Havkajak med overnatning

Sådan kommer du i gang

2009-05-17-P5170084kopi.jpg
Opdateret den 13. jan 2021
Læst af: 17181

Drømmer om du om at pakke havkajakken med udstyr og tage afsted i et par dage, ligger Danmark åbent som et slaraffenland af muligheder. I forhold til landets størrelse, har vi den længste kystlinje i verden. Der er lidt over 7000 kilometer at boltre sig på.


Kristian Andersen

Kristian Andersen er uddannet EPP2 havkajakinstruktør og har brugerniveau EPP3. Han er derudover havkajakvejleder og friluftsvejleder fra Institut for Idræt. Han har i mange år arbejdet som instruktør hos forskellige kursusudbydere i Danmark og underviser selvstændigt i næsten alt med relation til havkajak og friluftsliv. I sommeren 2015 blev Kristian Danmarksmester i grønlænderrul.


Vi er så heldige at have en varieret kyst med hvide sandstrande, betagende klinter og smukke fjorde. I en havkajak har du mulighed for at nyde det hele fra vandsiden. Det er kun dit eget færdighedsniveau, dit udstyr og din erfaring, der sætter grænser for dine oplevelser.

Før du tager ud på egen hånd eller med en makker, er det altid en god ide at tage et begynderkursus. Uddannelsessystemet inden for havkajak hedder EPP (European Paddler Pass) og et EPP2-certifikat giver adgang til medlemskab af de fleste havkajakklubber i Danmark

. Derudover giver det dig de basale, tekniske færdigheder og den viden, du skal bruge for sikkert at begive dig af sted på dit eget eventyr. Der er mange muligheder i Danmark.

Vil du opleve Roskilde Fjord og se havørnene cirkle rundt om hovedet på dig, mens du glider lydløst af sted ved Bognæs skov, vil du se Møns klint fra vandet og prøve kræfter med det åbne hav eller vil du tage en tur rundt på Esrum sø og se Fredensborg slot fra vandsiden? Det handler blot om at vælge. Sommeren er højsæson for havkajakroning i Danmark. Herunder kan du se, hvad der er nødvendigt at have med på en sommertur.

BEKLÆDNING
Når du sidder i havkajakken, er det vigtig at have tøj på efter forholdene. Bølgeskvulp, vindstød og regnvejr kan hurtigt afkøle din overkrop. Derfor skal du have flere lag på. Inderste lag er badetøj eller Undertøj. Hvis du vælger at have en T-shirt på, så er det en god idé at bruge en af uld. Det har den fortræffelige egenskab at holde dig varm, selvom det skulle blive vådt.

Uden på badetøjet skal du have en våddragt på. Våddragter fås i mange udgaver og prisklasser. Det, der er vigtigt for en våddragt til roning, er, at der ikke er ærmer i. Du bruger skulderleddet rigtig meget, når du ror, og derfor må der ikke være noget, der hæmmer bevægeligheden.

Våddragter til havkajakroning har derudover forstærkninger på knæ og baller. På en meget varm sommerdag kan du tage vesten direkte uden på våddragten, men ellers er det en god ide med en rojakke.

En regnjakke kan til nøds bruges, men der vil ryge en del vand ind i ærmerne, og det bliver irriterende i længden. En rojakke udmærker sig ved at have manchetter i hals og ved håndled. Er prisen underordnet skal man selvfølgelig have en i Goretex med hætte og vandtætte lommer til Yankie-barene.

Sidst, men ikke mindst skal man tage vare på ekstremiteterne: hænder og fødder. Om sommeren ror de fleste uden Handsker, men hvis man vil være helt sikker på at undgå vabler i håndfladen, er et par cykelhandsker en god idé.

Fødderne sidder i samme position i mange timer, når man ror, og det er derfor vigtigt at have noget behageligt på. Der laves kajaksko af neopren, som støtter hælen rigtig godt. Har du sådan et par på, kan du også sagtens gå ud i vandet, når du skal i og ud af kajakken, uden at bekymre dig om det.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Find mad i naturen

Find mad i naturen

Underafkøling

Underafkøling

Tips og tricks til dine støvler

Tips og tricks til dine støvler