Udstyrstest

Petzl Iko Core 500

Fjerlet og futuristisk

Skrevet af: Johnny Minor Mørup
Den 01. mar 2023
Læst af: 4474
Karakter fra test

Petzl Iko Core er en ultralet Pandelampe med et usædvanligt design. Ophængssystemet, der minder om det, vi kender fra trådløse headsets, har Petzl navngivet AIRFIT. I modsætning til traditionelle pandelamper er ophængssystemet lavet af gummi og plastik. Bagerst sidder der en elastik, så man kan justere pandelampen, så den sidder helt rigtigt på hovedet.

Den unikke konstruktion gør, at AIRFIT-systemet sidder stabilt og nærmest urokkeligt hen over pande, øre og baghoved uden at genere. Batterikammeret hjælper med at holde pandelampen på plads og indeholder et genopladeligt batteri. Lampen kan også fungere med tre AAA-batterier.

Fremtidens Pandelampe er ankommet. Petzl Iko Core kombinerer kompakt form og kraftig ydeevne i et futuristisk design.

Anmeldelsen

Med en samlet vægt på næsten 80 gram kan man næsten ikke mærke, at man bærer lampen på hovedet. Det betyder, at AIRFIT-systemet er det mest behagelige pandelampesystem, jeg til dato har prøvet, og som udgangspunkt er jeg rigtig glad for Petzl Iko Core. Der er dog et men. AIRFIT-systemet er konstrueret, så det passer til de fleste hovedformer. Den spiller dog ikke godt sammen med kasketter, cykelhjelme eller alt for tykke huer. Så hvis man, som jeg, godt kan lide at bruge kasket ude på vandreruten, så bliver det svært at få pandelampen til at passe.

Lille og diskret

Lyspanelet sidder på et greb, der sidder dejligt stramt og modvirker pludselige retningsskift. Det gør det nemt at justere lyspanelets lysretning op og ned. Lyspanelet indeholder 7 LED-pærer, der er placeret på to rækker, og lampen har tre lysindstillinger. Hver gang man tænder lampen, starter man med spareindstillingen på 6 lumen, der giver en rækkevidde på 10 meter og 100 timers brændetid.

Det er rart og er med til at spare på batteriet. De to andre indstillinger lyser med henholdsvis 100 og 500 lumen og giver en samlet lysrækkevidde på henholdsvis 45 og 100 meter. Lampen brænder i cirka 9 timer med 100 lumen og 2,5 time med 500 lumen. Bruger du tre AAA-batterier i stedet for det genopladelige batteri, kan lampen maksimalt yde 350 lumen i kraftigste lysindstilling.

På trods af de gode lysegenskaber kommer Petzl, efter min mening, desværre ikke helt i mål. Det er værd at bemærke, at der ikke er mulighed for at skifte det hvide lys ud med rødt lys til nattevandring. Det er ikke ideelt, hvis du f.eks. navigerer med kort og har vænnet dine øjne til nattemørket. For mig er det rigtig ærgerligt og lidt uforståeligt, at man fra Petzl’s side ikke har prioriteret denne funktion.

Knappen kan være svær at ramme

I modsætning til mange andre pandelamper, er knappen placeret i bunden af lyspanelet. Det tog mig lidt tid at vænne mig til, men det fungerer ganske udmærket. Knappen er samtidig beskyttet af små kanter, der tillader en at rette på pandelampen uden at komme til at slukke for lyset ved et uheld.

Brugere med tykke Handsker vil nok opleve, at det kan være svært at tænde lampen eller skifte til et kraftigere lys. Flere gange i løbet af mine tests af pandelampen, blev jeg nødt til at tage handsken af for at ramme knappen ordentligt. Det er en lille ting, men har betydning for brugervenligheden i særligt vintersæsonen.

Petzl

Iko Core 500
Pris: 799,-

Bedømmelsen

Pandelampen er som skabt til løb og ultraletvægtsvandrere, hvor komfort er vigtig og hvert et gram tæller. Batterilevetiden er god, lyskeglen lyser fint stien op, og den medfølgende opbevaringspose kan bruges som lejrlys i teltet. Det røde natlys er en væsentlig mangel. Samtidig er man lettere udfordret i vintersæsonen, da det er svært at ramme knappen med Handsker på. Petzl Iko Core er dog bestemt en af de mest interessante pandelamper på markedet lige nu.

8/10: Produktet fortjener applaus
Behagelig og kompakt design, god lysrækkevidde, genopladelige batterier med god batterilevetid
Intet rødt natlys, knap kan være svær at betjene, AIRFIT-systemet passer ikke til større hovedbeklædning

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Petzl Iko Core 500
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Petzl Iko Core 500 ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.