Bag om uld

HVAD ER OP, HVAD ER NED?

Begynder det at klø, så snart du tænker på uld, er det på tide, du får udvidet din horisont. Uld er nemlig et naturligt vidundermateriale, som bør indgå i enhver friluftsgarderobe. Men uld er ikke bare uld. Vi kigger her nærmere på ulds egenskaber, anvendelse, og hvad der er vigtigt at vide om uld til turbrug.

ULD.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 23. aug 2022
Læst af: 31733

Begynder det at klø, så snart du tænker på uld, er det på tide, du får udvidet din horisont. Uld er nemlig et naturligt vidundermateriale, som bør indgå i enhver friluftsgarderobe. Men uld er ikke bare uld. Vi kigger her nærmere på ulds egenskaber, anvendelse, og hvad der er vigtigt at vide om uld til turbrug.

 

1. Kradser uld ikke?
Der er stor forskel på, om uld er groft og klør, eller om det føles blødt og behageligt mod huden. Måleenheden for ulds tykkelse hedder micron, og jo lavere et tal, jo tyndere og finere er ulden.

Merinoulden ligger under tykkelsen på kløepunktet, og microntallet ligger normalt mellem 15 og 25 for den ikke-kløende uld. Merinoulds fibertykkelse er blot en 1/3 af almindelig uld. Det er en af grundene til, at det føles blødere og er mere oplagt til direkte kontakt med huden, end tykkere varianter er.

2. Hvorfor blander man uld med andre materialer?
Der er flere grunde til at blande uld med andre materialer. Nylon styrker uldproduktet, og såvel lycra som elastan giver en tættere pasform og et mere fleksibelt produkt. Nogle produkter blandes halvt med polyester eller et lignende syntetisk materiale, så der opnås en højere åndbarhed og en lavere pris.

Et nyere materiale, som nogle gange blandes med uld, er tencel. Det er en træfiber, der deler mange egenskaber med uld, men tørrer hurtigere og transporterer sveden hurtigere væk fra kroppen. Icebreaker har blandt andet en serie, der hedder Cool-Lite, der er lavet med en blanding af uld og tencel, hvilket giver hele tre gange så hurtig svedtransport som ren uld.

I blandingsprodukter skal man være opmærksom på at den antibakterielle effekt, ulden har, bliver minimeret.

3. Hvad betyder det, hvordan uld er vævet?
Uld findes i mange kvaliteter, og det mærker man især i form af, hvor blød og fin ulden er. Udover kvaliteten af selve ulden, så bør man også være opmærksom på, at der er stor forskel på, hvordan ulden er vævet. Billigere uldprodukter er ofte vævet lidt løsere og kan derfor lettere miste sin pasform. Uld, der er vævet tættere, mister ikke formen på samme måde og vil derfor beholde pasformen.

I de tykkere lag er der mange måder at væve uld, og den kan formes både som helt tætvævet, som fleece og som løs strik. Der er mange muligheder, og alle metoder kan bruges, men uldfleecen giver oftest mest varme i forhold til tykkelse og vægt.

4. Hvor god en slidstyrke har uld?
Uld er ikke så slidstærkt som andre materialer. Derfor bliver der blandet lidt nylon i de tyndere og mere udsatte produkter. Uldfibren er ikke så stærk som bomuld, nylon eller andre syntetiske materialer, og man oplever derfor en kortere levetid; eksempelvis kommer der nemmere små huller i et inderlag i uld end i et syntetisk inderlag.

Som mellemlag er der ikke samme problem med styrken, da ulden væves eller strikkes kraftigere og dermed ikke er så sårbar, og det er ikke nødvendigt at blande ulden med andre materialer.

5. Hvad med dyrevelfærd og miljøet?
Uld er et organisk materiale fra et dyr, så der skal selvfølgelig være styr på dyrevelfærden. Når man snakker dyrevelfærd og uld, så er det begrebet mulesing, som man skal holde øje med. Mulesing er en metode til at holde parasitter fra fårene ved at skære noget hud af fåret uden bedøvelse. Mulesing er ulovligt i de fleste lande, og de kendte mærker har også stor fokus på dyrevelfærden og tager afstand til mulesing.

Hos nogle producenter, for eksempel Icebreaker, kan man læse og få et indblik i farmene, ulden fra ens produkt kommer fra, og der er en klar politik og kontrol med dyrenes ve og vel.

Er man i tvivl om dyrevelfærden, så undersøg producentens hjemmeside. Står der ikke noget om mulesing, så undgå at købe deres produkter.

Overordnet er uld et bæredygtigt materiale, da det er et organisk og bionedbrydeligt materiale. Samtidig er det et meget teknisk materiale fra naturens side, og et får kan give meget uld i dets levetid; det behøver ikke blive aflivet for, at man kan få nytte af dets uld.

6. Hvilke uldtyper findes der?
Den mest udbredte uldtype til friluftsliv er merinould. Merinoulden er populært på grund den bløde følelse mod huden, de temperaturregulerende egenskaber og muligheden for at væve det ganske tyndt. Ulden er 1/3 tyndere i fibrene sammenlignet med normal uld. Det betyder, den ikke giver den krassende fornemmelse, almindelig uld har.

Der findes mange andre gode uldtyper på markedet, men som inderste lag, er der ikke noget, der måler sig med merinould. Til mellemlag er lammeuld også ideelt. Selvom det er lidt grovere end merinould, kan det stadig være blødt og behageligt og findes oftes i striktrøjer.

Alpacha-uld bør også nævnes – det bliver tit blandet med andet uld i striktrøjer. Uld fra geder som mohair og kashmir er ikke så udbredt, men det skyldes blandt andet de noget højere priser.

7. Hvilke uldprodukter er velegnede til friluftsliv?
Uld findes i rigtig mange typer af beklædning. Jeg benytter mig af uld i sokker, huer, inderhandsker, halsedisse, Undertøj, mellemlag, base-layer og T-shirt.

Når vi snakker merinould, betegner man ofte tykkelsen med, hvor mange gram uld der er per kvadratmeter i produktet.

Til brug i varmt klima anbefaler jeg at gå efter noget under 150 g/m². Til inderlag kan man bruge mange tykkelser; mellem 120-260 g/m², alt efter aktivitet og klima.

Til mellemlag bruger jeg +200 g/m², hvis det er merinould, men der kan være stor forskel på, om det bare er tætvævet, løst strikket eller opkradset som uldfleece.

8. Hvordan vedligeholder jeg uldprodukter?
Uld kræver særlig behandling, hvad angår vedligeholdelse. Uld er naturligt bakteriehæmmende, og det er derfor ofte nok bare at lufttørre sine uldprodukter og undgå at vaske dem for meget.

Når uld endelig trænger til vask, bør man bruge en specielt uldvaskemiddel uden enzymer, som indeholder naturlig ceder, hvilket afviser møl. Hvis ulden ikke vaskes efter anvsiningen i produktet, kan den tørre ud og fibrene gå i stykker.


7 uldne egenskaber

Uld har rigtig mange fordelagtige egenskaber, som får det til at skille sig ud fra andre materialer på markedet.

  1. Ild/varme: Uld brænder/smelter ikke på samme måde som syntetiske materialer. Det betyder, at uld er sikker at have på i nærheden af bålet eller brænderen.

  2. Vådt: Uld varmer, selvom det er vådt. Så skulle du være uheldig at få vand i støvlerne eller blive gennemblødt gennem jakken, vil du ikke føle dig våd og kold på samme måde, som du gør med syntetiske materialer eller bomuld.

  3. Vægt: Uld er tungere end syntetisk fiber. De isolerende evner er dog bedre ved uld, og vægten kan derfor ikke direkte sammenlignes.

  4. Blødt/komfortabelt: Merinould er blødt, selvom det har direkte kontakt med huden. Man har en udsøgt komfort, da materialet helt naturligt tilpasser sig kroppens temperatur.

  5. Temperaturregulerende: Uld er naturligt temperaturregulerende. Det ses især ved merinoulden fra får, der går i bjergene, hvor de udsættes for høj varme om sommeren og stærk kulde om vinteren. Derfor kan materialet både benyttes i lave og høje temperatur. Det lyder måske underligt med uld i varmt klima, men det fungerer overraskende godt.

  6. Kom af med varmen: Ønsker man mere åndbarhed i sit uldprodukt, findes der uldprodukter blandet med andre materialer.

  7. Naturlig bakteriehæmmende: En af mine absolutte favoritegenskaber ved uld er, at det ikke kommer til at lugte så nemt. Hvor man normalt skal vaske et syntetiske basislag tre til fem gange, kan man nøjes med at vaske et uldprodukt én gang.


Uld til 3 ture

1. Varmt klima: T-shirt/langærmet under 150 g/m², tynde uldsokker og underbukser.

2. Fjeldvandring: Langærmet omkring 200 g/m², mellemlag i uldfleece i omkring 200-250 g/m² eller kraftigere strik, underbukser, uldvandresokker og en halsedisse i uld.

3. Vinterbrug: Langærmet med høj hals +250 g/m², uldfleece, lange uldunderbukser 200-250 g/m², underbukser, opkradsede uldsokker, indersokker, uldinderhandsker, isolerende pausejakke (evt. med uldfor), halsedisse, Hue og evt. en balaclava.

 


5 gode uldprodukter

TierraTubeTierra Premium Tube
Tynd og blød halsedisse lavet i 60 % merinould og 40 % Lyocell – en miljøvenlig naturfiber, der er lavet af træer dyrket i bæredygtige plantager og absorberer betydeligt mere væde end f.eks. bomuld. 159 kr.


MerinoLightTeeLundhags Merino Light Tee T-shirt
100 % merinould = temperaturregulerende, naturligt antibakteriel (lugthæmmende) og lækker blød mod huden. Syet med flade sømme for ekstra komfort. 599 kr.


HelixIcebreaker Helix LS Zip M herrejakke
Miljøvenlig, foret jakke med yderstof i genanvendt polyester kombineret med strækbare paneler i merino/nylon/lycra i siderne og på indersiden af ærmerne. Det inderste lag består af ren merinould på kroppen og glat polyester i ærmerne. 1.799 kr.


ElliottIcebreaker Mt Elliot LS Zip
Trøje i 87 % merinould, 10 % nylon og 3 % lycra. En nylontråd ligger som en kerne inde i ulden og giver en væsentligt øget slidstyrke samtidig med, at man stadig kun mærker ulden. Lycra’en sikrer, at trøjen holder pasformen. 1.299 kr.


UlvangSuperUlvang Super
sokker i 48 % merinould. Temperaturregulerende, isolerer selvom de bliver våde og er naturligt bakteriehæmmende, hvilket holder stanken af sure tæer på afstand. 149 kr.

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Opskrift: Nem, lækker proteinbar

Opskrift: Nem, lækker proteinbar

Himmelbjergruten

Himmelbjergruten

Inspiration & outdoor på Ferie for Alle 2023

Inspiration & outdoor på Ferie for Alle 2023

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this