Du er her:

3 nationalparker i svensk Lapland


Højt, højt oppe mod nord, deroppe hvor midnatssolen skinner om sommeren, og nordlyset glimter om vinteren, ligger nogle af Sveriges mest imponerende nationalparker. Her er 3 godbidder, der byder på alt fra åbne vidder og høje tinder over bjergsøer og gletsjere til urskove og moser.

Der er altid gode grunde til at drage højt mod nord i Sverige. Her oppe finder man nemlig blandt andet Laponia; et svensk verdensarvsområde og Europas største sammenhængende uberørte naturområde med sine 9.400 km².

Det er her, samerne bor, og det er her de store rensdyrflokke lever. Det er også her, man blandt andet finder de her 3 imponerende nationalparker.

1 Sarek Nationalpark
Sarek er ren vildmark. Her finder man vidtstrakte dale, fjeldtoppe, gletsjere, bjergsøer og vandfald. Men man finder ikke mange mennesker.

Faktisk finder man ikke rigtig andet end uberørt natur.

Der er nemlig hverken afmærkede stier eller nogle former for faciliteter i Sarek, så vandrere er på egen hånd. Det kræver gode vildmarks kundskaber, solid forberedelse og et vist gåpåmod, men begiver man sig ud i vildnisset, oplever man et stykke skandinavisk natur, der er svært at hamle op med.

Læs En mand og hans vildmark om Klaas, der har vandret i Sarek 14 gange.

2 Padjejlanta Nationalpark
Højsletternes og søernes nationalpark. Her er der milevidt til horisonten og uendeligt højt til himlen. Her er enorme blomsterenge, og om sommeren er det her, samerne driver rensdyrflokke ud i den store natur.

Her bor også polarræv, lemming, sneugle, jærv og kongeørn, og så er der selvfølgelig vandrestierne, som er den bedste måde at opleve nationalparken på. Faktisk kan man slet ikke køre til Padjelanta. Man må i stedet gå i en halv dags tid for at nå derind.

Og hvorfor så ikke f.eks. fortsætte hele vejen gennem parken? Her er hytter at overnatte i, så rygsækken ikke behøver at være helt så tung som på ture i f.eks. Sarek, hvor du selv skal bære alt.

3 Muddus Nationalpark
Her finder man den svenske taiga; store, åbne områder med enorme moser og endeløse nåleskove, brusende vandfald og dybe kløfter. Her finder man stilhed og plads – oceaner af plads.

Som det er tilfældet de fleste steder i Sverige, kan man enten pakke telt, underlag og sovepose og finde sine egne lejre i det fri, men nationalparker har også fem simple hytter, hvor man kan overnatte.

Er man vaks ude på stierne, kan man være heldig at se nogle af de mange vilde dyr i parker. De tæller blandt andet bjørnen, lossen og jærven. Og, selvfølgelig, renerne der hører hjemme heroppe i Lapland.

Foto: WoutervandenBroek / www.iStockphoto.com

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind