Haglöfs Gram AM Q GT

Hvad kan terrænløbesko, og har man brug for sådan nogle i det danske terræn? Haglöfs har i samarbejde med løbebrandet Asics udviklet deres første trailrunning sko – Haglöfs Gram AM GT - der er designet til det skandinaviske terræn. Opdag Verden har testet kvindemodellen i det danske vinterlandskab.

At løbe i terræn afhænger af naturens beskaffenhed og er for de fleste et individuelt spørgsmål. For nogen vil det være at løbe på grus- og skovstier, for andre vil det være at løbe off-trail i skov, på mark eller i fjeldet. Man risikerer altså at løbe i mudder, vandpytter, krat, på sten og generelt i ujævnt terræn med forskelligt underlag. Uanset stiller forholdene krav til skoens design i form af slidstyrke, fodfæste, støtte og vandafvisningsgrad.

Dét, der synligt markerer, at Gram All Mountain GoreTex er designet til terrænløb er ydersålens markante og høje profilering, der på samme måde som et bildæk er designet til at lede vand og skidt væk. Jeg havde et virkelig godt greb i underlaget – selv ved hurtige retningsskift i vådt og ujævnt terræn. Mellemsålen er Asics Solyte med GEL-støddæmpning på bagfoden.

Den er desuden forsynet med en såkaldt rock protection plade, der stiver sålen og er stødabsorberende, og den levede bestemt op til formålet og gav ekstra komfort og beskyttelse mod sten og ujævnt terræn. Sålen og skoens relativt ’høje’ hældrop på 8 mm matcher en naturlig løbestil, hvor man over længere distancer ikke skal være bange for nedslag på hælen på grund af trætte lægge. På de længere distancer kommer Haglöfs Gram AM Q GT også til sin ret med sin forholdsvis lave vægt på 250 gram i størrelse 38.

Skoen har GORETEX-membran på oversiden, og derved har Haglöfs forsøgt at imødekomme behovet for at holde fødderne tørre på mudrede og til tider vandfyldte skovstier. Jeg er generelt skeptisk med hensyn til GORETEX i sko. Både i forhold til hvor hurtigt membranen fyldes af skidt og smuds samt skoens nedsatte åndbarhed, hvis man sveder meget om fødderne. Med Gram AM GT blev jeg positivt overrasket ved løb i sne, hvor jeg tidligere har oplevet at få våde fødder – det gjorde jeg ikke med disse.

Til gengæld blev mine fødder relativt våde ved løb på stier med vandpytter. Membranenes levetid er måske irrelevant at medtage her, da man ofte vil udskifte et par løbesko, langt før GORETEXEN er slidt op. Jeg er i modsætning til min skepsis omkring GORE-TEX i løbesko glad for modellens anti gravel tounge (anti grus-tunge) i snørebåndsområdet, der skal forhindre småsten, sand eller andet smuds fra underlaget i at trænge ind i skoen under træning. Dette synes at fungere fint, selv under flere kilometer på sand og grus. Forfodspartiet er relativt bredt, hvilket giver god støtte på ujævnt underlag, dog oplevede jeg, at min smalle fod ’rutschede’ rundt.

Vibe Sørensen, onsdag, 13 marts 2013, hits: 7217