Du er her:

Sådan vasker og imprægnerer du

6 tips til at holde liv i kludene


Tager du hånd om dit elskede udstyr, kan du holde liv i det meget længere, end hvis du blot pakker det i posen eller gemmer det i skabet, når du kommer hjem fra tur. Her er de vigtigte tips til, hvordan du vasker og imprægnerer din beklædning, så den holder så længe som muligt.

HOLD LIV I DUNENE

Dun er fantastiske til at isolere mod kulden, men for at være sikker på, de ikke mister den evne, er der nogle råd, du bør følge. Det er vigtigt at være opmærksom på, at dun ikke tåler fugt og derfor er sarte over for vand og sved.

Tør dine dun: Hvis dunene bliver våde, skal de derfor tørres hurtigst muligt, så de ikke klumper sammen og mister isoleringsevnen. Det bedste, du kan gøre, hvis et af dine dunprodukter er blevet vådt, er at putte det i en tørretumbler. For at være sikker på, at dunene folder sig ud igen, skal du putte nogle tennisbolde eller sammenrullede sokker ned i tørretumbleren sammen med produktet.

Samtidig skal du sørge for at tørre ved lav varme. Det tager derfor lang tid, og du bør tage produktet ud og ryste det flere gange undervejs i processen for at sprede dunene bedst muligt. Hvis du er på tur og ikke har mulighed for at tørre dit produkt, så er det vigtigt, at hænge det op til tørring. Sørg for at ryste det cirka hver halve time, indtil det er tørt.

Vask dine dun: Når dunprodukter skal vaskes, skal det ikke bare være med almindeligt vaskemiddel. Gør du det, vil enzymer og andet gå ind og affedte dunene. Det ødelægger deres egenskaber. Dunvaskemidler er lavet uden enzymer og til at skåne samt vedligeholde dit produkt. Vask produktet ved lav temperatur. Det er ofte ved 30 grader, og du kan tjekke anvisning i produktet.
Produkter til vask: Grangers Down Wash og Nikwax Down Wash Direct

Imprægner dine dun: Udover at vaske dunprodukter, så er det også i dag muligt at imprægnere sine dunprodukter. Det gør dem mindre sårbare over for fugt. Flere dunprodukter bliver solgt med imprægnerede dun fra fabrikken, men det er også muligt at genimprægnere dem eller gøre sine egne dunprodukter vandafvisende.
Produkter til imprægnering: Nikwax Down Proof


Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind