Udstyrstest

Montane Featherlight Nano Windproof Jacket

Når mindre er mere – letvægtsjakke med mange anvendelser

Skrevet af: Kaare Meldgaard
Den 26. jun 2024
Læst af: 1661
Karakter fra test

Det bliver ikke meget mere simpelt end vindjakken her – og det er godt. Samtidig vil jeg mene, at der er nogle rigtig gode grunde til at bruge en vindjakke frem for skaljakken til vandreturen.

Anmeldelsen

Et overset stykke tøj til friluftsliv

Tager man en vindjakke med på vandretur? Det er et godt spørgsmål, og mange bruger sikkert bare deres almindelige skal- eller regnjakke, som jo også er vindtæt og åndbar. Så hvorfor også tage en tynd vindjakke som Montane Featherlight Nano Windproof Jacket med – den er vel mest til løb og den slags? Personligt så er en tynd vindjakke noget af det, jeg bruger allermest på vandretur. Det handler om komfort, om åndbarhed, lag på lag, og så handler det også lidt om penge.

Jeg synes, at der er mange fordele ved at vælge en vindjakke frem for en regn-/skaljakke:

  • Den er mere åndbar, så du kommer lettere af med fugt og kondens.
  • Den er mere behagelig at have på.
  • Den koster en del mindre, så du sparer slid på din dyre og mere sårbare regnjakke.
  • Den er tyndere, så lettere at bruge i flere situationer, hvor skaljakken bliver for varm.
  • Den fylder og vejer typisk meget lidt – i det her tilfælde 52 gram og mindre end en knytnæve på en 5-årig.

Mindre er mere

Meget friluftsudstyr har en tendens til at have mange lommer, spænder, forstærkninger, knapper og alt muligt andet. Men til nogle ting er mindre mere; det simple og rene med få, vellavede detaljer vinder tit på den lange bane. Der er færre ting, der kan gå i stykker eller forvirre under brug, og på den gode måde bliver det nok ikke meget mere simpelt end Montane Featherlight Nano.

Jakken har en lynlås, en lille lomme til at pakke jakken sammen i, elastik i ærmer og liv, og det er stort set det. Materialevalget, 100% genanvendt pertex quantum, fungerer rigtig godt og byder på en god middelvej mellem lethed, styrke og god vindtæthed på den ene side og god åndbarhed og generelt god komfort på den anden.

Montane har en lang tradition for at lave let, funktionelt og velfungerende tøj og udstyr. Det er lavet til at blive brugt i britisk klima og under de forhold, man kender derovre, som er våde, blæsende og omskifteligt – ikke meget ulig det, vi kender herhjemme og længere mod nord i Skandinavien. Featherlight Nano er noget nær det mest minimalistiske, man kan forestille sig, men har stadig en okay robusthed til løb og vandring. Man skal dog nok ikke plukke for mange brombær eller klatre på klipper i den. Pasformen er god, det samme er stoffet og den lille pakkelomme – og så er der egentligt ikke så meget mere at sige.

Montane

Featherlight Nano Windproof Jacket
Pris: 999,-

Bedømmelsen

Det eneste, der trækker lidt ned, er prisen, og så kan jeg generelt godt lide små huller til tommelfingrene ved ærmeafslutning, da det giver lidt ekstra beskyttelse af hænder i vind. Men det er småting. Vi har at gøre med et topklasseprodukt fra øverste hylde til den dedikerede letvægtsvandrer, trailløber eller lignende.

9/10: Wow, vi er imponerede
Lav vægt og volumen. God åndbarhed og behageligt stof. God detalje med den lille paklomme. Lavet af genanvendt materiale.
Lidt høj pris. Savner tommelfingerhuller til lidt ekstra beskyttelse.

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Montane Featherlight Nano Windproof Jacket
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Montane Featherlight Nano Windproof Jacket ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.