Du er her:

Vælg den rigtige pausejakke


 

Pausejakken er et stykke uundværligt grej på tur. Den varmer under pauser og kan bruges som et ekstra isolerende lag under skaljakken eller windbreakeren i koldt klima. Inden du pakker pausejakken, er det vigtigt at overveje, hvilken type tur og hvilket klima, der venter. Der er nemlig mange typer jakker, og der er stor forskel i materialer, pris, vægt, fylde og pakkestørrelse. Vi har samlet en række råd, der gør dig klogere på det rette valg.

 Dunjakker

Der er også stor forskel på kvaliteten af dun og fra hvilket dyr dunene kommer fra. Overordnet er det enten ande- eller gåsedun, der benyttes i jakker. Andedunene er billigere end gåsedun, men er heller ikke ligeså fine eller godt isolerende som gåsedun. Gåsedun er de bedste dun, og oftest også dem der bruges i isolerende jakker.

En anden ting, man skal være opmærksom på, er fyldkraft. Den viser, hvor meget fyld der er i forhold til volumen. Normalt ligger fyldkraften på mellem 500 og 900, men fyldkraften alene viser ikke, hvor varm jakken er. Jo højere fyldkraft jo større vil dens varme være i forhold til vægt.

Det, der betyder mest for, hvor varm jakken er, er dog mængden af dun: en jakke med stor mængde dun og en lav fyldkraft kan godt være varmere end en med en lille mængde dun og en høj fyldkraft.

En anden ting, man skal holde øje med, er forholdet mellem fjer og dun. Fjer er større og grovere stykker, hvor dun er de helt fine og lette dele. En balance mellem fjer og dun på 90:10 betyder 90 % dun og 10 % fjer. Jo højere andel dun, jo bedre, da jakken nemmere kan komprimeres og samtidig har en lavere vægt.

Det er i dag muligt at få vandafvisende dun. Det vil sige, at selve dunene er behandlet med en imprægnering, så de ikke suger fugt og dermed ikke klapper sammen. Det hjælper på en af de største svagheder ved dun, men dunene vil dog stadig ikke isolere lige så godt, hvis de er våde.

Fordele: Stor åndbarhed, lille pakkevolumen, lav vægt
Ulemper: Tåler ikke fugt, dyrere end fiber, isolerer ikke, hvis den bliver våd

Arc’Teryx Firebee AR Parka (Første billede)
Yderst stærk, varm, vind og ’vandtæt’ dunjakke
Vægt: 680 gram (str. m)
Fyldkraft: 850 
Fyld: 225 gram
Styrke: 30D
Pris: 8099 kr.

 

Læs alle artikler
for 29 kr. pr. måned.

(uden binding)

Allerede medlem?

Andre spændende artikler


Pausejakker

Pausejakker

Bag om uld

Bag om uld

Beklædning til foråret

Beklædning til foråret

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind