Du er her:

To quilt or not to quilt…

Kaares ultralette klummeDet er sjovt nok stadig de færreste danske friluftsfolk, der ved, hvad en quilt er for noget, selvom den som udstyr til danske forhold, efter min mening, er soveposen overlegen på stort set alle parametre: Den er lettere, billigere og mere temperaturregulerende. Lynlåsen sidder ikke fast eller går i stykker, den er mindre modtagelig for sved og snavs, når man sover, og så er den ikke mindst langt mere behagelig at sove i. 

Så hvorfor er der ikke flere, der bruger den?
Se, det her lyder jo lidt som begyndelse på en vækkelseshistorie, der ender med et 'Halleluja!' i hyldest til quilten. En quilt er dog bestemt ikke for alle og enhver. Jeg har mødt friluftere, som i en stor, åben bivuak kunne orme sig en god del meter i løbet af natten, fordi de møver og ruller rundt. Her er en quilt måske ikke det bedste. Og dog? En del quilte har elastiksystem, som gør, at man spænder sig fast til madrassen og derfor ikke sådan lige stikker af i løbet af natten.

Hvad er det, jeg snakker om?
Men hvad er en quilt egentlig? Vi snakker jo ikke sådan klassisk patchwork-quilt-tæppe her, nej, det er til gengæld et moderne stykke udstyr, der er udviklet til langdistancevandrere, som kommer ud for vekslende forhold og vil have det letteste og mest funktionelle grej med.

Meget simpelt forklaret, så er en quilt en sovepose uden underside, hvor kun de nederste ca. 50 cm når hele vejen rundt som på en sovepose; typisk med en lynlås og snorelukning, så den kan åbnes helt op. Resten af quilten er åben som en dyne/tæppe med enkelte knapper eller andet, så den kan foldes sammen under kroppen. Der er typisk en knap/velcro ved hovedet og snoretræk, så den kan spændes sammen her. Desuden har en del quilts et elastiksystem, som kan spændes rundt omkring liggeunderlaget, så man ikke glider af eller får vendt sig rundt, så den ikke dækker én.

Fordele ved en quilt:

  • Man får mere varme for samme vægt, da man sparer delen under sig og hætten.
  • Billigere end tilsvarende kvalitet i soveposer, da den er mindre kompliceret, uden lynlås og hætte.
  • Mere fleksibel i forhold til temperaturzoner, da den kan åbnes helt op, og man kan have fødderne ude.
  • Mindre klaustrofobisk at sove i end en sovepose, da der er mere bevægelsesfrihed.

Ulemper ved en quilt:

  • Sværere at prøve inden køb, da de er svære at finde i fysiske butikker i Danmark, men oftest skal købes på nettet (men man har jo 14 dages returret).
  • Koldere for hovedet end sovepose, da der ingen hætte er, hvilket dog er nemt løst, da man har huen med.
  • Kaster man sig meget rundt, kan der komme luft ind i sprækken under én, hvilket kan løses på nogen modeller med elastikker, som spændes rundt om liggeunderlaget.

Og hvad så med vægten og prisen? Det er selvfølgelig umuligt at komme med en færdig formel, men man sagtens ende med at spare en tredjedel af vægten + op mod halvdelen af prisen.

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind