Du er her:

Udstyrstest

Zegul Arrow Play MV


Vi har kastet blikket på den dansk-designede havkajak Zegul Arrow Play MV. Siden foråret har den været på finske Tahe Outdoors hænder og nu produceres den under deres Zegul brand.

Stabilitet og manøvredygtighed
Få danskere har givet sig i kast med at designe havkajakker, og endnu færre har gjort sig bemærket på markedet. Men det gjorde Arrow Kayaks i kraft af en håndfuld forskellige modeller, som passer til alle typer af roere. Modellen Play, med tilføjelsen MV, hvilket står for Medium Volumen, er en kajak designet til leg i bølger med fokus på stabilitet og manøvredygtighed. De egenskaber opnås blandt andet med en stor volumen fortil, hvilket sikrer, at forskibet ikke dykker, idet du surfer ned af en bølge, samt et meget markant knækspandt, som forstærker kajakkens respons på de styrende tag, idet den ligges på kant.

Kajakken er med en længde på 517 centimeter en relativ kort havkajak, hvilket sammen med den relative flade skrogprofil har betydning for retningsstabiliteten. Det er et uundgåeligt kompromis, idet manøvredygtighed og retningsstabilitet opnås ved modsatte designs. Arrow Play MV har dog en yderst velfungerende sænkekøl, som let betjenes ved højre lår og let styrer retning i med- og sidevind. Kajakken kan også købes med ror.

Bor hul i 21.475 kr.
Hvad angår balancen, så har kajakken grundet dens skrogform en meget høj primær og sekundær stabilitet, hvilket betyder, at kajakken både ved fremadroning og kantning ligger stabilt i vandet kontra en kajak, som har en rund skrogform. Foran den forreste luge er der forberedt til kompas i form af en forsænkning, hvor et Silva 70p kompas kan monteres med fire skruer og en god klat lim. Selvom du måske er den store navigationsnørd, så giver det bare det sidste finish til en i forvejen elegant kajak, at du altid har et virkeligt godt og pålideligt kompas i syne, også selv om det virker lidt forkert, når du står med boremaskinen og borer fire huller i 21.475 kroners glasfiber.

Til dage, uger eller måneder
Zegul Arrow Play MV er udstyret med fire rum foruden cockpittet, hvor roeren sidder. To store pakrum agter og forud samt en mindre dagsluge umiddelbart bag cockpittet. I de rum laster du hurtigt oppakningen til ture af dages, ugers eller endda måneders varighed, som den danske eventyrer Erik B. Jørgensen gjorde, da han roede Skandinavien rundt i sin Arrow Play i 2011. Pakrummenes ovale facon gør det utrolig let at pakke de ofte aflange pakposer ned i kajakken, ligesom det kan lade sig gøre at stuve en mindre fiskestang eller teltstænger ned. Det sidste rum, som findes på fordækket lige foran cockpittet, er en detalje, man som kajakroer hurtigt bliver afhængig af. I stedte for at skulle have småting liggende i vesten eller dagslugen er der her plads til kamera, snacks, kompas eller en cola placeret sikkert under en vandtæt luge, hvor du lynhurtigt kan finde dem. En anden detalje ved lugerne er, at de er lavet i hård plast. De vil sig, at de nærmest ’klikker’ på og er meget lettere at betjene end luger af blød plastic. Ved tung last, f.eks. til en kort flerdagestur – i mit tilfælde 85 kilo roer plus ca. 20-25 kilo oppakning – bibeholdes rigtig mange af kajakkens gode manøvreringsegenskaber og balance, så længe lasten er pakket, så den ikke ruller.

Glimrende allrounder
Det er svært at afgrænse brugsområdet til netop denne kajak, da det er en glimrende allround-kajak. Den fungerer fint som turbåd for roeren, som udelukkende ønsker at ro kortere ture i sit lokale farvand med eller uden oppakning. Samtidig er det en kajak, som kan tåle nogle tæsk, og som den legesyge roer har taget til sig i stor stil. Især udgaven med kevlarforstærkninger i skroget samt langs kølstriben er lavet til roeren, som ønsker at bruge sin båd til hård træning i bølger og på krævende ture, hvorimod denne oplægning er i overkanten til den rekreative roer, som måske hellere skulle ofre merprisen på den rene kulfiberudgave som vejer tre til syv kilo mindre end standardudgaven i glasfiber. Hvad angår roeren, så er det en kajak, som egner sig bedst til personer fra 75 kilo op til ca. 90 kilo afhængigt af kropsbygning. Jeg selv har relativt store lår, som kun lige passer ind under lårstøtterne. Bagdækkets lave højde tillader desuden roeren at rotere og rulle let over bagdækket i forbindelse med grønlænderrul.


OPDAG VERDENS KAJAK TESTER
Bo Skov Kristensen er uddannet Havkajak Instruktør 3 fra Dansk Kano & Kajakforbund og har 10 års erfaring som havkajakinstruktør i Danmark. Når havkajakken ikke bruges til undervisning, stævner Bo hellere end gerne ud i bølger for at ’surfe’ i sin havkajak, ud om natten for at undervandsjage eller ud med havkajakken pakket med sovepose, trangia og telt for at få en oplevelse langs de danske kyster.


 

Udgivet d. 22. december 2014
Af Bo Skov Kristensen

Zegul

Arrow Play MV

Bedømmelsen

Det kommer ikke som den store overraskelse, at netop Play-modellen af Zegul Arrow-kajakkerne har vundet så meget frem. Selve skrogprofilen er egentligt ens ved de tre modeller som findes, hvorimod den store forskel findes i dækkes udformning. I MV-udgaven fremstår dækket væsentligt mere afrundet og harmonisk sammenlignet med HV-udgaven som er lidt mere kantet og derved aggressiv at se på. Det er faktisk svært at sætte en finger på noget i forhold til Zegul Arrow Play MV, eftersom kvalitet, funktionalitet og pris passer godt sammen. Det her er en kajak, som kan bruges af alle roere, men som også fortjener at blive brugt til det, den er designet til, nemlig leg, manøvrering og bølger.

10/10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!
Gode styreegenskaber, god pakvolumen, god kvalitet af luger, elastikker, pedaler og sæde
Der er ingen minusser - vi har intet at udsætte…
Pris: 19.475 (21.475,00 for Rock Solid udgaven),-

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind