Mammut Creon Light 32

Mammut Creon Light 32 fra schweiziske Mammut er en let og gennemtænkt rygsæk til dagture eller vandreturen fra hytte til hytte.

Med sine 990 gram er Mammut Creon Light 32 en drømmerygsæk for den vægtbevidste.
Rygsækken er en flot kombination af en masse gode løsninger, lav vægt og god ventilation.

Det er dejligt at se en rygsæk, hvor netlommerne på siden faktisk er høje nok til at rumme en termoflaske, uden man behøver at være bange for at tabe den. Den store elastiske lomme på fronten af rygsækken indeholder let en skaljakke eller et par sko. Yderligere er det godt at se, at toplåget er smart indrettet med to rum på over- og undersiden, og at det samtidig kan hæves og sænkes, så man kan tillade sig at pakke oven ud af tasken.

Den måske mindst forventelige – men ikke desto mindre geniale – detalje er, at man kan åbne ind til hovedrummet via en lynlås i den ene side. Således får man meget lettere adgang til ting, der er pakket langt ned i tasken. Desuden findes der gode remme til kompression, sidefæste eller pakremme på tværs af rygsækken. Og selvfølgelig finder man også de nærmest obligatoriske fæster til isøkser eller vandrestave samt en åbning til vandblærens slange.

Mammut kalder selv deres rygstykke revolutionerende, men jeg synes nu, jeg har set noget lignende før. Det er lavet i kraftigt nylonnet med en fordybning, der graver ind i hovedrummet; et design, der skal gøre, at luften uhindret kan transportere varme og fugt væk fra ryggen.

Både skulder- og hofteremme er designet i luftigt materiale til at optimere udluftning og begrænse den overophedning, der kan være en plage i varme egne. Selvom rygsækken ikke er blevet testet under tropiske forhold, så har ventilationsdesignet fungeret fint, og jeg mærkede kun i mindre grad fugt på ryggen.

Selve bæresystemets skelet er bygget op om Mammuts såkaldte O-frame, som desværre ikke passer til særlig godt til min ryg og presser irriterende ned på balderne, når hoftebæltet sidder korrekt.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at rygsækken er specielt designet til at være let og ’varmevenlig’, for det giver desværre nogle gener, der ikke er til at overse, hvis du til tider bruger den i mere moderat klima eller ved hårdere brug. I testen af rygsækken blev den påfaldende ubehagelig at bære, når den blev lastet tungt (+13 kilo). De fine tyndt polstrede, ventilerende bære- og hofteremme skar sig ind i kroppen og gjorde den ganske ulidelig at bære.

Rygsækken er selvfølgelig heller ikke designet til denne vægtbelastning, men det er alligevel vigtigt at være opmærksom på begrænsningen, hvis du overvejer at købe rygsækken. Desuden synes jeg, at hulningen, der sørger for ventilationen på ryggen, gør tasken utrolig irriterende at pakke. Hovedrummet bliver dybt og smalt, og det gør det besværligt at pakke store, hårde genstande ned i tasken. Det er dog som nævnt et stort plus med lynlåsåbningen i siden, der gør tilgængeligheden til de nedpakkede ting meget større.

Kristian Nykrog, fredag, 15 juni 2012, hits: 6238