5 gode grunde til at vi elsker uld


Vi siger det igen og igen: Uldbeklædning til friluftsbrug er fantastisk! Hvorfor? Her er fem grunde til, at det er værd at investere i uldbeklædning til vandreturen, cykelturen, kano- og kajakturen, og hvad du ellers kan finde på af outdooraktiviteter.

Uld.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 23. aug 2022
Læst af: 8307


Vi siger det igen og igen: Uldbeklædning til friluftsbrug er fantastisk! Hvorfor? Her er fem grunde til, at det er værd at investere i uldbeklædning til vandreturen, cykelturen, kano- og kajakturen, og hvad du ellers kan finde på af outdooraktiviteter.

1. Uld er lækkert
Der findes forskellige former for tykkelser af uld. Man måler ulds tykkelse i micron, og jo lavere et tal, jo finere er det – og dermed klør det heller ikke. Merinould er en meget fin form for uld, og man kan nærmest tale om det modsatte af kløe: Merinould er perfekt som inderste lag, da det føles utroligt dejligt og blødt direkte mod huden, hvad enten der er tale om undertrøjer, underbukser, strømper, huer, eller hvad man ellers kan finde på.

2. Uld er temperaturregulerende
Uld er er temperaturregulerende fra naturens side. Det vil sige, at det fungerer særdeles godt i såvel varme som kolde temperaturer. For nogle vil det måske lyde mærkeligt at tage uld på, når solen banker ned, men ikke desto mindre er der alle mulige gode grunde til at gøre netop det.

Uldbeklædning kommer i forskellige tykkelser, så vælg en tynd merinouldundertrøje til vandring under sydens sol, og en tykkere én til vandring i det skandinaviske efterår. Dybest set imiterer vi fårene, der har uld på kroppen året rundt, hvor de skal klare sig i rystende kulde om vinteren, men har det fint under den brændende bjergsom om sommeren.

3. Uld varmer – også når det bliver vådt
Det kan være svært at undgå at blive våd på vandreturen, og med det kommer risikoen for at blive kold. Bliver din syntetiske T-shirt gennemblødt, kan du komme til at fryse (bomuld er endnu værre!), men det sker ikke med et inderlag i uld. Ulden holder dig nemlig varm, selvom den bliver våd. Og når du ikke bliver kold, føler du dig ikke våd på den klamme måde

4. Uld er naturligt bakteriehæmmende
En syntetisk t-shirt eller et par syntetiske underbukser kan komme til at … stinke noget så grusomt, hvis man vandrer i dem dag efter dag. Ikke uld. Uld er nemlig naturligt bakteriehæmmende, og det betyder, at det ikke kommer til at lugte på samme måde. Faktisk behøver du blot vaske uldprodukter én gang for hver tre til fem gange, du vasker syntetiske produkter. Og dermed behøver du blot pakke én uld-t-shirt i stedet for tre syntetiske.

5. Uld er godt ved bålet
Gløder fra bålet og syntetiske materialer er et særdeles dårligt match. Uld er derimod glimrende at sidde i, når man hygger om bålet eller ved brænderen, da det ikke brænder og smelter på samme måde.

En ekstra ting at være opmærksom på…
Produkter i ren merinould er ikke billige, og ofte holder de heller ikke lige så lang tid, som syntetiske produkter. Derfor ser man ofte, at der er blandet et syntetisk materiale i uldprodukter; det kan for eksempel være, at der er blandet 20% lycra eller elastan i en merinouldsundertrøje. Det sætter ofte prisen en lille smule ned, gør produktet mere slidstærkt og er med til at sørge for, det holder pasformen bedre.

Andre spændende artikler


Packrafting i Aaska

Packrafting i Aaska

Vulkanvandring på Sicilien

Vulkanvandring på Sicilien

Fire fortællinger fra Mallorca

Fire fortællinger fra Mallorca