Du er her:

20 gode råd mod myg

Undgå at blive ædt


Glæden på vandre- eller kanoturen mod nord kan ende med at blive ædt af grådige myg, hvis du ikke tager dine forholdsregler. Vi har samlet en række gode råd, samt gået et par myter efter i sømmene, og kommer her med en guide til, hvordan du bedst beskytter dig mod de blodsugende bæster.Lad os starte med det, vi ved om myg, ud over at de er en pestilens, og verden på stort set alle måder ville være bedre for fjeldvandreren uden dem: Vi ved, at der findes omtrent 3000 forskellige slags myg i verden, at de har levet her i omtrent 200 millioner år, og at det kun er hunmyg, der stikker. Hanmyg suger plantesaft. Vi ved, at selvom myg har en tophastighed på sølle 2½ km/t og har brug for at hvile efter omtrent 10 minutter med fuld skrue, så kan vi ikke løbe fra dem – er de der, skal de nok få stukket snablen i os. Vi ved, at myg bliver tilskrevet at have flere dødsfald på samvittigheden end noget andet dyr. Nogle forskere mener endda, det var myg, der gjorde kål på dinosaurerne.  Men nok om det. Det, vi er interesserede i at finde ud af, er, hvad vi kan gøre for at reducere de bid, vi får, når vi om sommeren vandrer i de nordlige egne, hvor myggene hærger. Selvom vi jo heldigvis ikke behøver bekymre os om malaria på de breddegrader, så kan de suge alt livsglæden ud af eventyret på vandrestierne eller kanovandene. Men hvad virker faktisk mod dem? Og hvad er blot ammestuehistorier? Virker 17 hvidløg?De to ting kan være svære at skelne fra hinanden. Der findes masser af sider på nettet, hvor man kan få råd mod myg, men mens nogle råd har sikker grund i videnskaben, er der andre, der er mere tvivlsomme. Og nogle er der muligvis noget om, selvom det ikke er endegyldigt bevist. For eksempel: ”Jeg spiser fem fed hvidløg, hver morgen inden jeg rammer stierne, og jeg bliver aldrig bidt!” Ud over at der i det her tilfælde ikke findes endegyldige, videnskabelige beviser for, at hvidløg skræmmer myg væk (mens det næsten er helt sikkert, du kan skræmme andre mennesker væk med din dunst), så er problemet med den slags råd, at det lige så godt kan være noget andet end hvidløgene, der er årsag til, du ikke bliver bidt. Forskere vil dog ikke afvise, at hvidløg måske kan maskere ene lugte, så myggene holder sig væk. Vi ved, at myg bliver tiltrukket af vores lugte for eksempel fra vores sved, mælkesyre og CO2 – alle tre ting noget, der helt naturligt følger med, når du vandrer eller på en anden måde er fysisk aktiv. De kan lugte dig på 35 meters afstand, zigzagge tættere på og endelig gå efter biddet. Med mindre du altså vandrer ved siden af en kammerat, der udgør et ’lækrere’ måltid og simpelthen udskiller en stærkere lugt. Vi har kigget dybt i den research, der ligger på området, skilt myter fra fakta og giver her 20 råd til et eventyr i det fri med færre forstyrrelser fra myg. Når alt kommer til alt, så er det dog svært helt at undgå at blive bidt – med mindre du altså tager til Island, Færøerne eller Antarktis. Her findes der nemlig ikke myg. Når du ...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Tore Grønne
Den 20. nov 2014
Senest opdateret den 13. jan 2021
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind