NATUREVENTYR MED FAMILIEN

 3 gode aktiviteter i naturen

Det er ikke altid nemt, når hele familien skal på eventyr sammen i naturen. Jes Lindrum Brinch, der er uddannet i pædagogik med speciale i naturoplevelser, står for Opdag Verdens ture og kurser og kommer her med tre gode aktiviteter til en eventyrlig dag i naturen.

40885D4B-3F40-4798-A5A4-9A1.jpg
Skrevet af: Tore Grønne / Foto: Jes Lindrum Brinch
Opdateret den 13. apr 2022

Det er ikke altid nemt, når hele familien skal på eventyr sammen i naturen. Jes Lindrum Brinch, der er uddannet i pædagogik med speciale i naturoplevelser, står for Opdag Verdens ture og kurser og kommer her med tre gode aktiviteter til en eventyrlig dag i naturen.

 

1 Kims leg

“Den, der styrer legen, samler nogle ting i naturen: bær, frugter, blade, grene – ting, der har hjemme forskellige steder i naturen. Dæk dem til med et tæppe og saml børn og voksne. Løft tæppet i et par minutter, så man kan se de 5-10 ting; måske en svamp, nogle hindbær og hvad man ellers kan finde.

Dæk det hele til igen, og så gælder det om i hold at huske, hvad der var under tæppet og komme ud i naturen og finde tingene på tid. Man skal altså arbejde sammen. Huske, hvad der er under tæppet. Snakke sammen om, hvor man finder den der svamp. Man er på opdagelse. Og så synes børnene, at konkurrencedelen er sjov.

Den virker hver gang, passer til alle aldre, kan laves alle steder og i alle naturtyper, også i byparker, og man lærer naturen rigtig godt at kende. Du kan gøre den nem med tre ting eller svær med 20 ting.”

 

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

D82A70B0 58F6 4BDB AAD4 DD3

2 Kunstværker i naturen

”En mere fordybende aktivitet. Børnene samler materialer; grene, blade osv. De finder måske en træstub, de kan lave til en trold. Lav en fortælling om kunstværket. Hvad hedder trolden? Hvor gammel er han? Få en historie på kunstværket.

Børn kan bare noget med det der. De ser f.eks. en sten eller en træstub og er tit hurtigere til at finde øjnene, armene osv. end de voksne. Deres fantasi kommer i spil, og det er fedt for børnene at se, at de tit er bedre til det her end deres forældre.

Som familier er det fedt, at det er børnene, der har bukserne på. Det er meget fleksibelt, og du kan lave hvad som helst. Man mærker samtidig materialerne i naturen; der er noget sanselighed i det.”

3 Den hyggelig base

”Der vil være et tidspunkt på en dag i naturen, hvor det giver rigtig meget mening at slippe børnene fri på egen hånd. Hav en base, hvor mor og far er, som de kan komme tilbage til. Det virker supergodt.

Lav et ordentligt bål, der ikke ryger. Hav noget varmt med at sidde på; et skind eller en pude eller et fleecetæppe. Så kan børnene se, at der er en hyggelig og rar base, de kan komme tilbage til. En lille lygte eller en petroleumslampe er med til at gøre det til ens eget sted. Det virker for børnene.

Og når man har bålet, så lav en skumfidus, snobrød eller en pølse over det. Det kan alle gøre. Mad foran bålet er genialt med børn. Også selvom de har gjort det ti gange før.”

104AFC67 8AE8 4222 A619 A4D


3 gode råd

  1. Gå i børnehøjde: I stedet for at fortælle børnene, hvad man kan finde i naturen, så stil spørgsmål sammen med dem: ”Hvad mon vi kan finde af dyr og planter her?” Man fortæller børnene, at man ved lige så lidt som dem. Det motiverer dem. Der er en pointe i at undre sig sammen og starte sammen fra scratch; det er ikke noget med, at far og mor ved det hele, men vi er sammen om det her. Som voksen går man lidt i børnehøjde, og jeg tror, det vil være en aha-oplevelse for nogle voksne, hvor godt det virker.

  2. Vær fleksibel: Tænk ekstremt meget fleksibilitet ind. Vær ikke for ambitiøs. Læg ikke ting ind, der tager en times fokus, og lykkes det ikke, så er dagen ødelagt. Børns fokus skifter, og det begynder måske at regne, og de bliver kolde.

  3. Brug 4-trinsraketten: Joseph Cornell, der har skrevet bøger som ’Sharing Nature with Children’, har en teori om at bygge oplevelser op i fire trin. Start med at opbygge entusiasme, f.eks. med en lille leg, så børnene ved, hvorfor de er der og kommer til at glæde sig. Skab så fokus, typisk ved at fjerne en sans. Lav så oplevelsen; det man egentligt gerne vil lave med børnene. Slut af med at inspirere og motivere til, hvad man kan lave næste gang. Det er opskriften på en god struktur til en god dag.

 

Andre spændende artikler


Underafkøling

Underafkøling

Danmarks vildeste natur

Danmarks vildeste natur

Drømmeuddannelsen for dig, der elsker friluftsliv

Drømmeuddannelsen for dig, der elsker friluftsliv

Log ind