Klar, parat til vandretur snart….

Få kroppen klar til vandreturen

Vinteren er ovre, blomsterne titter frem sammen med solen, og det er tid til at komme på vandretur. Du står måske og skal på tur sydpå, i en af foråret små ferier, eller er bare vågnet op fra vinterens vandredvale. Men hvordan får du kroppen klar til tur?

shutterstock_1399248662.jpg
Skrevet af: Kaare Meldgaard
Opdateret den 16. apr 2024
Læst af: 1553

Vinteren er ovre, blomsterne titter frem sammen med solen, og det er tid til at komme på vandretur. Du står måske og skal på tur sydpå, i en af foråret små ferier, eller er bare vågnet op fra vinterens vandredvale. Men hvordan får du kroppen klar til tur?

At være på vandretur kan være fantastisk, det kan også være meget hårdt og desværre også til tider smertefuldt med skader og ubehag. Så hvordan undgår vi bedst det, og får bygget en form op som giver mere overskud og giver en bedre tur?

Jeg plejer dele min træning ind i 5 elementer, noget er selvfølgelig overlappende, men generelt for at gøre mest og nå hele vejen rundt i ens træning.

Træning/bevægelse i hverdagen

Ikke egentlig ”træning” men mere at få integreret så meget bevægelse, så meget gang og stå op i hverdagen som muligt. Det kan være som transport, til arbejde, med ens børn, til indkøb, gåtur med hund… som møde med andre mennesker. Tænk det ind i din hverdag som et naturligt element så du får så mange skridt ind som muligt. Dette er nok den vigtigste ”træning” til tur, det er grundstenen for ens form og kroppens styrke. Personligt bruger jeg barfodssko i hverdagen for at træne fod og underben op, noget mange måske overser som meget essentielt for en god tur.

Supplerende træning

Alt der kan få pulsen op og bevæget kroppen, og som man har tid og motivation til er godt. Det er klart at ting som involvere løb er mere rettet mod de muskler du også bruger i vandring. Men generelt så tæller grundform og at man er vant til at bevæge sig mere. Yoga, svømning og alt muligt andet tæller også til at opbygge en sund krops. Om du motiveres mest af at være sammen med andre til holdsport eller i motionscenter, eller det er ture alene med løbeskoene i skoven betyder mindre end det du gør noget.

Turspecifik træning (underlag, kuperet, hverdagsture med lidt vægt i rygsækken…)

Her har vi lidt styr på grundformen, men vil gerne forberede kroppen (og hovedet for den sags skyld) på at bevæge os i noget der ligner det terræn og forhold som vi kommer ud for på den længere vandretur. Det kan være med hvor kuperet det er, det kan være type underlag, om det er sten, sand eller andet. Har man bakker lokalt, strand med sten eller lignende – så træn der nogle gange, test om dit fodtøj virker i den type terræn, står du fast? Og har du rygsækken på med noget vægt i simulerer du igen den bevægelse du kommer til at lave på turen. Jeg har tit oplevet folk som har gået fint på flad vej i deres fodtøj, kuperet og vægt på ryggen har det været noget andet.

Turtræning (med rygsæk, småture, test grej, navigation…

Mere simuleret turtræning, gerne over flere dage, test udstyr, genopfrisk dine turfærdigheder med lejr og navigation og andet. Der er masser af fine muligheder i Danmark og Sydsverige for korte weekendture hvor man kan få sig forberedt og testet af til sommerens længere ture.

Forebyggende og styrkende træning

Selv om du har en rask og ellers velfungerende krop, så er den ikke vant til at gå langt flere dage i streg med vægt på ryggen. Ting som led (knæ, ankel, hofte) skuldre, ryg og specielt fødder er udsat for en belastning ud over det normale. Så supplerende træning, specielt hvis du ved du har tendens til smerte og skader nogle steder, men også generelt som forberedende. Knæøvelser kan være en rigtig god ide, styrke fødderne, vippebræt, kernekrops træning. Meget af dette kan foregå i sammenhæng med anden træning, en del (fx fodtræning med barfodssko) kan foregå i hverdagsaktiviteterne. Pointe er, indarbejde og gør det så nemt og naturligt for dig at gøre ting som styrker de udsatte steder.

  • Gå og bevæg dig så meget som muligt i hverdagen
  • Dyrk motion, det der motiverer dig
  • Træn det terræn og underlag din tur byder på
  • Afsted på små testture af grej og færdigheder
  • Træn dine svagheder og udsatte steder
Kaare Meldgaard

Kaare Meldgaard

Kaare nyder at vandre på mange forskellige måder; i flok, med få mennesker han kender godt eller helt alene. Når han er helt alene, dyrker han sin trang til letvægts-og langdistancevandring.

Andre spændende artikler


NATUREVENTYR MED FAMILIEN

NATUREVENTYR MED FAMILIEN

Bag om brandmænd

Bag om brandmænd

3 tips til en lettere rygsæk

3 tips til en lettere rygsæk