Haglöfs Roc Rescue 40

Her er rygsækken, hvor funktionalitet er kernebegrebet. Haglöfs Roc Rescue 40 er udviklet i samarbejde med den schweiziske bjergredningstjeneste – Alpine Rescue Switzerland – og det har resulteret i en fuldblods alpinrygsæk, der er skabt til de mest ekstreme forhold. Vi tog den med en tur på Norges gletsjere og gik den efter i sømmene.

Man bliver hurtigt klar over, at der ikke er gået på kompromis med hverken funktionalitet eller kvalitet i denne rygsæk. Materialerne udgøres af det ekstremt slidstærke ballistiske polyamid i henholdsvis 1680 og 840 denier, som er noget af det mest hårdføre, man kan forestille sig. Samtidig er det PU-belagt, som optimerer vandtætheden. Og det virker. Selv som siddepude i den våde sommersne, forblev rygsækkens indhold tørt.

De polstrede skulderremme er ikke markedets tykkeste, men det gør egentlig ikke noget, da rygsækken sidder rigtig godt, og sammen med hoftebæltet fungerer bæresystemet faktisk super godt. Rygstøtten er afstivet med en bagplade, som forstærkes af to glasfiberstænger samt en kraftig aluminiumsliste, der går på langs af ryggen. Begge kan fjernes, hvis man ønsker blød ryg eller vil smide et par overflødige gram. Jeg synes, at det fungerer bedst med fuld støtte – specielt hvis rygsækken er fyldt med steigeisen, termokande, karabiner og andet hardware, som kan give en ujævn flade mod ryggen. Det skal også nævnes, at hoftebæltet kan fjernes, hvis man ønsker det.

Der er adgang til rygsækkens ene rum fra toppen samt en stor åbning i fronten via to parallelle lynlåse. De vandskyende lynlåse er forbundet med et stort ’håndtag’, som gør, at det kan betjenes med én hånd og – måske endnu vigtigere – med handsker på. Det betyder, at man har hurtig adgang til sit grej, og det er let at overskue indholdet. Selvom man ikke er på redningsaktion med de schweiziske bjergreddere, er det nu stadig en rigtig fed funktion – specielt hvis man har reb og hjelm spændt på toppen af rygsækken.

På indersiden af rummet er der to netposer, der sidder fast med velcro. Poserne er specielt velegnede til førstehjælpsgrejet eller andet småt udstyr, som man vil holde samlet. I udgangspunktet er det en smart anordning, men jeg synes, at rummet bliver en smule for smalt, hvis man bruger netposerne.

Der medfølger et regnslag, og det synes jeg egentligt er lidt fjollet, da ydermaterialerne er så vandafvisende i sig selv. Isøkser, vandrestave, steigeisen og så videre kan let og sikkert fæstes på fronten, og rygsækken kan komprimeres med to stropper i hver side. Det er en relativt slank rygsæk, så du beholder en god balance, også selvom rygsækken er helt fyldt. Toplåget kan i øvrigt hæves, så du har plads til eksempelvis hjelm, sele og skaljakke, og det er en fed – næsten uundværlig – funktion, der klart forbedrer rygsækkens brugsflade.

Array
Casper Devantier, fredag, 21 december 2012, hits: 6793