Du er her:

Til tops på Mount Kilimanjaro


Hvordan føles det at trække vejret gennem et sugerør? Og hvad med at blive ramt af sylespidse snekorn i Afrika? Der er både tårer og lykke, stegende hede og iskolde snestorme, når otte danskere begiver sig op i højderne og skyerne gennem adskillige klimabælter mod toppen af Afrikas højeste bjerg og verdens højeste fritstående vulkan.Fra det lille propelfly ser vi mod øst det gigantiske vulkanmassiv tårne sig mod himlen over savannen, der strækker sig fladt, så langt øjet rækker. Gletsjere og nysne skinner hvidt fra toppen i dagens første sollys. Når sol står op om seks dage, står vi forhåbentligt på Afrikas højeste punkt.Vores lille gruppe på otte danskere lander i Kilimanjaro International Airport i det nordlige Tanzania, hvor vi bliver slået af morgenstundens hede på Savannen. Alle er spændte. Denne særlige følelse af at være et fremmed og ukendt sted og samtidig vide, at de virkelige udfordringer stadig ligger os i vente. Uden for lufthavnen bliver vi mødt af store, åbne landskaber, støv, enkelte hytter, og Masaier der driver kvæg. Vi akklimatiserer en dags tid uden for Moshi, vender os til varmen og det afrikanske tempo, hvor tingene gerne foregår ’any time from now’. Trækker vejret gennem sugerørVi starter i lidt under 2000 meters højde med det hold, der skal hjælpe os til toppen – en stor gruppe bestående af bærere, kokke, hjælpeguider og guider. Vi følger ruten Lemosho, der tager syv dage og skaber en god akklimatisering, da vi altid når større højder under vandringen end i lejrene. Ruten går fra plantage og opdyrket land ind i den tykke højlands regnskov, hvor det grønne tæppe lukker sig over og omkring os. Luften er varm og fugtig, og det kan være vanskeligt at trække vejret. Stine har flere problemer end resten af gruppen. ”Jeg har det, som om jeg trækker vejret gennem et sugerør, det har jeg aldrig prøvet før”, siger hun forpustet og slæber sig videre op ad de stejle, røde jordstier. Ud over at være ung, maratonløber og arbejde fuld tid som spindings- og aerobicinstruktør har hun trænet grundigt, men hun har aldrig befundet sig højere end 1000 meter over havets overflade før. Højden kan mærkes.Mens vi passerer elefantspor og sorthvide langhårede Kolubus-aber, ser hun, hvordan den ældre del af gruppen kommer længere foran. Snart er hun den enlige bagtrop. Det er hårdt for konkurrence-genet, og hun forsøger at kæmpe sig videre i højere tempo for at indhente de andre, men straks indsnævres ’sugerøret’, og hun må indse, at bjerget kræver et tempo, der er helt urimeligt langsomt for hende. Ingen Jantelov på KiliVed ankomsten til lejren er der en balje vaskevand samt te og popcorn, og senere følger middagen, der er simpel men god. Det har været en kort, hård dag, hvor vi har lært forholdene af kende på kroppen. Guiden Teacher holder, komplet uvidende om Janteloven, en halv times foredrag om, hvorfor vi er umådeligt heldige at have fået ham som guide. Med 425 forudgående ture til toppen er hans erfaring i top, og han har svar på alle spø...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Tejs Møller / Foto: Tejs Møller og Stig Christensen
Den 16. apr 2011
Senest opdateret den 22. maj 2018
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind