Du er her:

Udstyrstest

Osprey Xenith 75


LET SVÆRVÆGTER-RYGSÆK

Osprey har altid haft fokus på rygsække, der sidder godt, og Xenith 75 er ingen undtagelse. Derudover har den en masse gode egenskaber og lækre detaljer, der gør den til et glimrende valg til trekkingturen.

Osprey startede, da en gut i Californien begyndte at skræddersy rygsække, så de passede perfekt til brugeren. I dag kan Ospreys store rygsække tilpasses på flere måder: Man kan varme hoftebæltet, så det formstøbes efter dine hofter, og det er muligt at få forskellige størrelser rygsække samt præcis finjustering af ryglængden. Osprey Pack Sizer™ er en app, som gør det muligt at finde størrelsen, der passer lige dig. Jeg har prøvet den, og den virker ganske fint. Den er især god, hvis man er tvivl om ens størrelse, eller hvis man køber på nettet. Hoftebæltet er for øvrigt formbøjet, så man kan godt bruge rygsækken uden at varme det.

Vild med silikonedetalje
Xenith (Xena til dame) er Ospreys største rygsækserie, som er lavet til tunge, lange treks. Xenith består af Bioform-skum, som er kraftigere end lillebroderen Aethers Isoform. Rygsækken er lavet til at kunne fyldes op med meget vægt, og den er super behagelig at gå med, også selvom man ikke er så polstret på sidebenene. Med tidligere modeller har jeg oplevet en trykken på lænden, men det er der slet ikke i den her. Ventilationen på hofterne, skulder og ryg er fin, men den sidder noget tættere til ryggen end for eksempel Aether og er derfor mindre ventilerende. En detalje på rygdelen er nogle tynde silikonestreger, der hjælper med at holde rygsækken på plads, så den ikke hopper op og ned og generer ryggen. Utroligt, hvor lidt der skal til, for at rygsækken fuldstændig følger ryggen, og ikke hopper op og ned. Det er en detalje, jeg er helt vild med.

Utallige egenskaber
Selvom Xenith er lavet til at bære fult læs, så vejer den kun 2,33 kilo, hvor mange andre rygsække i den samme klasse vejer over tre kilo. Selvom den er lettere, så er der brugt et kraftigt ydermateriale i forhold til andre Osprey-rygsække, som ofte bygger på letvægt. Osprey har et mål med altid at sænke vægten på deres spænder og samtidig øge styrken. Det ses tydeligt på Xeniths spænder, som ikke er særlig store, men de er bestemt stærke.
Xenith har utallige egenskaber. Heriblandt to sidelommer på hoftebæltet, to elastiske sidelommer, to frontlommer, to toplågslommer, to sideindgange til hovedrummet, to isøkseholdere, Stow-on-the-go vandrestavsholder og meget mere. Der er ikke én funktion, man savner, men en masse ekstra goder man måske ikke vidste, man manglede.
Låget kan laves om til bæltetaske, som fungerer fint, hvis man har behov for at smide rygsækken og lige have et par enkelte ting med. En anden detalje er at rummet til vandreservoir sidder uden på rygsækken, hvilket gør det ekstremt nemt i forhold til andre rygsække, der har rummet inde i.

Klar til eventyr
Xenith er lidt anderledes end andre rygsække med åbning fra hver side ind til hovedrummet og sidelommer ude på fronten af rygsækken. Åbningerne virker fint nok, men når rygsækken ligger ned, kan man kun åbne en indgang, som ikke er så bred, som en frontåbning normalt er. ’Sidelommerne’ foran gør det derimod nemt at få tingene ind og ud fremfor de ofte lidt besværlige sidelommer. Der er rig mulighed for kompression med utallige stropper. Nogle stropper har jeg dog slet ikke brugt, så det kan også blive for mange, selvom det er rart at have muligheden.

Xenith fås i en 88 og 105 liters version og dameversionen, Xena, fås i en 70 og 85 liters version. Det er en virkelig god rygsæk, og så snart man får den fyldt op og tager den på ryggen, føler man sig klar på hvilket som helst eventyr. I forhold til pris, så ligger Xenith i samme prisklasse som andre i samme størrelse, hvilket er meget tiltrækkende med en så gennemarbejdet rygsæk.

Udgivet d. 4. september 2014
Af Rasmus Simonsen

Osprey

Xenith 75

Bedømmelsen

Xenith er Ospreys topmodel inden for store rygsække lavet til tungt gods med meget fin tilpasning til brugeren. Når man får rygsækken på ryggen, føler man sig klar på alverdens eventyr, hvad end det så er vandreturen eller den helt store ekspedition.

9/10: Wow, vi er imponerede
Solid, godt bæresystem, let, silikonestreger på rygpanelet, udvendig vandreservoir-lomme, utallige egenskaber
Regnslag er eksklusiv, sideindgange vs. frontindgang, mange stropper
Pris: 2.299,-

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind