Opdag Verden nr. 111, feb-mar 2024


Lev længere – tag på eventyr

OV106 Cover 700

Mon 2024 bliver et år, der flyver af sted, men hvor det snart er svært at huske, hvad det egentligt gik med? Eller bliver det et år, der synes at vare ved og vare ved, fordi der sker så mange ting, at man også om adskillige år kan huske masser af detaljer, oplevelser og begivenheder?

Du kender det jo nok. Det der med, at det er helt umuligt at huske, hvad der skete sidste år (eller blot for en måned siden), hvor du troligt piskede rundt i trædemøllen, vekslede mellem hverdag og weekend, og den ene uge åd den næste, som mindede om den forrige – men at hver eneste dag på ture, du var på for flere år siden, står lysende klart i hukommelsen.

Jeg drømmer mig ofte tilbage ud i verden. Jeg ser tydeligt hårnålesvingene på cyklens vej mod bjergpasset. Eller det lodrette fald langs vandrestien på vej mod et buddhistisk kloster dybt inde i en fjern afkrog af Himalaya. Selvom nogle ture ligger mere end 20 år tilbage, kan jeg genkalde mig dem dag for dag. Hvor jeg var, og hvordan der så ud. Hvor jeg sov. Hvem jeg mødte. Hvad jeg læste.

For nyligt genlæste jeg den fabelagtige Moonwalking with Einstein af Joshua Foer.

I bogen dykker forfatteren ned i en fascinerende verden af hukommelse, memory palaces og excentriske karakterer fra den lettere obskure subkultur af hukommelseseksperter, hvor folk kan huske tallet pi med 50.000 decimaler og den slags.

Han bliver venner med Ed Cooke, der er Grand Master of Memory, har en master i psykologi og filosofi fra Oxford University og bl.a. kan huske samtlige ord, Shakespeare nogensinde har skrevet.

Cooke fortæller Foer, at han arbejder på ”at udvide subjektiv tid”, så det føles, som om han lever i længere tid. Han vil undgå den der prikkende følelse, når et år løber ud, og man blot tænker: Hvor helvede blev det af!? Og han ved, hvordan han vil gøre det: Han vil huske mere. Han vil give sit liv (og sin hjerne) flere kronologiske landemærker. Det er nemlig dem, man husker.

Man siger, at tiden flyver, når man har det sjovt, og at den snegler sig af sted, når man keder sig. Sådan er det måske også i øjeblikket, men sådan er det ikke i tilbageblik. Her forvandler den sneglende tid sig til en grumset tåge; den sjove sætter sig som evige, krystalklare minder.

Hjernen er bygget, så den bedst husker det usædvanlige og de begivenheder, der bryder med hverdagens repetitive natur og vaner. Det er det overraskende, der rager op som skyskrabere i hukommelsen. Jo flere skyskrabere, vi kan placere på et års tidslinje, jo mere fylder de – og jo længere føles året. 

Der kan næsten ikke være en bedre måde at gøre det på end at drage på eventyr. Omfavne det uforudsete og uplanlagte med glubende appetit og
uhæmmet nysgerrighed. Derfor må målet for 2024 stå klart: Få tiden til at gå langsommere – på den gode måde. Forkæl dig selv med masser af
oplevelser. Tag på tur. Skab minder. Lev længere.

Tore Grønne, chefredaktør


Tema

Artikler

Grej du med god grund altid finder på hylderne

Grej du med god grund altid finder på hylderne

Eksperten anbefaler evergreens
HØJT TIL VEJRS I DE JULIANSKE ALPER

HØJT TIL VEJRS I DE JULIANSKE ALPER

Hyttevandring i Slovenien
44 dage i ukendt land

44 dage i ukendt land

En ny rute tværs over Indlandsisen
Tasmania Overland Track

Tasmania Overland Track

Vandring på Australiens største ø
”Der er altid varme i teltet, når jeg er på vintertur!”

”Der er altid varme i teltet, når jeg er på vintertur!”

Erik B. Jørgensens bedste råd til at bruge brænderen i teltet
7 diktaturer og 1 folkevognsrugbrød

7 diktaturer og 1 folkevognsrugbrød

To venner med kurs mod Hong Kong