Opdag Verden nr. 112, april-maj 2024


Tving minderne til at leve

OV106 Cover 700

I kender det sikkert. Man kommer hjem fra tur – måske en uge til fods, til vands, på ski eller cykel – og så bliver man ellers slugt af hverdagen igen. Øjeblikkeligt. Turen og oplevelserne bliver en parentes; en drøm, man brat er vågnet fra, og nu buldrer dagligdagen derudad igen uden at tage hensyn til, at man lige har oplevet noget stort. At man måske har gjort sig tanker, der kunne være dejlige at fordybe sig lidt mere i. Mødt mennesker, der gjorde et særligt indtryk. Fået ideer til det ene eller det andet, som nu ender med at fordufte ganske ubemærket – og alt for hurtigt.

Sådan behøver det selvfølgelig ikke være; de bedste oplevelser kan få lov at leve videre. Og én måde at sørge for, at de gør det, er ved at tale om dem. Fortælle om dem. Skrive dem ned.

I det her magasin kan du læse et portræt af Bjørn Harvig, manden bag podcasten ’Den yderste grænse’ og forfatter til en række bøger, der fortæller om sine langsomme rejser til fods og på cykel, hvor hans primære mål er at komme tæt på mennesker på sin vej. At forstå de områder, han rejser i, gennem deres historier. Bjørn siger blandt andet:

”De her historier giver mening for mig, fordi jeg skriver om dem i mine bøger. Det gør, at jeg er nødt til at tænke over, hvorfor mødet med Mohammed var så interessant. Når historien skal fortælles, skal den tænkes igennem. Mange gange. Nye perspektiver dukker op. Oplevelsen, mødet med alle de her folk, bliver pludselig stærkere. Den får flere perspektiver og kan – for dem, der lytter og læser – måske opleves som et eventyr, fordi den gør dem klogere og rykker ved et eller andet hos dem.”

Jeg synes, at I skal prøve det. Fortæl om jeres oplevelser. Del dem. Skriv dem ned. Tving de historier, der betyder noget for dig, til at leve længere. Der er ingen grund til, at vores oplevelser kun får vinger at svæve på, mens vi står i dem. Behandler vi dem godt, kan de leve for evigt.   

Tore Grønne, chefredaktør

 

TEKST & FOTO

Bjørn Harvig, Rasmus Vejersøe Gregersen, Elsa Lysgaard Ranzau, Julie Pio Kragelund, Martin Lohmann Møller, Katja Nørgaard Hansen, Kaare Meldgaard, Rasmus Simonsen, Jeppe Gabriel Spence samt Asta, Mathias, Sine og Daniel Lauridsen.  

FORSIDEFOTO: Bjørn Harvig i Abkhasien

FOTOGRAF: Bjørn Harvig


Tema

Artikler

USS Jeanette og jagten på Nordpolen

USS Jeanette og jagten på Nordpolen

HÅBET FINDES I HÅBLØSHEDEN LAND
Ene kvinde gennem Australiens out back

Ene kvinde gennem Australiens out back

Robyn Davidsons vilde rejse med kameler
Fantastiske Fitz Roy

Fantastiske Fitz Roy

Under Patagoniens savtakkede tinder
FASTPACKING I FJELDET

FASTPACKING I FJELDET

På løbeeventyr i Jotunheimen
Magisk ø midt i Kalmarsund

Magisk ø midt i Kalmarsund

På weekendtur til Blå Jungfrun
Manden bag ’Den Yderste Grænse’

Manden bag ’Den Yderste Grænse’

Bjørn Harvig og de langsomme rejser