MSR Mutha Hubba HP

MSR Mutha Hubba HP

Teltet er blandt det absolut vigtigste udstyr, når man skal på længere ture i vildmarken. Det fungerer som dit hjem. At finde det rigtige telt kan virke uoverskueligt; detaljer som vandsøjletryk, vindstabilitet, kondensdannelse, vægt, rummelighed og ikke mindst pris, spiller alle ind på, hvilket telt man bør vælge. I jagten på det perfekte telt stiller vi her skarpt på MSR's kuppeltelt Mutha Hubba HP.

MSR Mutha Hubba HP har efterhånden været med mig gennem mange ting. Jeg brugte det på min første længere vandretur - 800 kilometer i Nordskandinavien - og jeg brugte det på min hidtil længste tur - 4200 kilometer fra Mexico til Canada. Jeg har udsat det for det meste, og det har brilleret hver gang. Sideløbende har jeg prøvet mange andre telte, men Mutha Hubba HP er uden tvivl et af de bedste, jeg nogensinde har prøvet.

MSR Mutha Hubba kommer i to varianter. Der er standardudgaven, og så er der HP-modellen, som er en slags luksusudgave, og det er den model, der testes her. Forskellen på de to udgaver er inderteltets materiale; i HP’en har man erstattet standardudgavens myggenet med et tætvævet silkemateriale. Men med en prisforskel på lige over 1000 kroner bør man spørge sig selv, om det er pengene værd? Hvis du leder efter et telt, der kan modstå alle slags vejrforhold, så er det helt sikkert pengene værd. Silkematerialet i HP gør teltet varmere, og det kan mærkes. Jeg har ligget i teltet med minus 6 grader udenfor og plus 10 inde i teltet - kun varmet op af min kammerats og min egen kropsvarme. Det tætvævede silkemateriale giver også mindre luftgennemstrømning, hvilket gør teltet bedre under hård vind. Samtidig holder inderteltet også støv ude, hvis du opholder dig i tørre, støvede områder.

Man kunne så forestille sig, at det ville være et tungere telt end standardudgaven, men faktisk er HP-udgaven 200 gram lettere end standard-udgaven, og vejer dermed lige omkring 3 kilo. Det må siges at være let for et trepersoners telt.

Let at slå op – svær at slå omkuld
Da jeg først modtog teltet, tog jeg det ud i haven for at slå det op. Jeg spredte alle delene ud på jorden foran mig, orienterede mig og efter blot 10 minutter var teltet slået op. Det er utroligt nemt at slå op. Konstruktionen er meget simpel. Man slår først det fritstående indertelt op, og så kaster man yderteltet hen over.

Når man vænner sig til teltet, og er to om at slå det op, kan det gøres på under fem minutter. Teltet kan slås op på flere forskellige måder, og det er således aldrig svært at finde en passende teltplads til det ellers store telt. Hvis der mangler plads, og det ikke regner eller blæser, kan man bare folde de to apsisdøre op, så man ikke har noget fortelt. Hvis jorden er for hård til pløkkerne kan man nøjes med at fæste de to apsisser, og det kan gøres med noget snor og et par sten!

Fritstående telte er næsten altid bøvlede at slå op i regnvejr. Dette skyldes, at man ofte er nødt til at slå inderteltet op, før man kan hægte det vandtætte ydertelt på, og inderteltet risikerer derfor at blive vådt. Dette gælder til en vis grad også Mutha Hubba. Det kan dog godt lade sig gøre at slå yderteltet op først - det er bare utrolig svært og det er nærmest umuligt at opnå en stram opsætning.

Jeg har én gang prøvet at slå teltet op i skybrudslignende forhold, og der endte det med vandpytter inde i teltet! Men under langt de fleste omstændigheder, kan det godt lade sig gøre at holde teltet tørt. Det silikone behandlede ydertelt i det meget holdbare ripstop-nylon med vandsøjletryk på 1000 mm, sørger i hvert fald for, at der ikke kommer vand ind, når først teltet er slået op. Bunden er ligeledes lavet i DWR-behandlet ripstop-nylon, med et vandsøjletryk på 10.000 mm og kan således holde dig tør på selv de vådeste dage.

To indgange
At kalde teltet for et trepersoners telt er dog en mindre overdrivelse. Det er dog min erfaring at dette gælder for stort set alle trepersoners telte. Selvfølgelig er det muligt at sove tre personer i teltet, men så skal man altså kende hinanden rigtig godt - og nok ikke være af sted for længe. Det er som sagt ens hjem uden for hjemmet, og det kan let blive klaustrofobisk, hvis man ikke føler, man har plads til sit eget rod.
Til to personer er teltet den perfekte størrelse, med god siddehøjde og rigeligt plads imellem hinanden.

Kondens på yderteltet har aldrig været et problem i Mutha Hubba HP. Mens jeg i andre telte har oplevet, at vågne med kondensvand dryppede ned i panden på mig, så har jeg aldrig oplevet slem kondens i Mutha Hubba HP. Selv i fugtige, kolde områder har teltet været tørt morgenen efter. Mutha Hubba har en fed detalje; oppe under telt-loftet er der lavet to stof-hylder til tørring af tøj - Det er lækkert at have tørre sokker hver morgen.

Kuppeltelte er generelt mere vindstabile end tunneltelte, da hvert kryds af teltstængerne er med til at forstærke den selvbærende konstruktion – Mutha Hubba er ikke en undtagelse. Til almindeligt sommerfjeld vil det være perfekt. Det er dog ikke et telt, jeg ville bruge på vinterfjeld, da teltdugen ikke lukker helt tæt til jorden. Den åbne konstruktion fjerner nemlig muligheden for at lukke af for sne, og de kraftigste vindstød i en fuld blæst vinterstorm vil også være for meget for Mutha Hubba. Det er dog også den åbne konstruktion, der gør teltet så godt ventileret. Hvis teltet lukkede helt tæt til jorden, ville man have meget værre kondensproblemer. Der er altså både fordele og ulemper ved denne konstruktion.

Det er et meget holdbart telt. Jeg har nu haft over 200 nætter i teltet, og det viser stadig ingen tydelige tegn på slid. Det eneste sted, jeg har oplevet svagheder er ved syningerne i inderteltet. Efter en hård storm i Nordsverige gik to syninger op. De var dog rigtig nemme at sy sammen igen, og der har ikke været nogle problemer siden. Til en sommervandretur for to (eller tre) personer, er der ingen tvivl om, at jeg ville vælge MSR Mutha Hubba HP. Det er mit hjem i vildmarken!

MSR Mutha Hubba HP
MSR Mutha Hubba HP
MSR Mutha Hubba HP
Anders Aagaard, tirsdag, 14 februar 2012, hits: 10658
An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this