Tour du Mont Blanc


Tour de Mont Blanc

Rundt om Mont Blanc er en af Europas bedste vandreruter

Tour du Mont Blanc er en af verdens klassiske vandreruter. Turen snor sig over idylliske enge og luftige bjergpas gennem Frankrig, Schweiz og Italien og hele vejen rundt om Alpernes højeste bjerg. Undervejs er der hyggelige bjerghytter at overnatte i, så vandrere kan suge landskaberne til sig med let oppakning på ryggen og hver aften kommer frem til lokal mad og en varm seng.

De mange højdemeter på stien betyder, at man hver dag oplever nye udsigter til tinderne og dalene i hjertet af Alperne. Turen er cirka 170 kilometer lang og tager som regel et sted mellem 9 og tolv dage. Der er dog masser af muligheder for at tilpasse ruten ens egne ønsker, så man får lige den oplevelse, man er på jagt efter.

Tekst: Mette König - Foto: Martin Reinhard

TOUR DU MONT BLANC PÅ 3 MÅDER

Komfort-trekket: Vi valgte en såkaldt komfort-udgave af Tour du Mont Blanc. Et rejsebureau planlagde ruten, sendte os vandrekort samt en Topo-guide, bookede overnatning og sørgede for bagagetransport fra hytte til hytte. Det gav os frihed til at vandre på egen hånd, men uden at skulle bekymre os om planlægning og slæbe på fuld oppakning. På komfort-trek, hvor du får bagagen kørt, sover du primært i hytterne nede i dalen.

På egen hånd: God afmærkning og mange overnatningsmuligheder gør det nemt for de lidt mere erfarne selv at planlægge og vandre ruten. Bogen The Tour of Mont Blanc af Kev Reynolds er en populær guide, der fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide om rute, bookning af hytter, praktisk og historisk info. Læs mere om hytter på www.montourdumontblanc.co

I gruppe med guide: Foretrækker du at vandre med en guide, arrangerer flere rejsebureauer guidede grupperejser rundt om Mont Blanc. Her kan du også vælge, om du selv vil bære din bagage eller få den fragtet mellem hytterne.

 10 ting om tour du mont blanc041

10 GODE TING AT VIDE OM TOUR DU MONT BLANC

Hvad kræver det egentlig at vandre rundt om Mont Blanc? Hvordan er stierne, hvad bør man vide på forhånd, og hvordan er det med hytter og måltider undervejs? Her besvarer vi 10 af de spørgsmål, vi selv havde før vores tur på TMB.

Hvad er Tour du Mont Blanc for en rute?

Tour du Mont Blanc (TMB) er en alpeidyllisk rute, der udfordrer fysikken, men hverken kræver guide, avanceret udstyr eller den helt store erfaring. Ruten går i en aflang cirkel rundt om Vesteuropas højeste bjerg, Mont Blanc, og strækker sig i sin helhed over knap 170 km.

Hvor starter turen?

Den franske Chamonix-dal er det klassiske udgangspunkt og ditto endestation for Tour du Mont Blanc, men du kan dog også snildt begynde andre steder. Overnatter du i Chamonix, kan du benytte dig af de gratis busser, der kører mellem byerne i dalen. Du skal blot bede om et buskort af dit hotel.

Hvilke forskellige ruter er der?

Siden naturforskeren Horace Bénedict de Saussure, som den første vandrede rundt om Mont Blanc i 1767, har tusinder fulgt i hans fodspor. I dag findes der derfor flere versioner af den officielle rute. Nogle er sværere end den oprindelige, andre lettere. Alt efter hvilken du vælger, kan du gå hele rundturen på 9-12 dage. Eller springe et par etaper over ved at benytte de lokale busser, der kører mellem bjergbyerne langs ruten. Vi sprang selv to etaper over. Som nybegyndere ville vi ikke kaste os ud i for stor en mundfuld. Men nu ved vi, at vi snildt kunne have klaret hele turen.

Med eller mod uret?

De fleste vandrer Tour du Mont Blanc mod urets retning. Vi gik den modsatte vej, og for os synes det kun at være en fordel. Vi slap for at gå i gåsegang, men især var det belejligt, når vi var usikre på, om vi var på rette kurs, og hvilke udfordringer, der ventede forude. Her kunne vi spørge de forbipasserende, der netop havde tilbagelagt den vej, vi skulle.

Hvordan er stierne, man vandrer man på?

Det, vi syntes allerbedst om ved Tour du Mont Blanc, er, at du sjældent vandrer på asfalt eller trafikerede veje. Stierne er primært en blanding af skovveje, bjergstier og enkelte steder smalle bjergkamme. I løbet af turen går du på alt fra hård grus, store sten og kantede klipper til blød græsjord – men også gennem vandløb og længere strækninger med sne, trærødder og løse sten. Derudover krydsede vi en enkelt hængebro over en stor bjergflod. Nogle gange kan du se stien så langt, at den blot ligner en blyantstreg i horisonten. Andre gange bugter den sig rundt om grønne bjergsider eller forsvinder bag højdedraget på en stejl stigning. Hist og pist krydser du spor med andre stier, men ofte findes der kun den ene sti, så det eneste, du skal koncentrere dig om, er at sætte den ene fod foran den anden.

Hvor svær er Tour du Mont Blanc?

Ruten er klassificeret til sværhedsgrad 3-4. Den kræver hverken tekniske forudsætninger, avanceret gear eller flere års erfaring. Men vandrer du uden guide, er det en fordel, hvis du har prøvet at vandre lidt før. Den største udfordring er dog den fysiske, da du stort set kun vandrer på stejle stier, der bringer dig omkring 650-1500 højdemeter op – og det samme ned. På én etape.

