Sådan pakker du kajakken

Det er tid til at få pakket kajakken og komme på forårstur. Derfor har vi hevet fat i Harry Møller – indehaver af Havkajakskolen samt havkajak- og friluftsinstruktør med stor erfaring med overlevelse i naturen – for at få en række gode råd til, hvad man skal pakke i kajakken til turen. Har du for eksempel nogen sinde tænkt på at tage et foldeanker med i kajakken?

IMG_5432.jpg
Opdateret den 24. jan 2023
Læst af: 36344

Det er tid til at få pakket kajakken og komme på forårstur. Derfor har vi hevet fat i Harry Møller – indehaver af Havkajakskolen samt havkajak- og friluftsinstruktør med stor erfaring med overlevelse i naturen – for at få en række gode råd til, hvad man skal pakke i kajakken til turen. Har du for eksempel nogen sinde tænkt på at tage et foldeanker med i kajakken?

 

Telt: Rummeligt og luftigt
Dit Telt skal have udluftning i begge ender, så eventuel fugt kan komme ud, og så skal det have et vandsøjletryk, der kan tåle det danske sommervejr (spørg i butikken, når du køber). Teltet skal være så stort, at du kan sidde i apsis i din stol lavet af dit underlag med siddebeslag (efter en lang dag siddende i kajakken, skal du have rygstøtte!) uden at røre teltet med hovedet. Et 4-personers tunneltelt kan anbefales.

Der skal være plads til, at du kan have lynlåsen nede og din trangia kørende, uden at den brænder hul i teltet. Dermed kan du sidde i tørvejr, hvis det regner, og tilmed tørre eventuelt vådt eller svedigt tøj med varmen fra Trangiaen. Der er samtidig plads til, at du kan lægge dine ting omkring dig i en rundkreds, så du kan nå det hele.

Regner det, når du står op næste morgen, skal du ikke pakke teltet i teltposen. Læg det derimod helt op i spidsen af kajakkens forreste lasteluge. Er det stadig vådt, når du skal slå det op senere på dagen, så få godt gang i luftcirkulationen i teltet, lad trangiaen køre og efter 30 minutter er det tørt på indersiden. Tør eventuelt bunden af med en klud.

sovepose: Glem dunene
Det DUER ikke med dun, da det er så fugtigt i Danmark. Dun er meget svære at tørre – næsten umulige – så sats på kunstfiber. Pak soveposen i en tyk, vandtæt paksæk, så du er 100 procent sikker på, at den altid er tør. Falder du i vandet i forsæsonen uden at have tørdragt eller andet varmt på, så er soveposen din garanti for, at du igen kan få varmen, når du kommer i land – den er en del af sikkerhedsudstyret.

INDERPOSE: Sy din egen i fleece
Brug en fleeceinderpose i soveposen. Den hæver temperaturen væsentligt, så du ikke behøver en så stor, fyldig, varm og dyr sovepose. Samtidig skåner den din sovepose mod sved og skidt, og nogle gange er det nok bare at bruge inderposen, der samtidig er god at sidde i ude i apsis. Du kan nemt sy din egen inderpose i tyndt fleece – køb materialet hos en stofhandler.

Liggeunderlag: Therm-a-rest
Therm-a-rest eller et i lignende kvalitet. Problemet med billigere underlag er, at yderlaget slipper skummet, når du ruller dem sammen, og de dermed hurtigt bliver ødelagt.

BRÆNDER: trangia + gas
Så længe, vi taler ture i Danmark, er en gasbrænder at anbefale. Den støjer ikke så meget som en multifuel og i fugtigt vejr, kan brænderen nemt komme til at køre inde i teltet næsten hele tiden, når den skal danne varme og tørre tøj. Samtidig er det meget nemmere at skrue op og ned for blusset med gas, end det er med sprit.   

TØJ: Glem bomuld – pak uld
Bomuld dur ikke, når det har med vand at gøre. Klæd dig i stedet i mange tynde lag med uld allerinderst, tynd fleece længere ude og en tynd skal yderst – for eksempel en rojakke. Husk tørt tøj i en ekstra nødpose, så du er sikker på at kunne komme i læ og få tørt tøj på.

TØRDRAGT: Til de tidlige ture
Kajakturen kan være farlig i forsommeren, hvor mange laver større kryds, hvor de ikke kan bunde. Vandet er dræbende koldt, og hænder, fødder og hjerne er det første, der bliver koblet fra, og det er det, du skal bruge til at komme op i kajakken og i land igen, hvis du er røget i baljen. Til midt i maj er det med at have en tørdragt eller en varm våddragt på.

Handsker: Montér på pagajen.
De bedste typer Handsker, kan man montere på pagajen. Når du stikker hænderne i lufferne har du fat om pagajen, og de beskytter mod vind og koldt vand. De spændes på med velcro, så de bliver siddende.

FODTØJ: Neopren & sejlergummi
Brug neoprenstøvler, lange til vintersejlads og korte til sommersejlads. Du skal også have fodtøj, der kan tåle vand, fugtigt morgengræs og lignende, når du er på land. Sejlergummistøvler, der kan rulles ned er gode, og de kan stuves ned i kajakken alle mulige mærkelige steder.

MAD: Lav din egen
Knorr-suppe med pasta er glimrende som en grundsuppe, du kan tilsætte pastas, rosiner, peanuts og eventuelt lidt kartoffelmos – det fylder og vejer lidt. Husk Knorr smagsforstærker! Medbring masser af rugbrød, brug leverpostej i stedet for smør og put pålæg oven på. Spis grovvalsede havregryn til morgenmad – her behøver du hverken tilsætte mælk eller sukker, du kan nøjes med vand, rosinerne og eventuelt bananstykker. En termokande med noget varmt at drikke er guld værd først på sæsonen. Gerne noget saft med nogle kulhydrater. Termokanden monteres på kajakken, så det er muligt at få noget varmt under sejladsen.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Den vanvittige historie om kapløbet mod Lhasa

Den vanvittige historie om kapløbet mod Lhasa

3 tips: Kom i form til vandreturen

3 tips: Kom i form til vandreturen

6 vandretips: Beklædning i varmen

6 vandretips: Beklædning i varmen

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this