Du er her:

10 gode råd til en bedre vandretur


ParaAlex shutterstock 95947Pres dig selv yderligere, lad drømmen blive til virkelighed og skærp dine outdoor-færdigheder med disse gode råd, der kan være med til at gøre din tur endnu bedre.


1) START KOLD

HVORFOR? For at eliminere unødvendige tekniske stop hvor du skal fjerne et eller flere lag tøj.

HVORDAN?
Når du starter på dagens vandring, bør du faktisk iføre dig mindre tøj, end hvad der føles behageligt – som regel drejer det sig om et lag tøj mindre, end hvad du kan holde varmen i, når du står stille. Selvom det kan føles koldt i begyndelsen, vil du hurtigt få varmen, når du får gang i støvlerne.

Specielt i dårligt vejr er det en god ide at starte ud lidt koldere – når regnen hamrer ned, gider man ikke stå og rode med at tage sin skaljakke af for at fjerne et mellemlag.

Foruden at eliminere et teknisk stop, så mindsker du også risikoen for at gennemsvede dit inderlag, der i sidste ende kan være med til at nedkøle dig.


2) MEDBRING ALTID EKSTRA MAD

HVORFOR? Fordi du aldrig ved, hvornår du får brug for det.

HVORDAN?
Det lyder måske elementært, men det er altid en god ide at medbringe en ekstra ration mad. Og det er ikke kun på de lange ture, men også på dagture i fjeldet. Det er aldrig til at vide, om man bliver forsinket, vrider om på anklen, farer vild eller bliver fanget i tæt tåge.

Uanset hvad, så kan det vise sig uundværligt med noget ekstra energi, hvis dagen pludselig bliver længere og mere udfordrende, end man havde regnet med.

3) LAD VÆRE MED AT KLATRE OP, HVIS DU IKKE KAN KLATRE NED

HVORFOR? Fordi du risikerer at blive fanget på toppen.

HVORDAN? Det kræver, at du hele tiden orienterer dig og vurderer situationen og omgivelserne. Før du bevæger dig ud på en ny strækning, bør du spørge dig selv, om du vil være i stand til at vende om, hvis der pludselig blev brug for det. Hvis det ikke er tilfældet, bør du lede efter en lettere rute, som du er mere komfortabel med.

Og hvis det ikke er muligt, ja, så er det tid til at vende om. 


4) MEDBRING EKSTRA SOKKER

HVORFOR? Fugtige fødder kan medføre vabler, og det kan ødelægge din tur.

HVORDAN? Det er let: pak altid et par ekstra sokker i en af dine dry-bags eller et tørt sted i din rygsæk (for eksempel i en frysepose). Du kan nu udforske vandrestierne med vished om, at du altid kan trække et par varme og tørre sokker op af rygsækken uanset forholdene.


5) UDSÆT MORGENMADEN

HVORFOR? Så du ikke skal rode med køkkengrejet, når du er morgenkold.

HVORDAN? Det er en fantastisk følelse at vågne op efter en nat i naturen, men ofte er man lidt kold om morgenen, hvor kroppen har været i hvile hele natten. Hvis temperaturen uden for teltet samtidig nærmer sig frysepunktet, og man har svært ved at få varmen, så kan det være en god ide at pakke lejren sammen og vandre indtil, du har fået varmen og først dér stoppe op og lave morgenmad.

Det er ikke noget, man nødvendigvis skal gøre hver gang, man er på tur, men det kan være en rigtig god ide, hvis det er koldt udenfor, eller hvis du har svært ved at få varmen.


verikal JensOttoson shutter

6) KEND DIN SKRIDTLÆNGDE

HVORFOR? Så du kan navigere sikkert under forhold med dårlig sigtbarhed.

HVORDAN? Du bør starte med at øve dig i godt vejr. Afmål 100 meter på jorden og tæl dine skridt. Det vil give dig en indikation på, hvor mange skridt, du tager, når du vandrer under almindelige forhold. Normalt vil det være omkring 120 til 130 skridt per 100 meter. Herefter bør du lave en lignende opmåling, når du går op ad bakke, ned ad bakke og på ujævnt underlag.

På den måde kender du din unikke skridtlængde under forskellige forhold. Befinder du dig pludselig i whiteout eller midt i en tæt tåge, så er det let at måle 100 meter ud på dit kort, tage en kompaskurs og herefter gå distancen ved at tælle dine skridt.

Skal du dække større afstande på denne måde, kan det være en god ide at bruge et ’kugleramme-system’, så du kan holde styr på hvor mange 100 meter-etaper, du har dækket.


7) BELØN DIG SELV

HVORFOR? Fordi du fortjener det.

HVORDAN? Efter en lang og opslidende dag på vandrestierne bør du huske at forkæle dig selv med lidt lækkert. Om det er en pandekage over trangiaen, kanelsnegle fra rygsækken, nybrygget kaffe eller en whisky fra lommelærken – du har fortjent det.


 

 

8) SE DIN FRYGT I ØJNENE

HVORFOR? Så terrænet ikke stopper dig. Så du kan vandre overalt.

HVORDAN? For det første skal du identificere din frygt. Er du bange for at fare vild, er du bange for højder, eller er du bange for at klatre? Herefter handler det om at overvinde denne frygt. Den bedste måde er at finde et kursus eller et forløb, hvor du kan få lov til at udvikle dig inden for netop dette felt.

Ved at se frygten i øjnene under sikre forhold og samtidig udvikle dine kompetencer, vil du få mere selvtillid på området, og det vil være med til at mindske din frygt.


9) IKKE ALTID LETVÆGT

HVORFOR? Så du får mest muligt ud af din vandretur.

HVORDAN? Tag et grundigt kig på dit udstyr og spørg dig selv, om det letteste alternativ vil gøre din tur bedre eller dårligere. Hvis en god nattesøvn er vigtig for en at få en god dag på vandrestien, så er det måske værd at overveje at medbringe en varmere sovepose og et tykkere liggeunderlag – også selvom det betyder et par ekstra kilo i rygsækken.

I forhold til træning vil ekstra kilo på de nemme vandredage også være med til forbedre din udholdenhed, så du er klar til den tunge rygsæk, når der virkelig er brug for det.


10) FORKÆL DINE FØDDER

HVORFOR? Fordi dine fødder uden tvivl er den vigtigste del af din udrustning.

HVORDAN? Når du skal have nye støvler, er det vigtigt, at du tager dig god tid til at finde det helt rigtige par. Forsøg dig flere forskellige modeller og mærk godt efter. Medbring dine egne sokker, så du er sikker på, at de sidder ordentligt på din fod.

Det kan desuden være en rigtig god ide at prøve støvlerne i et par tynde indersokker, hvor du lettere kan mærke eventuelle gener nede i støvlen. Og lad være med at spænde snørebåndene for stramt, når du prøver støvlerne – det mindsker ’feelingen’ med støvlens form, og det kan skjule potentielle gnidningspunkter.

Medbring altid sportstape på vandreturen. Der findes næppe et bedre middel mod vabler. Hvis du mærker gener, så smid et par stykker sportstape om det udsatte område, og du vil med stor sandsynlighed slippe for grimme vabler.

Når du kommer hjem fra vandretur, bør du give dine slidte fødder et varmt bad, tørre dem grundigt og se om ikke kan få nogen til at give dem en god omgang massage – dine fødder fortjener det…

Skrevet af: Casper Devantier
Den 22. mar 2015
Senest opdateret den 15. jun 2021
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind