Årets bedste: Eventyr fra året der gik

20182018 er ved at rinde ud, og vi kigger her tilbage på nogle af de artikler, eventyr og nyheder, vi har bragt fra nær og fjern i løbet af året.

Vi har været vidt omkring... 

På tur i Danmark
Starter vi herhjemme i det danske, kom vi med et bud på 10 gode vandreture i Danmark, og vi kiggede på reglerne for, hvad man egentligt må i den danske natur.

Vi talte med jon Lindberg, der vandt den første sæson af Alene i vildmarken, om, hvorfor han synes, vinteren er det allerbedste tidspunkt at tage på tur, og vi bragte en artikel om Sille Peitersen, der drog alene på vandretur, fra Hanstholm til Svendborg, for at øve sig i at være modig og lære sit eget selskab bedre at kende.

Vi delte også oplevelser fra et par ture med Opdag Verden; nemlig fine weekendture på Camønoen, gennem Skjoldungernes Land og ud blandt hekse og røvere i Rold Skov

Rundt i Skandinavien
Igen i år skævede vi mod Sverige mere end et par gange.

Vi kunne berette af Europas bedste cykelrute åbenbart lige derovre hos vores naboer, pege på 5 fine ture på Skåneleden og 3 nationalparker perfekte til vandring i Lapland.

Vi var også med folk på tur i Sverige en håndfuld gange i løbet af 2018. Der var f.eks. sensommerturen spækket med blåbær og udsigt til rensdyr på stierne gennem Sonfjällets Nationalpark, den idylliske weekendvandretur i Vättlefjäll og den labyrintiske kajaktur i Sankt Anna Skærgård med solskin og havblik. 

I det norske kiggede vi bl.a. på gode topture for begyndere, kom med et par fjedvante fyre, der normalt sværger til teltet, på vandretur fra hytte til hytte i Trollheimen og kiggede nærmere på, hvordan Den Norske Turistforenings fantastiske hyttesystem fungerer

Alverdens eventyr
Vi skrev også om alle dem, som laver ting og drager på eventyr, de fleste af os blot drømmer om.

Danske Kristina Schou Madsen satte en bemærkelsesværdig rekord på Kilimanjaro og besteg Afrikas højeste bjerg hurtigere end nogen anden kvinde tidligere har gjort.

Den britiske bjergguide, Tania Nokes, gennemførte den klassiske rute, 'Norge på langs' på 82 dage. Alene. Om vinteren.

Jelle Veyt er i gang med en 15 år lang ekspedition, hvor han ved egen kraft rejser jorden rundt for at bestige det højeste bjerge på hvert kontinent. Jakob Urth kom til tops på Mt. Everest. Ben Lecomte satte ud på en 8000 kilometer lang svømmetur

Ryan Sandes lærte 5 vigtige ting om livet på en 1500 km lang sti gennem Himalaya. Ash Dykes gik i gang med at vandre 6.437 kilometer gennem Kina. Andrzej Bargie besteg K2 og som den første stod på ski ned ad det frygtede bjerg.

Se for øvrigt også den her artikel, vi lavede for nyligt om nogle af de folk, der vandrede rigtig langt i Nordamerika i 2018.

Der har deværre også været et par triste begivenheder i 2018.

Den legendariske danske eventyrer Klavs Becker-Larsen, som illegalt forsøgte at bestige Mt. Everest, dengang den endnu aldrig var blevet besteget, gik bort, og en af de helt store bjergbestigere, der omkom i Himalaya.

Inspiration til Europa
Vi har bragt reportager fra stier rundt omkring i Europa – de varme bjerge på Gran Canaria, de vilde vulkaner på Tenerife og stier perfekte til dagsture i Picos de Europa.

Vi kom med på munro-bagging i det dramatiske skotske højland, lun bjergvandring i Kroatien, familievandring på Camino Primitivo i Spanien, vennevandring på Tyrkiets Lycian Way, en hård omgang på stierne i Transsylvanien og en tur til tops på Elbrus.

Ud i verden
For dem, der gerne vil lidt længere væk, bragte vi bl.a. guiden til 5 uforglemmelige ture i New Zealand, fortalte om det smukke (og langt mindre befærdede) alternativ til Everest Base Camp Trek, kom med på et klassiske kajakeventyr i Japan, en 650 kilometer lang vandretur gennem Jordan, ud på vandrestierne i Bhutan og med ind bag de ellers lukkede døre i Eventyrernes Klub.

Grej, udstyr og tips til turen
I løbet af året har vi også forsøgt at klæde alle, der læser Opdag Verden, så godt som muligt på til at komme på bedre ture. Vi har derfor guidet til alt fra førstehjælp i vildmarken over ekspertråd til at undgå underafkøling til tips til at holde varmen på vinterfjeldet

Vi har slået et stort slag for bæredygtigt grej, kigget nærmere på hvorfor uld er fantastisk i friluftsbeklædning og kommet med en bud på en fuld pakkeliste til vandreturen, som du kan købe for under 10.000 kr. Vi har guidet til at vælge den rigtige sovepose og de rette handsker, og så har vi testet en kavalkade af udstyr på tur – du kan finde topscorerne fra året her.

Lidt godt til turen
Vi er nødt til at stoppe den her liste et sted, så hvorfor ikke gøre det med lidt godt til turen? I løbet af året har vi nemlig også bragt opskrifter på lækre snacks til turen. Hvad for eksempel med en omgang powerkugler med kirsebær eller en lækker (og nem at lave) proteinbar?

2019…
Vi har haft en fest med at lave Opdag Verden i 2018, og vi håber, at I har nydt, hvad vi har serveret. Vi har allerede masser af gode sager på planen til 2019. Hvad det er, må I dog vente med at se.

Nu er der kun tilbage at sige:

Godt nytår – vi håber, der venter os alle et eventyrligt 2019!

Foto: oatawa / www.iStockphoto.com

Skrevet af: Tore Grønne, Skrevet Lørdag, 29 December 2018, opdateret 30 December 2018, læsninger: 1479

Log ind

Ugens 10 mest læste om Vandring

Se de mest læste artikler denne uge, og bliv inspireret:

Log ind