• Hjem
  • Artikler
  • Grej du med god grund altid finder på hylderne

Grej du med god grund altid finder på hylderne

Eksperten anbefaler evergreens

Der er grej, man år efter år finder i outdoor-butikker. Udstyr, der er blevet udviklet på i årevis – eller hvor producenten ramte plet i første forsøg – og på tur efter tur efter tur har bevist sit værd. Opdag Verdens grej-ekspert Rasmus Simonsen kommer her med bud på grej, han har brugt på massevis af ture gennem mange år, og som bare holder.

HillebergAnjan3GT.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 16. apr 2024
Læst af: 785

Der er grej, man år efter år finder i outdoor-butikker. Udstyr, der er blevet udviklet på i årevis – eller hvor producenten ramte plet i første forsøg – og på tur efter tur efter tur har bevist sit værd. Opdag Verdens grej-ekspert Rasmus Simonsen kommer her med bud på grej, han har brugt på massevis af ture gennem mange år, og som bare holder.

Hilleberg Anjan 3 GT

Svenske Hilleberg laver kun telte, og det har de gjort i mange år. Ligesom mange andre af Hillebergs tunneltelte har Anjan 3 GT ikke udviklet sig i mange år – teltet fungerer nemlig til det, det er udviklet til. Teltet er designet til brug i tre sæsoner, men er især udviklet til øget ventilation med hævet teltdug, og det kan derfor bruges på de fleste ture. Det hævede sejl fungerer rigtig godt, samtidig med at den kraftige konstruktion og de solide, men lette, materialer fuldt ud beskytter mod vind og vejr.

Jeg har primært brugt Anjan 3 GT i Skandinavien, som er et oplagt sted til tunneltelte - især pga. den forlængede apsis, som teltet her også kommer med. Sovekabine har desuden nok plads til, at man kan sidde tre personer samt have udstyr i teltet på en dag med kraftig nedbør – uden at få klaustrofobi vel at mærke.

Anjan 3 GT er et meget alsidigt Telt, og selvom det kun vejer 2.300 gram, så er du ikke er tvivl om, at du har et solidt ly for natten. Det er helt essentielt, når du er langt ude i fjeldet, det blæser op eller regner fire dage i streg. Vil du have et Telt, du også kan bruge på vintertur, bør du gå efter storebroren Nallo 3 GT, der er lidt kraftigere, ikke har hævet sejl og dermed også er tungere.

Pris kr. 8.399 

Find teltet i Friluftsland

Thermarest zlite sol

Therm-a-Rest Z-lite-Sol

Vaffelunderlaget eller æggebakken, som det også bliver kaldt, var en revolution inden for skumliggeunderlag – med god grund. Ved at lave små bakker opnår man en helt anden komfort end andre skumunderlag. Samtidig er liggeunderlaget kompakt, vejer blot 410 gram og kan pakkes sammen helt rektangulært. Therm-a-rest Z-lite-Sol er den isolerede udgave af liggeunderlaget med folie, der reflekterer kropsvarmen, på oversiden. Underlaget kan efter min mening bruges på rigtig mange måder. Som almindeligt Liggeunderlag, som isolerende og beskyttende underlag under dit oppustelige Liggeunderlag, eller – som jeg bruger mit mest – som pauseunderlag på tur. Det er fantastisk nemt og enkelt at folde et underlag ud, når jorden er fugtig, på bænken omkring bålpladsen eller i koldt vejr og i sne, hvor du hurtigt bliver nedkølet.

Pris kr. 529 

Find Therm-a-Rest i Friluftsland

 

Fjallraven kajka 75Fjällräven Kajka 75

Skal du på langtur og har behov for at slæbe alt fra mad og kogegrej til Telt og sovegrej, så har du behov for en rummelig rygsæk, der er designet til at kunne bære noget vægt. Det må man sige, at Kajka 75 kan. Rygsækken er lavet i kraftige materialer, har en kraftig konstruktion og ekstra kraftig støtte i skulderremme og på hoftebæltet. Det er guld værd, når vægten kommer op over de 20 kilo. Rygsækken er rummelig og har en stor åbning, der gør det nemt at få sine ting i og ud. Rygsækken er med sine 3.300 gram tungere end de fleste andre rygsække på 75 liter, men når andre rygsække er lettere på papiret, så betyder det typisk også, at de ikke er komfortable at bære, hvis de bliver pakket til at veje over 15 kilo. Her kommer Kajka 75 til sin ret. Det er en solid rygsæk, der kommer til at holde rigtig mange år.

Pris kr. 3.199

Find i Eventyrsport 

 

Petzl Tikka

Petzl Tikka

Jeg har haft rigtig mange pandelamper, og den, jeg har haft længst tid, er min første Pandelampe: en Petzl Tikka, der fungerer endnu på trods af, at den er mere end 18 år gammel. Pandelampen har et lille, let lygtehus med tre AAA-batterier, som sidder i panden. Det giver lampen en vægt på blot 69 gram; et stort plus ved en god Pandelampe, da den vigtigste egenskab efter min mening er, at man ikke skal lægge mærke til, at man har pandelampen på, samtidig med at man har et godt lys og armene fri.

Derudover ser jeg det som et kæmpe plus, at lampen har så få funktioner, som den faktisk har. Man skal ikke igennem et helt lysprogram med unødvendige blinkende funktioner, før man når hen til det faste lys. Der er selvfølgelig forskel på, hvad man skal bruge en Lygte til, og hvor meget lysstyrke man har behov for, men det jeg godt kan lide ved Tikka er faktisk, at den blot lyser det omkring én op. Den er dermed oplagt i shelteret eller teltet, som er steder, hvor du bliver blændet, hvis du bruger for kraftig en Lygte. Der er sket rigtig meget med Tikka-modellen siden min første model, og det er især lysstyrken, der er forbedret med tiden og i takt med, at LED-teknologien har udviklet sig. Det har dog ikke ændret på, at Petzl Tikka kun har tre funktioner – det er blot lysstyrken, der er til forskel.

Pris kr. 309

Find den i Friluftsland

 

 

arcteryx

Arcteryx Beta AR Jacket

Hvis man blot skulle vælge en af de mange hundrede Gore-Tex Pro trelagsskaljakker på markedet, må det være en fra Arcteryx. Beta AR Jacket har været på markedet i mange år, og selvom den løbende er blevet opdateret, så er intentionerne og de overordnede værdier helt de samme. Der, hvor der primært er sket noget, er når det kommer til f.eks. materialer som Gore-Tex-membranen, bæredygtighed og nye tilføjelser som en Recco-reflektor på de nyeste modeller.

AR står for allround, hvilket er den helt rette beskrivelse til jakken, selvom det er en yderst teknisk jakke udviklet til at modstå barske alpine forhold. Jakken er derfor helt oplagt til det meste, hvad end det er vandreturen i bjergene, skituren på højfjeldet eller blot efterår i Skandinavien. Arcteryx er desuden mestre i detaljer, hvilket ses på alt fra lukning af lynlåslommer med forlængede glidere, som er en lille, men genial, detalje til justering af hætte og ærmer osv. Kvaliteten er i top, og det er med god grund, at jakken bliver ved med at være i sortimentet i butikkerne.

Pris kr. 4.999 

Find den i Friluftsland Find den i Eventyrsport

 

Untitled 2

Teva Terra Fi 5

Teva Terra Fi er for mange begrebet af en vandresandal. Vi er nået til nummer 5 i rækken, og modellen har været på markedet i mange år, og det bliver den nok også ved med, da det virkelig er en solid, velsiddende vandresandal. Sandalen har en kraftig, profileret sål og forede nylonstropper med et neoprenlignende materiale på indersiden, så de er behagelige at have på selv i vand.

Jeg har brugt sandalen i alt fra varmt vejr til at krydse vand i de norske fjelde omkring frysepunktet. Sandalen sidder solidt på foden, og det er altså ikke en selvfølge, at man kan holde ud at have en sandal på foden en hel dag – men det kan man med Terra Fi.

Pris 999 kr

Find i Eventyrsport  Find Terra Fi 5 i Friluftsland

 UlvangRav

Ulvang Rav Sweater

Jeg havde for et års tid siden en spritny Rav Sweater i hænderne til test, og når jeg sammenlignende den med min egen ældre model, var det tydeligt, at der intet nyt var sket, hvad angår udseende og materialer. Det er efter min mening et godt tegn, at et produkt får lov til at ligne sig selv i mange år, da det tyder på, at man har ramt den helt rette opskrift.

Ulvang Rav Sweater er strikket i 100 % uld med høj hals og trekvart lynlås. Det enkle strikmønster giver en god holdbarhed (og et pænt udseende). Den høje hals dækker hele halsen, hvilket virkelig varmer, og med lynlåsbeskytter generer lynlåsen ikke. Pasformen er udviklet til brug under kolde forhold og er ligesom detaljerne i top. Jeg har brugt sweateren på alt fra vinterture i fjeldet til shelterturen på de kølige aftener fremme ved lejren. En af de ting, der gør sweateren ekstra særlig, er, at den fås til under 1.000 kroner; en meget rimelig pris for en sweater i ren uld.

Pris kr. 999,- 

Find i Eventyrsport 

 

Hanwag Lhasa

Hanwag Lhasa II Wide

Selvom det ikke er en af Hanwags ældste modeller, så er Lhasa en ny klassiker inden for læderstøvler. Lhasa, der blev produceret første gange for cirka 10 år siden, er en kraftig Vandrestøvle med en stiv Vibram-sål, højt skaft og gode indsnøringsmuligheder. Støvlens ydre er lavet i yak-læder, som er en tynd, men yderst stærkt, læder, som udover sine lette og stærke egenskaber giver hver støvle et unikt udseende.

Støvlen er fuldlæder, hvilket vil sige, at der ikke er en membran i støvlen. Det giver en meget bred brugsflade, så jeg har både brugt støvlen i det sydlige Europa, Island og Skandinavien. Støvlen er allerbedst med vægt på ryggen og i et varieret terræn, og jeg bruger ikke støvlen herhjemme i Danmark. Man kan give støvlen voks for at vedligeholde den og øge de vandafvisende egenskaber, og det kan gøres igen og igen. Det giver støvlen en utrolig lang levetid. Derudover kan Hanwag-støvler omsåles, så er sålen blevet slidt ned af de mange vandreture, kan den altså leve videre igen, efter den er sendt et smut til Hanwags fabrikker i Europa, hvor de monterer en spritny sål. Jeg har slidt en sål ned efter mange års brug, og det er genialt, at den kan omsåles, når resten af støvlen ikke fejler noget.

Pris kr. 2799,-

Find i Eventyrsport  

 

IcebreakerCrewe200

Icebreaker Oasis LS Crewe

En uldundertrøje er jo i bund grund et ret kedeligt stykke beklædning, men hold nu op, hvor har den en vigtig funktion. Som det inderste lag betyder det nemlig rigtig meget for varme og åndbarhed, at du har det rette tøj på. Icebreaker Oasis LS Crewe er en langærmet undertrøje i 100 % merinould og i tykkelsen 200 g/m². Det er en meget allround tykkelse og et oplagt valg som inderlag til de absolut fleste ture.

Jeg bruger både Oasis LS Crewe om sommeren i fjeldet, hvor temperaturen varierer og har ofte kun den på med en skal- eller vindjakke udover. Derudover bruger jeg laget inderst på vinterture og bygger op med mange flere lag udenpå. Her er altså tale om et meget alsidigt stykke beklædning, som jeg nærmest ikke vil undvære på nogen som helst ture.

Pris kr. 749,-

Find den i Eventyrsport

 

Trangia

Trangia 25-5 Ul m. gasbrænder

Et Trangia-sæt er nok det brændersæt, flest kender herhjemme, og det er der god grund til. Sættet består af en gasbrænder, vindskærme, to gryder, en pande og et låg. Det fås i et utal af kombinationer; med og uden sprit- og gasbrænder, med og uden nonstick-gryder og -pande, med og uden kedel osv. Sættet 25-5 Ul m. gasbrænder indeholder alt, hvad jeg mener, et godt Trangia-sæt bør indeholde – og så endda med nonstickgryder og -pander på under et kilo. Jeg er rigtig glad for nonstick-panden, men synes, at gryderne i aluminium er lige så fine som nonstick-gryderne.

Det er selvfølgelig en smagssag. Jeg tør ikke tænke på, hvor mange gange jeg har brugt et Trangia-sæt gennem tiden, og det er endnu ikke lykkedes mig at udskifte et sæt, hvilket siger noget om, hvad det kan holde til. Det, jeg bedst kan lide ved Trangiaen, er dens alsidighed, og at du virkelig kan lave al slags mad, nemt og enkelt, samtidig med at sættet er forholdsvist kompakt i forhold til de mange funktioner og den store rummelighed.

