Du er her:

Tips til bedre billeder #1


Med denne artikel starter Opdag Verden en miniserie på to artikler om den vanskelige kunst at tage gode billeder. Artiklerne er skrevet af fotograf Lars Gejl med speciale i natur og miljø og er bl.a. med i billedbureauet Biofoto. Denne artikel handler om forskellige grundteknikker og små tips, mens næste artikel vil beskæftige sig med naturfotografering, teknik, camouflage og udstyr.  Det gode lysLys er ikke bare solskin, noget mange forbinder med ideelt fotovejr. Som fotograf er det vigtigt, at kunne se “det gode lys”, og anvende det, når du skaber dit billede. Opøv dig i at se og vurdere lysets skiften, med- og modlys og dets indvirken på motiverne døgnet igennem. Før og efter solopgang og -nedgang er lyset køligt og blåt i farven, midt på dagen hvidligt og koldt, og sidst på dagen er det rødgult og varmt. I sommerhalvåret er timerne mellem kl. ca. 11 og 15 på dage med skyfrit vejr stort set uegnet som fotovejr, især hvis du ønsker detaljer i motiverne. Det kraftige sollys skaber markante kontraster. Hvor der er kraftigt lys, er der også tilsvarende dybe mørke skygger med formindsket farve og detaljer. Ydermere er det svært at eksponere og gengive motiver med stor kontrast korrekt. Dage med dis eller let skydække filtrerer lyset og gør det blødere, farverne får dybde, detaljerne træder frem og kontrasterne dæmpes, så de komplimenterer hinanden. Vælg dit lys med omhu. Brug det til at skabe stemning, formidle følelser og associationer. Anvend det med omtanke ud fra din ide om, hvad billedet skal formidle til betragteren. Micro-Nikkor 105 mm. Blænde 5,6. 1/60 sek. Rosen er eksponeret i let skyet vejr lige efter en regnbyge. Det lette skydække virker som et filter, der blødgør lyset og dæmper kontrasterne i motivet. Farverne bliver dybere, og de mange fine nuancer i rosa træder frem sammen med årene i kronbladene. Billedet fremstår roligt, rigt på detaljer og harmonisk. Micro-Nikkor 105 mm. Blænde 5,6. 1/125 sek. Samme rose eksponeret lidt senere, men i solskin. Motivets karakter er ændret drastisk. Det hårde lys skaber for stor kontrast mellem det delvist udbrændte højlys i kronbladene, og de dybe meget mørke skygger i bladene i baggrunden. Farverne mister fylde og væsentlige detaljer sløres. Bemærk regndråben, som på første billede var et væsentligt bimotiv, nu næsten har mistet sin effekt. Billedet fremstår nu hårdt og rodet. KompositionTilbøjeligheden til at trykke på knappen, når motivet befinder sig i midten af søgeren, er forståelig. Når vi skal koncentrere os om at se, centrerer vi vores blik fremad mod midten af synsfeltet. Når vi fotograferer, bliver vi yderligere hjulpet af kameraets lysmålings- og skarphedsindstillings-felt, der som regel er placeret i midten af søgeren. Billedfladen bliver udnyttet minimalt, og resultatet er oftest indholdsløst og uinspirerende. Komposition er en af hovedingredienserne i al fotografering, og “det gyldne snit” er et af værktøjerne. Det gyldne snit blev anvendt allerede i antikkens Gr...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 16. dec 2014
Senest opdateret den 06. aug 2018
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind