Udstyrstest

SEA TO SUMMIT ASCENT -1

Dunpose med masser af komfort

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 18. jun 2024
Læst af: 261
Karakter fra test

En god nats søvn er nøglen til at komme ud på eventyr, og det starter til dels med at vælge den rette sovepose. Mens nogle soveposer fokuserer på at være lette og enkle, går den opdaterede udgave af Ascent -1 en anden vej med masser af smarte detaljer – samtidig med at den er let og nem at pakke.

Anmeldelsen

Ascent -1 er fyldt med smarte detaljer, selvom den vejer beskedne 782 gram og kun fylder omkring fem liter, når den er pakket ned. Den kommer med en opbevaringspose og en kompressionspose med gode muligheder for komprimering. Det er ret imponerende, især når man tænker på de mange detaljer, og at den kan holde en komforttemperatur på ned til +3°C for kvinder og -1°C for mænd; perfekt til ture om foråret og om sommeren.

Ascent -1 er opbygget med en bokskonstruktion for at mindske kuldebroer og er fyldt med gåsedun, der giver en fantastisk isoleringsevne i forhold til vægt. Soveposen er således fyldt med 300 gram imprægnerede RDS-certificeret Ultra-Dry Down™ med en fyldkraft på 750+, hvilket gør den både isolerende, let og kompakt.

Dunene er vandafvisende, hvilket er en stor fordel under fugtige forhold. Vi har testet den almindelige længde, der passer til personer op til 185 cm, men soveposen fås også i en længere model samt kvindeudgaver i to længder. Der er masser af plads i soveposen, så du kan nemt vende dig inde i den. Til min kropsbygning og præference synes jeg, at der er for meget plads, da der en del spildluft at skulle opvarme, men for andre ville det være en fordel.

Ascent -1 har lodrette kanaler ved torsoen, som skulle holde dunene bedre på plads hele natten, hvis man vender sig. Det er især vigtigt, når der ikke er så mange dun i soveposen, som det er tilfældet med denne, men om det har den store effekt, synes jeg nu ikke at kunne mærke.

En sovepose med mange fordele

Soveposen er syet i Bluesign-certificeret nylon, der giver god styrke i forhold til vægt. Den er udstyret med mange gode detaljer, herunder en trekantet plastik-dims på lynlåsen, som holder afstand mellem lynlåsen og soveposens stof, så den har meget lille tilbøjelighed til at sætte sig fast. Derudover har den en snørelukning med fast snor, indvendig lomme til telefon eller lignende og et smart lynlåsdesign, der gør det nemt at få luft til fødderne eller lave posen om til et tæppe.

Soveposen har hele tre lynlåse: en fuld lynlås i den ene side, en halv lynlås i den anden side og en lynlås i fodenden. Åbningerne i begge sider giver masser af muligheder for at lufte ud og komme nemt ind og ud af posen. Du kan endda stikke begge arme ud gennem lynlåsene og således bruge armene, selvom du ligger i soveposen. Lynlåsen i fodenden gør det nemt at få luft til fødderne eller lave posen om til et tæppe.

Vi har testet Ascent -1 under forskellige forhold, herunder en nattetemperatur på omkring komforttemperaturen, hvor jeg savnede en varmekrave til at holde lidt på varmen. Jeg vælger selv typisk soveposer efter komforttemperaturen (kvinde) og ikke Lower Limit (herre), da jeg ved, at jeg ikke sover varmt. Varmekraven er derfor også noget, jeg typisk går efter, når jeg vælger en sovepose til omkring frysepunktet. Ascent -1 er i min verden derfor mest ideel til sommerbrug, da den har gode ventilationsmuligheder og mange detaljer, samtidig med den har en behagelig inderside, der føles komfortabel mod huden.

Kompakt og let

Selvom Ascent -1 er kompakt og let, kunne den være endnu mere kompakt og let, hvis der blev sparet på nogle detaljer som lynlåse, eller hvis pasformen var mindre rummelig, men det er ikke hensigten med posen. Jeg har for år tilbage testet den gamle version af soveposen, hvor der i den nye model er andre materialer, gåsedun frem for andedun, mere rummelig pasform og plads til fødderne. På den negative side er prisen højere, og jeg er lidt ambivalent med hensyn til prisen. På den ene side får du en masse gode egenskaber i en let og kompakt pose med gåsedun, en højere fyldkraft og de mange detaljer, der forsvarer prisen, men når det kommer til stykket, så handler det om, hvad der er vigtigst for dig: mange fordele i en let og kompakt pose, endnu lavere vægt og volumen uden så mange detaljer eller en tungere og mindre kompakt, men billigere, sovepose.

SEA TO SUMMT

Ascent 1
Pris: 3.699,-

Bedømmelsen

Sea to Summits Ascent -1 indeholder mange gode detaljer såsom en trekantet plastik-dims på lynlåsen for at undgå, at den sidder fast, og gode muligheder for åbninger og udluftning. Dens brug af gåsedun og genanvendte materialer er gode, og selvom den er lidt for bred til min smag, så er Ascent -1 en pålidelig ledsager til forårs- og sommerbrug over frysepunktet.

8/10: Produktet fortjener applaus
Lynlåse i begge sider og fuld åbning af fodende. Genanvendte og Bluesign-certificerede materialer. Mulighed for at lave posen til et tæppe, fast snor og lille pakvolumen i forhold til de mange detaljer. Lav vægt, imprægnerede gåsedun og fyldkraft. God bevægelsesfrihed og meget bred pasform.
Bred pasform, hvis du har en smal kropsbygning. Ingen varmekrave.

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Sea to Summit ASCENT -1
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Sea to Summit ASCENT -1 ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.