Pris kr. 1.349,- 

Find Trangia i Friluftsland Find den i Eventyrsport

 

LeathermanWave

Leatherman, Wave® Plus multitool

Et multitool er alle redskaber, du har brug for, og lidt til, samlet i et stykke værktøj. Wave er en Leatherman-klassiker, som indeholder en kraftig tang, en solid Kniv og 16 andre funktioner. Jeg kan rigtig godt lide, at kniven sidder udvendig, så den er nem at åbne, uden at man skal folde tangen ud først. Kniven har også en længde, så du faktisk kan bruge kniven som praktisk friluftskniv. Alle værktøjer kan låses, så de føles solide, samtidig med at det hele kan pakkes sammen i et kompakt design i et hylster, og det med en vægt på kun 241 gram.

Pris Kr. 1.199 

Fås i Eventyrsport

 

Patagonia Nano Puff

Patagonia Nano Puff Jacket

Den her lette fiberjakke fra Patagonia med det quiltede udseende er nok en af de mest udbredte fiberjakker på markedet. Den er let, komprimerbar og har gode isolerende egenskaber, og så har den set sådan ud fra dag ét. Der er dog sket lidt med materialer, hvor jakken nu består af 100 % genanvendt polyester og isolering som Primaloft Gold i en kombination af genanvendt og almindelig polyester.

Nano Puff Jacket er nok også så populær pga. dens alsidighed. Den kan bruges til alt fra pausejakken på sommerture til mellemlaget i det kolde, arktiske klima. Og så er der alt det ind i mellem. En ting er sikkert: Det føles aldrig som spild at pakke Nano Puff Jacket.

Pris kr. 1.699 

Find den i Friluftsland

 

Stanley groen

Stanley Classic Vacuum Bottle

Den grønne Stanley-termoflaske er et ikonisk symbol på både kvalitet og holdbarhed. Classic Vacuum Bottle er ikke blot solid, dens egenskaber er også imponerende: Jeg har oplevet at lave kaffe om morgenen, som kan drikkes fuldt ud varmt om aftenen. Flasken fås i mange størrelser, og det eneste minus er, at din tålmodighed kommer på prøve, når du åbner flasken og hælder noget op. Du må nemlig vente på, at det køler lidt ned, før du kan drikke det.

Pris Kr. 499.-

Find i Eventyrsport 

TNF Base Camp Duffel

The North Face, Base Camp Duffel

Jeg har godt nok pakket mine duffelbags mange gange. Jeg har en Base Camp Duffel, som er mere end 10 år gammel, og som jeg har slæbt gennem diverse lufthavne og lande – og det kommer den også til at blive gjort mange år ud i fremtiden. Duffelbaggens særlige egenskab er at være solid og være udstyret med et par kraftige skulderstropper, der gør det muligt at transportere tasken lidt mere end kufferter og sportstasker. The North Face Base Camp Duffel er vandafvisende på overfladen, og det er et stort plus, at man kan smide den i sneen, og ikke skal gå i panik over en byge, mens man er på farten.

Pris Kr. 1199,-

Fås i Eventyrsport

 

Victorinox

Victorinox Huntsman

En klassiker, som ikke har ændret sig en millimeter, siden jeg var barn – og jeg har stadig min første schweizerkniv, som den også bliver kaldt, den dag i dag. Med 15 funktioner og en vægt på 97 gram har du de mest basale værktøjer lige ved hånden. Jeg har blandt andet brugt dåseåbneren meget, når man nu opdager, at de flåede tomater ikke har nem-åbning, saksen til at klippe ting i førstehjælpssættet og proptrækkeren til at åbne vinflasken, du ikke kan modstå på vandreturen sydpå. Jeg pakker typisk schweizerkniven til shelterturen eller rejser med øget komfort. Selvom det virker som et lidt let og enkelt stykke værktøj, kan det faktisk være et godt stykke grej at have med på tur, da du så altid har en Kniv, saks osv. ved hånden. Kniven i schweizerkniven er for øvrigt fin til enkle opgaver, men kan ikke erstatte en friluftskniv i sig selv.

Pris kr. 439

Få den i Friluftsland

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Pakkelisten på 10,5 kilo

Pakkelisten på 10,5 kilo

Canadier gennemfører sti på 24.000 km

Canadier gennemfører sti på 24.000 km

Trekking i Burma

Trekking i Burma