Du er her:

Rystende vandring langs Stillehavets kyst


Tordnende oceanbølger, gigantiske redwoodtræer og vilde udsigter ud over San Franciscos bugtområde. Den slags oplevelser ligger og venter på Coastal Trail. Samtidig er det måske den vandresti i verden, der ligger på mest usikker grund.

Den dybe baslyd rammer mine ører med regelmæssige mellemrum. Efterhånden falder mine skridt ind i takten. Lyden af Stillehavets bølger dundrer op fra sandstranden flere hundrede meter under os. Her får naturen for alvor lov at spille med musklerne. Hver bølge kommer langvejs fra og indeholder tusindvis og atter tusindvis af liter salt vand. De får jorden på stien under mig til at ryste svagt. Sikke et paradoks. Der er ikke meget stille over Stillehavet, når man står ansigt til ansigt med det.

Vi går mod nord ad Coastal Trail, nærmere bestemt i naturparken Mount Tamalpais State Park omkring 40 kilometer nord for San Francisco. Det er januar, hvilket betyder temperaturer på omkring 15 grader her sidst på eftermiddagen. Stien snirkler sig af sted på de næsten træløse græsskråninger, der bugter sig ud og ind som bølgepap. Vi befinder os i den kystnære bjergkæde Coastal Range. En tæt vinterdis skjuler hemmelighedsfuldt en kystlinien under os. Langt oppe mod nord aner vi Point Reyes National Seashore, en fredet halvø ud for kysten.

Ustyrlige Andreas
Jorden under vores fødder er måske den mest usikre grund i hele verden. Mount Tamalpais State Park ligger lige oven på den såkaldte Andreas-forkastning. Det er en usynlig brudflade nede i jorden, dybt under bølger og græsklædte bjergskrænter. Her mases kontinentalpladerne mod hinanden i en evig brydekamp, og jordskælv kan når som helst bryde ud og ruske landskaberne omkring San Francisco. Flere gange i nyere tid har den ustyrlige natur i mere end en forstand rystet de millioner af mennesker, der bor her. Det skete for eksempel den 17. oktober 1989. På blot 15 sekunder rev et jordskælv 63 mennesker med i graven. Flere end 3000 blev såret.

I dag har californierne bygget deres huse, så de kan modstå meget voldsomme jordrystelser. Men geologerne er ængstelige. De venter en ny katastrofe, hvert øjeblik det skal være. Det er som om, den kendsgerning smitter af på californierne. Der er fart på overalt. Livet skal leves i dag - i morgen er det måske for sent. Lev stærkt og dø ung, hører man næsten James Deans spøgelse hviske i vinden. Selv blev han dræbt i sin Porsche på en vej ikke langt herfra.

Næsten alle i Californien vælger bilen, når de skal flytte sig. Derfor er kystområdet omkring San Francisco furet af motorveje med op til seks spor i hver retning. Mange steder krydser flere motorveje ind over hinanden i flere lag, og de er hele tiden fyldt til randen med biler.
Men heldigvis skal man ikke bevæge sig ret langt væk fra San Franciscos vartegn, Golden Gate Bridge, hvis man vil på tur i vild og uberørt natur. Faktisk kan man daffe rundt blandt downtowns himmelstræbende skyskrabere om formiddagen og vandre af sted omgivet af naturens lyde her på Coastal Trail om eftermiddagen. Hvis man har bil vel at mærke! Offentlig transport fra San Francisco op til den sammenhængende mosaik af fredede og øde naturområder nord for Golden Gate eksisterer stort set ikke.

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind