Du er her:

Ultraletvægtsgrej til letvægtspriser

Kaares ultralette klumme


Grej behøver ikke være dyrt, bare fordi det er let. Faktisk kan du købe ultraletvægtsgrej til priser, der ligger under ”normalt” grej.

Når jeg snakker om letvægtsudstyr, hører jeg tit kommentaren:
”Så koster det sikkert en bondegård!?”

Ja, letvægtsudstyr kan sagtens være virkelig dyrt, men man kan fint få sin basisvægt (vægten af ens udstyr uden mad og vand) ret langt ned, uden at det behøver at være dyrere end ”normalt” udstyr – tværtimod.

For en pris omkring 10.000 kroner kan man få stort set alt udstyr, man har brug for til tur; på nær fodtøj og evt. lidt småting i forhold til tøj. Mobil og andet elektronik har man til hverdagen alligevel.

Udstyret her er tænkt til 3-sæsonersbrug i Danmark, Sydsverige, og er man erfaren i sit brug så også højfjeld og lignende steder. Det samlede vægtregnestykke (uden det tøj, man har på kroppen) ser sådan her ud:

  • Rygsæk: 1000 g
  • Underlag og sovepose. 500 g + 500 g
  • Regntøj: ca. 200 g
  • Ly: ca. 800 g
  • Kogegrej: ca. 100 g
  • Varm jakke: ca. 400 g

Dertil kommer førstehjælp, personlige genstande, mobil, strøm osv. på omkring 500 – 1000 g + ekstra tøj på ca. 500 g (1 par sokker, 1 par underbukser, 1 T-shirt, tynde handsker og hue). Alt i alt lander vi på en basisvægt på omkring 4.5 – 5 kg + mad og vand.

Lettere og billigere
Hvad er det så, jeg prøver at sige her?

Basalt set vil jeg gerne væk fra det her umiddelbare svar, at ultraletvægtsgrej er super dyrt. Samlet set er det typisk billigere end ”normalt” udstyr. Det handler om, at man som letvægter har mindre grej med, men også om, at udstyret typisk er simplere opbygget.

Man kan samtidig være opmærksom på at købe grej og beklædning, som kan bruges til andet end lige friluftsliv og vandreture. Skoene kan bruges både til løb og hverdag, rygsækken til hverdag og tøjet kan, selvfølgelig, også bruges i hverdagen. Grejet har flere funktioner på turen – men det behøver ikke kun at være på tur, at det bliver brugt.

Rygsæk: En 35-45 liters rygsæk med gode lommer og komfortabelt bæresystem er optimalt til letvægtsvandring med udstyr og mad op til en uges tid. En Osprey Talon 44 fås typisk til omkring 1.000 kroner og vejer ca. 1.100 gram.

Regntøj: For det meste har man ikke brug for den store regnjakke og tilhørende regnbukser. OMM Halo jakke og bukser vejer henholdsvis 100 og 80 gram, kommer med prisskilte på 750 og 700 kroner (ofte billigere på tilbud) og holder ligeså godt tæt som dyrere jakker. Det er dog ikke helt så holdbart og har ikke lommer og den slags, men det har man typisk ikke behov for på vandretur.

Sovepose: Liteway Equipments syntetiske Sleeper Quilt Poncho til ca. 1.200 kroner og en vægt på 550 gram er en rigtig fin, billig, multifunktionel quilt, som går ned til omkring 0 grader. Samtidig kan den bruges som hyggejakke i lejren.

Underlag: Hvis man virkelig vil spare penge og vægt, så er et skumunderlag som JR Gear Traverse Core på 500 gram til omkring 600 kroner et godt bud.

Ly: For omkring 1000 kroner kan man finde en del tarper, der lander omkring 300 gram. Et rigtig godt bud er Six Moon Designs Gatewood Cape, som både fungerer som shelter og poncho (du skal bruge en vandrestav, hvis den skal stå selv i områder uden træer). Man kan også kigge på et Six Moon Design Lunar Solo telt, hvor man har indertelt, som holder myg ude, eller et Big Agnes Flycreek HV Ul 1 på ca. 800 gram til 2200 kroner.

Brænder: Du kan få meget lette og funktionelle brændere uden de store dikkedarer for omkring 100 kr. F.eks. Tentock BRS, som blot vejer 25 gram. Den er ikke supergod i vind, så hvis du skal på højfjeld, er det godt med en vindskærm

Gryde: Fine små titaniumgryder til at varme vand i behøver ikke veje mere end 75 gram og koste 250 kroner. Se f.eks. på en Toaks Light Titanium 550 ml-gryde.

Tøj: Generelt er Aclima LightWool-serien supergod, let (f.eks. 160 gram for en overdel) og relativt billigt. Uld er lidt dyrere end kunstfiber, men det er bare meget mere funktionelt og gør, at man ikke behøver tage så meget med på tur.

Bukser: Montane laver flere modeller til omkring 5-600 kroner, der typisk vejer omkring 300 gram. Tjek f.eks. Montane Terra Pack Pants.

Varm jakke: RAB Cirrus Flex Insulated Hoody vejer ca. 400 gram og kommer med et prisskilt på ca. 900 kr. Du kan også droppe jakken, hvis det ikke bliver så koldt i løbet af dagen, og bruge poncho-quilten i lejren.

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind