En guide til brug af GPS

Navigation i fjeldet

shutterstock_87451961_opsla.jpg
Skrevet af: Kristian Nykrog
Opdateret den 13. jan 2021
Læst af: 10433

En GPS kan både være det perfekte turlegetøj for gadget-freaken, men samtidig kan den være en livreddende sikkerhedsline, når ulykkerne skal undgås eller allerede er indtruffet. Alene af den grund, er det en god ide at have en GPS som fast del af pakkelisten. Tag den gerne med på geocaching eller en tur i skoven, så du kan lære din GPS at kende, og du har styr på den, når det virkelig gælder.

Det er vinteren 2008, og jeg er med en gruppe på skitur på Hardangervidda. Kort efter at være gået fra lejr to på vores fem dages skitur blæser vinden op, fygningen tager til og sigten forsvinder. Konturerne i sneen er væk, og fornemmelsen for bevægelsen i skiene forsvinder.

Man ved kun, om skiene glider ved at se, om de andre kommer tættere på eller længere væk. Total white-out – alting er hvidt. Vi er netop begyndt en nedkørsel på omkring 100 højdemeter fra en isdækket sø til en anden.

Bækken, der forbinder de to søer, er til trods for den barske kulde ikke frosset til, og vi har bestemt ikke lyst til at blive våde. I området er der også en lodret klippeskrænt med et fald på omkring 40 meter. Den vil vi heller ikke for tæt på.

Samtidig kan vi ikke gå for tæt på fjeldet på grund af lavinefare. Problemet er, at vi på grund af snefygningen ikke aner, hvor vi befinder os i forhold til alt dette, og den dårlige sigt gør det umuligt at orientere efter kort og landemærker. Det oplagte alternativ er at slå lejr og vente på bedre vejr. 

Heldigvis har vi dog GPS med på turen. Vi fisker den frem, og kort tid efter har vi vores nøjagtige position. Vi bruger de næste par timer på at bevæge os korte strækninger og med jævne mellemrum rådføre med GPS’en, så vi kan holde en sikker afstand til alle faremomenterne og kommer sikkert ned på den nedre sø. Herfra kan vi på trods af den dårlige sigt roligt tage en kompaskurs mod søens fjerne ende og bare traske ud i alt det hvide.

”Problemet er, at vi på grund af snefygningen ikke aner, hvor vi befinder os”


Hvad er en GPS?

GPS er en forkortelse for Global Positioning System, som fungerer ved, at et stort antal satellitter bevæger sig rundt om jorden og hele tiden kommunikerer med GPS-enheder på eller i nærheden af jordoverfladen. Således kan ens egen GPS-enhed, når den har kontakt med flere satellitter, fastslå ens nøjagtige position.

Planlæg din tur med GPS
For at navigere med GPS på tur er det min erfaring, at det er lettest at have planlagt ruten hjemmefra således, at man har fundet koordinater på eventuelle lejr- og frokostpladser. Hvis man planlægger primært at bruge GPS til at orientere sig med, kan det være en fordel også at finde koordinater til fikspunkter, eller såkaldte waypoints, undervejs på ruten – det kunne være alternative lejrpladser og potentielt farlige passager på ruten.

Ligesom med kort og kompas er det sjældent den lige linje, der er den letteste vej. For at planlægge den optimale rute kan du bruge det elektroniske kort, som mange GPS’er har indbygget, men da skærmen ofte er lille, kan det være besværligt. Til mange GPS’er er det muligt at have det elektroniske kort både på sin computer og på sin GPS.

På den måde kan du let overskue et større område, og det bliver derfor nemmere at planlægge din rute. Samtidig er det generelt lettere, at arbejde på sin computer end på GPS’en. Herefter er det nemt at overføre den ønskede rute og fikspunkter fra computeren til sin GPS

Alternativt kan du bruge et ganske almindeligt kort og planlægge ud fra det. Her er det vigtigt at være opmærksom på, at der findes flere forskellige måder at angive koordinater på. Mange vandre- og turkort har en lille vejledning i at aflæse disse koordinater samt eventuelle lokale afvigelser.

Det kan dog være en langsommelig og besværlig proces at indtaste de ofte lange koordinater i GPS’en på grund af de ofte sparsomme antal knapper. Igen er det altså være en fordel at arbejde via sin computer, hvor du hurtigere kan indtaste rute og fikspunkter, og herefter eksportere informationerne til GPS’en.

UTM eller bredde- og længdegrader
Positioner kan gengives i flere forskellige formater. Det normale er at benytte UTM eller længde- og breddegrader, og det er i udgangspunktet underordnet, hvilket format du bruger, så længe du sikrer dig, at det er samme format på kort og GPS.

I de fleste nye GPS’er kan du omprogrammere formatet, så det passer til dine kort, og det er ikke sjældent, at vandrekort angiver begge formater. Ellers kan du på internettet finde et utal af omformere, der kan hjælpe dig med at omregne.

I vildmarken anbefaler vi at bruge UTM (Universal Transverse Mercator): UTM-systemet er et todimensionelt netværk af nord-syd og øst-vest linjer. På normale 1:50.000 kort kommer linjerne i intervaller af 1000 meter, og det er derfor nemt at omdanne og vurdere afstande på kortet i forhold til terrænet.

Sådan aflæser du koordinater på kortet
Når du skal aflæse UTM-koordinater, skal du først aflæse de horisontale koordinater (øst-vest), og herefter de vertikale (nord-syd). Bruger du UTM, skal du være opmærksom på, at kortet refererer til en specifik UTM-zone, som du kan finde i kortets informationsboks.

Her kan du normalt også finde et bogstav, der refererer til en specifik breddezone og dermed angiver zonens position i forhold til ækvator. Er bogstavet ikke angivet i kortvejledningen, kan du finde information om det på internettet.

Zonen angiver, et 6 graders udsnit af jorden, samt detaljerne for netop det udsnit af kortet. Disse informationer skal naturligvis plottes ind på din GPS sammen med de ønskede koordinater (se eksempel i billedtekst).

Bruger du bredde-/længdegrader skal du aflæse og notere i den omvendte rækkefølge: Her aflæser du først vertikalt (nord-syd) og herefter horisontalt (øst-vest).


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Plasticspand for trangen og miljøet på Everest

Plasticspand for trangen og miljøet på Everest

Nepalesisk ‘Icefall Doctor’ død

Nepalesisk ‘Icefall Doctor’ død

Personlig hygiejne på vandreturen

Personlig hygiejne på vandreturen

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this