassiske G-1000 Eco samt MoveOn™ Soft Shell. G1000 Eco er produceret af genanvendt polyester samt økologisk bomuld og kan efter behov imprægneres med Greenland Wax, hvilket er med til at give materialet sine vind- og vandafvisende egenskaber. G1000 dækker de udsatte områder omkring hoften, hele jakkens front, hætte og skulderparti, hvor den skal kunne modstå slitage fra rygsækkens bæresystem. Soft Shell-paneler med firvejsstræk og god åndbarhed dækker det meste af ryg og arme og giver lommerne en funktionel bælgfunktion. Tovejslynlåse under ærmerne giver mulighed for yderligere ventilation. Herudover finder du de sædvanlige detaljer såsom snoretræk forneden, velcroafslutning ved ærmerne samt en lille lomme på venstre overarm til småting.

Keb-jakken er godt gennemtænkt og er meget velegnet til at gå med tung rygsæk. Fjällräven har blandt andet valgt ikke at have de klassiske stiklommer fortil ligesom sidesømmen er flyttet for at minimere irritation efter mange timer med rygsækken på. Som kompensation har de til gengæld placeret to rummelige napoleonslommer på brystet, hvoraf forsiden er udført i Soft Shell, som giver lommen fleksibilitet, mens indersiden er G1000. Indvendig findes der også en netlomme med plads til GPS, kompas eller mobiltelefon. Jakken er desuden formsyet med et relativt slankt fit, hvilket ydermere minimerer risikoen for folder langs hoftebæltet.

Et kapitel for sig er Keb-jakkens stormhætte. Hætten har en klassisk trevejsjustering, som man kender det fra andre skaljakker, hvorimod det specielle kommer ved skyggen. Skyggen er foldbar og kan foldes tilbage, hvis du ønsker maksimalt udsyn, eller du kan lade skygge blive fremme, hvis vinden piber, og du gerne vil beskytte ansigtet mest muligt. Indsyet i skyggen er desuden en robust messingtråd, hvormed du kan forme skyggens facon. Når hætten er slået ’ud’ føles det som at have skyklapper for øjnene, en følelse du dog nok hurtigt vil sætte pris på i en rasende snestorm på Kebnekaise. Nedslået og med lynlåsen helt oppe fylder hætten dog efter min mening for meget, og den stive skygge kan hurtigt genere under ørerne og i nakken.

 

Bo Skov Kristensen, tirsdag, 20 august 2013, hits: 14376