Hvor lange er etaperne?

De enkelte etaper er typisk mellem 14 og 25 km og tager 5-7 timer at gennemføre, hvis du i gennemsnit vandrer med 3,5 km/t uden pauser. Det lyder langsomt, men etaperne er i bjergrigt terræn, hvor flade strækninger er en sjælden delikatesse.

Hvad med kort og afmærkning?

Tour du Mont Blanc er aftegnet på to officielle kort, ’Chamonix Massif du Mont Blanc‘ (3630 OT) og ‘St. Gervais‘ (3531 ET), der tilsammen viser hele vandreruten. Ruten er desuden officielt afmærket med en blanding af rød-hvide og gul-sorte tegn eller grønne cirkler med forkortelsen TMB. Du finder tegnene malet på alt fra sten til træstammer. De steder, hvor flere stier mødes, står der ofte skilte, der anviser retning, højdeangivelser og vandretid til nærliggende landemærker, bjergpas og byer.

Hvornår er det bedst at vandre?

Sæsonen strækker sig fra midt juni til midt september. De fleste vandrer i juli og august, som vejrmæssigt er super, men pga. rutens store popularitet og smalle stier kan der nogle gange skabes flaskehals. Det er værd at overveje ydersæsonerne. De fleste guider anbefaler derfor slut august og begyndelsen af september, som det optimale tidspunkt. Her er færre vandrere, sneen er smeltet, og rutens beskaffenhed er god. Men vejrmæssigt er det også begyndt at blive lidt køligere, og dagene er kortere. Vi vandrede i slutningen af juni, hvilket førte et par mindre udfordringer med sig i form af en hel del sne på stierne, og smeltevandet forøgede strømmen i de små vandløb. Til gengæld mødte vi færre vandrere.

Hvad med vejret?

Som alle andre bjerge i verden svinger Mont Blancs humør som en kærlighedssyg teenager, og din vandretur kommer helt automatisk til at tage farve af det lunefulde vejr. Det kan slå om på ingen tid, og stiernes beskaffenhed kan ændre sig pludseligt som følge af regn, sne og smeltevand. Tag dine forholdsregler alvorligt og spørg, når du møder lokale eller andre vandrefolk på ruten. Tjek altid vejrudsigten og stiernes status på dagen, inden du går af sted. Dette er især vigtigt i bjergene, hvor den eneste garanti er, at der ikke findes nogle garantier.

 

10 ting om tour du mont blanc014

Hytterne rundt om Mont Blanc

6 tips til hytterne?

  1. Vandrer du med egen oppakning, kan du gå sove i nogle af de alpeidylliske hytter, der ligger højt over dalene og har bjergtagende udsigter. De er åbne i sommerperioden og ligger ofte ret afsides, hvor biler ikke kan komme frem. Hytterne er tit lidt mere rustikke.
  2. I hytterne stiller du Vandrestøvler og -stave i et adskilt rum. Nogle hytter har en kurv stående med badetøfler, crocs og klipklappere, som du kan låne. Alternativt skal du have egne skiftesko med.
  3. Er du typen, der sover let, er det en god idé at medbringe natbriller og ørepropper – især hvis du skal overnatte i sovesale.
  4. Tjek på forhånd om hytterne har håndklæder samt sengetøj til rådighed. Sover du på privat dobbeltværelse, er der ofte håndklæder og dyner.
  5. Sover du på sovesale, skal du regne med at medbringe egen lagenpose, som du bruger under sengetæppet.
  6. Husk at booke hytterne i god tid, da de hurtigt bliver fyldt.

Hvad spiser man i hytterne?

Morgenmad: Hytterne langs vandreruten tilbyder som regel halvpension og kører nogenlunde efter samme setup. Buffeten i spisesalen mellem klokken 7.00 og 8.00 serverer typisk toastbrød, smør, ost, marmelade, frugt, cornflakes med mælk samt kaffe og te. Ta’ en termokande med hjemmefra, hvis du vil have kaffe med i rygsækken.

Frokost: Alt efter hvilken rute du vælger, kommer du i løbet af dagen forbi hytter, hvor du kan købe drikkevarer og frokostretter a la omelet, tærte og sandwich samt låne toilettet. Hytterne har dog kun åbent i højsæsonen. Vi forudbestilte hver aften en sandwich i hytterne, som køkkenet gjorde klar om morgenen. Ofte kunne vi vælge mellem baguette med forskelligt fyld eller en lidt større frokostpakke, der også indeholdte snacks som frugt, chokolade og juice.

Aftensmad: Hytterne serverer aftensmad omkring klokken 19-19.30 – gerne en treretters menu fra det lokale køkken, hvor du kan vælge mellem to-tre forskellige varianter af hovedretten med enten rødt kød, fjerkræ eller et vegetarisk alternativ. Tilbehøret er ofte pasta eller polenta og lidt grøntsager. Forretten er typisk varm suppe. Desserten er kage eller is med frugtsalat.

Drikkevarer: Hytterne har et udvalg af sodavand, øl, vin og enkelte sjusser. Ude på stierne kan du finde enkelte vandkar med rent bjergvand i hanen, men du kan ikke regne med, at de er tilgængelige. For en sikkerheds skyld bør du medbringe nok væske til dagens vandring.


Sneglefart er en superpower

Sneglefart er en superpower

Tour du Mont Blanc
3 Alpeture fra hytte til hytte

3 Alpeture fra hytte til hytte

Tour de Mont Blanc, Stubaier Circuit og drei zinnen
Familievandring i Alperne

Familievandring i Alperne

Med udsigt til Mont Blanc