Du er her:

12 Tips til fjeldturen

Mæt, varm, tør


Det kræver forberedelse at tage på fjeldet med fuld oppakning i flere dage. Ikke mindst skal du have styr på, hvordan du holder dig mæt, varm og tør. Mæt Mad og drikke er det brændstof, vores kroppe skal have for at kunne bevæge sig og fungere godt på tur. Størstedelen af den vægt, vi bærer i rygsækken på fjeldet, er vores medbragte mad, og jo længere tid, du skal være af sted, des mere påpasselig bør du være i forhold til vægten af din mad. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem energiforbrug og vægt i rygsækken Spis sund og næringsrig mad i løbet af dagen. Fordel dit madindtag på tre hovedmåltider og to til tre mellemmåltider. Kend dit energiforbrug per dag ved fysisk aktivitet. På den måde kan du sikre dig, at du har mad nok med til at dække dit daglige energiforbrug. Der er flere måder at beregne dit energiforbrug på. På www.motion-online.dk og www.teamdanmark.dk kan du eksempelvis finde energiberegnere. Medbring tørret mad. Sørg for, at så meget af det mad, du medbringer på tur, indeholder så lidt vand som muligt. Du kan enten købe tørret mad i diverse friluftsbutikker, eller du kan tørre din mad selv. Gennemsnitlig vægt af mad per dagsration. Vægten af mad per dag bør ligge mellem 1/2 kilo til 1 kilo, afhængig af dit energibehov. Drik rigeligt med vand. Kroppen har brug for vand for at fungere optimalt, da for lidt vand på lang sigt fører til dehydrering. De første symptomer på dehydrering er hovedpine, træthed, mangel på appetit og svimmelhed. Varm At holde sig varm på tur er altid en balancegang og kræver løbende regulering af beklædningen. Det er ikke sjovt at fryse hverken om sommeren eller vinteren. Tag ikke for meget tøj med og heller ikke for lidt. I hovedtræk er det tøj, du bør tage med på tur, altid et udtryk for, at hvis du tager det hele på, på én gang, så kan du klare dig i den værst tænkelige situation. Pakker du på den måde, undgår du at skulle bære på tøj, du ikke får brug for. Før du går af sted. En god regel er, at du helst skal have det lidt for koldt, inden du begynder at vandre og godt varmt i pauserne. Tag derfor et lag af, inden du tager rygsækken på og begiver dig af sted. Derved undgår du at blive unødig våd af sved. Sørg for at lægge det ekstra lag, så det er nemt at komme til, når du holder pause. Før du går i seng. Sørg for, at du er både mæt, varm og tør, inden du kravler i soveposen. Derved giver du dig selv de bedste betingelser for en god nat. Dernæst skal du selvfølgelig sikre dig, at dit sovegrej og nattøj er tilpasset den aktuelle temperatur, så du ikke bliver for kold eller varm i løbet af natten. Brug hue. Fakta er, at ved en temperatur på minus fem grader forsvinder cirka 50 % af kropsvarmen via dit hoved. Derfor er det vigtigt at beskytte sit hoved mod kulde. Har man det derimod for varmt, er det en let måde at komme af med varmen på. Tør Når man dyrker friluftsliv, bliver kroppen typisk kølet ned, hvis ens tøj er fugtigt og vådt. Fugten kommer enten in...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Mette Mortensen
Den 24. mar 2016
Senest opdateret den 20. feb 2021
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind