Du er her:

En mand og hans vildmark

Sareks skiftende ansigter


Klaas Venborg har været i Sarek 14 gange. Han har set Rapadalen springe ud, været vidne til at efteråret sætter ind med sin farveeksplosion og oplevet et utal af nationalparkens forskellige ansigter. Til sommer tager han tilbage for 15. gang – denne gang som turleder med en gruppe fra Opdag Verdens Adventureklub.TAG MED OPDAG VERDEN PÅ EN 10 DAGES VANDRETUR I SAREK MED ERFAREN DANSK TURLEDER 200 kilometer nord for polarcirklen spreder brede dalstrøg sig under massive, afrundede fjelde. Sneen og gletsjere på toppene står i kontrast til himlens blå eller smelter sammen med dens grå. I det højalpine miljø kan vejret hurtigt skifte. Og gør det ofte. Floder og vandløb snor sig gennem dale, krydser hinanden som livgivende vener i et øde landskab, så stort, så enormt, og så betagende at det er svært at begribe. Her tilhører alle lyde naturen. Her er intet menneskeskabt. Ingen veje. Ikke engang vandrestier. Her er blot et stykke uberørt, svensk Lapland.  I 1985 vandrede Klaas Venborg første gang i Sarek. Hans geografilærer på gymnasiet slæbte ham og klassen derop på studietur for at udforske naturen under midnatssolen. Den unge Klaas havde tidligere vandret på Søderåsen og klatret på Kullen. Han var interesseret i jagt og fiskeri, men han havde aldrig været på vandretur på den måde. I Sarek mødte han noget helt særligt. Han var solgt. ”Det var den her helt uberørte natur, der samtidig er vældig udfordrende. Der er ikke nogen indkøbsmuligheder, ingen stier, varder, fjeldstationer eller hytter undervejs. Der er ikke gjort noget for at hjælpe vandrere. Alt er baseret på, at du har det i rygsækken, du skal bruge. Og sådan er det stadig. Det finder man altså ikke mange steder,” siger Klaas, der til sommer skal på sin 15. tur til Sarek, når han tager af sted som guide på tur med Opdag Verdens Adventureklub. Som en jungleSarek blev fredet som nationalpark allerede i 1909 og er dermed ikke blot en af Sveriges, men også en af Europas ældste nationalparker. Her ligger fem af Sveriges 13 toppe på over 2000 meter, og omtrent 200 tinder rager op i mere end 1800 meters højde. Parken har cirka 100 gletsjere. Den eneste måde rigtig at opleve parken på er til fods. Men det er ikke for begyndere, og det er ikke for de magelige. ”Sarek er fantastisk flot, frodig og våd som bare pokker, og det kan være enormt bøvlet at gå i terrænet, hvor der er masser af vand. Om sommeren kan det være som at gå i en jungle, hvis man begiver sig ud i ture gennem Rapadalen. Det er super fedt. Der er masser af blomsterarter og et rigt fugleliv. Artsrigdommen er enorm,” fortæller Klaas. Han har været i Sarek alene, med kammerater, familie, som guide og endda på bryllupsrejse med sin hustru. Hans to børn har dog ikke været der endnu. De har været med på fjeldet fra de var helt små, men på vandreture fra hytte til hytte. Eller blot med stier. Ikke i Sarek, hvor den eneste livline til omverdenen er én nødtelefon midt i parken. Herude er man på egen hånd. Området er ikke for begy...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 01. jul 2015
Senest opdateret den 18. jan 2018
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind