Danmark

Vandring i Danmark: Vandreture i skov og ved kysten

Danmarks landskab er som skabt til vandreture med sine bølgende marker og dybe skove. Vandreture i Danmark byder på en variation, der udfordrer både den erfarne vandrer og tilgodeser nybegynderen. Her er muligheden for at fordybe sig i naturen og samtidig få motion, og afstresning i en ellers travl hverdag.

Indholdsfortegnelse

De 5 mest populære Vandreture i Danmark

Danmark tilbyder mangfoldige vandreture, som appellerer til enhver aldersgruppe og konditions niveau, fra de milde kyststier til de mere krævende skovstier. Opdag Verden har udvalgt 5 vandreruter der indbyder såvel unge eventyrere som modne vandrere til at deltage i fælles oplevelser i naturen. Vandreture i Danmark kan tilpasses individuelle behov og ønsker, hvilket gør dem egnet for familier, dem der vil vandre alene og for jer der vil vandre sammen med andre.

Danmark

Hærvejen

En historisk vandrerute på omkring 60-70 km, der følger i fodsporene af de gamle handelsrejsende fra Viborg til Hirtshals. Denne rute byder på en rejse gennem smukke landskaber, idylliske landsbyer og historiske seværdigheder som kirker og oldtidsminder, hvilket giver vandrere en dyb forbindelse til Danmarks fortid og kulturarv.
 
Derfor skal du vandre Hærvejen
  • Følg de gamle handelsrejsendes fodspor.
  • Betagende landskaber og idylliske landsbyer.
  • Oplev historiske seværdigheder som kirker og oldtidsminder.
  • Dyb forbindelse til Danmarks fortid og kulturarv.

Camønoen

Camønoen er en populær vandrerute på øen Møn i Danmark. Den strækker sig over ca. 175 kilometer og byder på en unik blanding af naturskønne landskaber, kulturhistorie og lokale seværdigheder. Vandreruten fører gennem frodige skove, åbne marker, maleriske landsbyer og langs kysten med betagende udsigter over Østersøen. Undervejs kan vandrere opleve historiske herregårde, gamle kirker og arkæologiske fund, der fortæller historien om områdets rige kulturarv. Camønoen tilbyder en fredelig og berigende vandreoplevelse, hvor man kan fordybe sig i naturen og samtidig udforske øens kulturelle rigdomme.
 
Derfor skal du vandre Camønoen
  • Camønoen fører dig gennem betagende naturlandskaber, herunder skove, marker, kyststrækninger og idylliske landsbyer.
  • Opdag fascinerende historie og kulturarv langs ruten, med seværdigheder som gamle herregårde, middelalderlige kirker og arkæologiske fund.
  • Nyd den fredelige atmosfære og stilhed i naturen, der giver dig mulighed for at fordybe dig i dine tanker og føle forbindelsen til omgivelserne.
Danmark
Danmark

Gendarmstien

Gendarmstien strækker sig over 74 km langs den dansk-tyske grænse og tilbyder en unik vandrerute gennem spektakulære kystlandskaber og historiske seværdigheder. Denne vandrerute er kendt for sine betagende udsigter, historiske bunkere og gamle grænsevagtposter, der skaber en fascinerende vandreoplevelse, der blander natur og kultur på en enestående måde.

Derfor skal du vandre Gendarmstien

  • Spektakulære kystlandskaber langs dansk-tyske grænsen.
  • Historiske seværdigheder som bunkere og grænsevagtposter.
  • Enestående blanding af natur og kultur.
  • Fascinerende stier engang patruljeret af grænsegendarmer.

Øhavsstien

Øhavsstien forbinder øerne Langeland, Ærø, Tåsinge og Fyn over en strækning på 220 km. Denne spændende rute fører vandrere gennem varierede landskaber, herunder skove, kystområder og idylliske landsbyer, og byder på enestående udsigter over Det Sydfynske Øhav.

Derfor skal du vandre Øhavsstien

  • Forbinder øerne i Det Sydfynske Øhav.
  • Varierede landskaber og enestående udsigter.
  • Oplev kystnatur, skove og idylliske landsbyer.
  • Unik mulighed for øhoppende eventyrrejse.
Danmark
Danmark

Mols Bjerge Stien

Mols Bjerge Stien er en smuk vandrerute på cirka 80 km, der fører gennem det naturskønne Mols Bjerge Nationalpark på Djursland i Østjylland. Ruten byder på skove, bakker, åbne landskaber og enestående udsigtspunkter over det bakkede landskab og havet. Vandreruten fører også forbi historiske seværdigheder som Kalø Slotsruin og Molslaboratoriet. Mols Bjerge Stien kan typisk gennemføres på 3-4 dage.

Derfor skal du vandre Mols Bjerge-stien:

  • Tag på opdagelse i enestående naturlandskaber, der inkluderer imponerende 'bjerge', højmoser, frodige bøgeskove og maleriske sandstrande.
  • Opdag fortidsminder og kulturhistorie langs stien, der fortæller historien om områdets rige arv.

Find din næste tur her

Ruteforslag
Danmark

Stevns Klint Trampesti

Spektakulær weekend vandrerute i verdensarv
Ruteforslag
Danmark

Kyststien på Bornholm

Tag på Gitte Holtzes danske yndlings vandrerute
Ruteforslag
Danmark

Marskstien til fods

3 dages vandrerute i marsklandskaberne
Ruteforslag
Danmark

Klosterheden Plantage

Weekendtur i jysk vildmark
Ruteforslag
Danmark

Den øvre Gudenå

3 dage på Danmarks største å
Priser fra 595,-
Fællesture
Danmark

Mols Bjerge Nationalpark

Weekendvandring i smuk nationalpark - med Telt og erfaren turleder
Priser fra 595,-
Fællesture
Danmark

Vandretur i Thy Nationalpark

Weekendvandring i Danmarks vildeste vildmark med Telt og dansk turleder
Ruteforslag
Danmark

SJÆLLAND PÅ CYKEL

4 dages cykeltur fra Hillerød til Stevns Klint
Ruteforslag
Danmark

Øhavsstien

4 dages vandretur på Sydfyn
Ruteforslag
Danmark

Mols Bjerge Stien

3 dages vandrerute i Mols Bjerge
Ruteforslag
Danmark

Røsnæs Rundt

2 dages kystnær vandring med havudsigt
Ruteforslag
Danmark

Gendarmstien

Fem dages formidable vandrerute langs Flensborg Fjord
Ruteforslag
Danmark

Kystruten Mors Rundt

6 dages vandrerute langs kysten på Mors
Ruteforslag
Danmark

Kyst til Kyst Stien

6 dages vandrerute fra Vejle i Øst til Blåvandshuk i vest
Ruteforslag
Danmark

Lollands Diger

3 dages vandrerute med vilde heste, havørne og havudsigt
Ruteforslag
Danmark

Himmelbjergruten

2 dages vandrerute med flotte udsigter og lejrpladser tæt ved idylliske Gudenåen.
Ruteforslag
Danmark

Dollerup bakker

3 dages vandrerute i området omkring Hald Ege og Hald Sø

De bedste steder at vandre i Danmark

NATIONALPARK THY

NATIONALPARK THY

”Thy er interessant, fordi man får en oplevelse af det vilde Danmark. Vinden suser ind over klitterne. Der er en råhed over det landskab deroppe i Nordjylland. Terrænet er ret kuperet, og klitlandskabet fra Agger Tange til Hanstholm er unikt set selv i europæisk perspektiv. Det er råt på en anden måde end nede i Sønderjylland. Der er ikke det samme fugleliv, som længere mod syd, men der er en masse meget rene søer, der giver et særligt liv i klitlandskabet. Når du ser ud over det, ser lyset, så spiller farverne sammen med vinden, som næsten altid er der, og man føler barskheden. Vores tur starter midt i det hele. Vi går så en sløjfe mod nord og så en mod syd og får set næsten det hele. Det er en meget varieret natur. Nationalparken er i det hele taget meget varieret. Du kommer helt ud til Vesterhavet, men kommer også ind i skoven.”

NATIONALPARK MOLS BJERGE

”Nationalpark Mols Bjerge har lidt det hele og er nærmest et perfekt område at være på tur i. Naturen er varieret, der er gode stier og masser af dyreliv. Nationalparken er nem at komme til og fra, og der er gode udsigter, for Mols bjerge ligger lidt oppe i landskabet.

Man kan stå og kigge tilbage i tiden, for man står i et interessant istidslandskab. Der er dødishuller og moræneaflejringer, og der er også masser af sommerfugle. Naturmæssigt er det interessant – og så er der bare flot. Vi kan se ud over havet flere steder og kommer også et smut ud til kysten, men går ellers lidt længere inde i nationalparken.”

NATIONALPARK MOLS BJERGE
NATIONALPARK SKJOLDUNGERNES LAND

NATIONALPARK SKJOLDUNGERNES LAND

”Alle nationalparkerne har det kulturhistoriske i sig, men Skjoldungernes Land er noget specielt. Der er hele vikingetiden. Man ser gravhøjene, og der er en særlig stemning, som man tydeligt mærker.

Der er de her steder, der giver turen et specielt præg, og det er noget, man går og snakker om undervejs. Skjoldungerenes Land er også et godt sted at sanke urter til for eksempel te om aftenen; de samme urter, som var der i vikingetiden. Der er masser af den slags.

Der er også mulighed for at se rådyr. Terrænet er helt fladt, og et enkelt sted skal man lige trække sig over lidt vand på en tømmerflåde.”

Foto: Kristoffer Juel Poulsen

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND

”Jeg elsker at være i Kongernes Nordsjælland, som er meget varieret. Vores tur er i Gribskov, som jeg synes, er et af de mest fantastiske områder, vi har i Danmark.

Det er Danmarks ældste skov. Skovområdet er meget varieret og idyllisk. Du kan gå mellem vilde heste – så vilde, som de bliver i Danmark. Der er masser af frugttræer og bær. Det er en blanding mellem løv- og nåleskov, de væltede træer får bare lov at ligge, og det hele kribler og krabler. Der er bare flot.

Og så er der en kulturhistorie helt tilbage fra da Grundloven blev lavet; fra dengang Grevinde Danner og Frederik den 7. var ude at fiske på Esrum Sø. Hun skulle på toilet, og kongen sagde, hun bare skulle sætte numsen ud over kanten. Hun var ret temperamentsfuld og blev rasende. Han skulle bare ro hende ind til land, ellers blev der lukket for det varme vand, og hun flyttede hjem til sin mor.

Hun truede med alt muligt, og sagde, at i øvrigt havde han lovet danskerne en forfatning i over et år, og den havde han bare at underskrive. Hun blev roet ind til land. Det var den 4. juni.

Grundloven blev underskrevet den næste dag.

Det var også i Gribskov, at modstandsbevægelsen fik smidt forsyninger og våben ned under Anden Verdenskrig. Det er der en mindesten for. Historierne giver en ekstra dimension, og samtidig er naturen så smuk. Skovbunden er fuld af anemoner. Og så er stierne gode, og langt de fleste kan være med.”

Foto: The Newborn Daniel Overbeck

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND
NATIONALPARK VADEHAVET

NATIONALPARK VADEHAVET

Lyset giver en særlig ro om aftenen. Fuglene, der trækker ind og svæver i luften. Sort sol. Det er magisk. Umiddelbart kan området godt se lidt kedeligt ud, for der er fladt, og ved første øjekast ikke så varieret.

Men der er frodigt, og dykker man ned i det, ser man, hvor mange planter der er, og hvor meget liv det tiltrækker. Så bliver det vildt interessant.

Der er også fortællingerne om trækfuglene, der kommer helt fra Afrika. Det er et sjovt sted at være på tur – særligt med turledere, som ved noget om stedet og kan gøre det ekstra interessant. Oplevelsesmæssigt er det meget forskelligt fra Thy, som også er ved Vesterhavet og er mere varieret og rå.

Der er en anden ro ved Vadehavet.”

Foto: Bert Wiklund / bwfoto.dk

Spørgsmål og svar om vandring i Danmark

Hvor mange km kan man vandre på en dag?

Når det kommer til vandring, er det svært at fastsætte et præcist antal kilometer, man kan tilbagelægge på en enkelt dag. Afstanden, man kan vandre, varierer afhængigt af flere faktorer, herunder ens fysiske kondition, terrænet, vejrforholdene og ens personlige tempo.

Nogle erfarne vandrere og atleter kan måske gennemføre lange strækninger og tilbagelægge op mod 30-40 kilometer på en enkelt dag. Dette kræver dog en høj grad af fysisk formåen og træning.

For de fleste vandrere, der er vant til at vandre moderat, kan man typisk forvente at tilbagelægge mellem 10-20 kilometer på en dag. Dette er en rimelig og realistisk afstand, der tager hensyn til både fysisk udfordring og muligheden for at nyde naturen.

Det er dog vigtigt at bemærke, at man altid bør tilpasse sin vandring til ens individuelle evner og ressourcer. Det er bedst at starte med kortere afstande og gradvist opbygge ens evner og kondition. Lyt altid til din krop og vær opmærksom på eventuelle advarselssignaler eller tegn på overanstrengelse.

Husk også at planlægge dine vandreture omhyggeligt og tage højde for terrænets krævende karakter, vejrforholdene og eventuelle andre faktorer, der kan påvirke din vandring. Det kan være en god idé at rådføre sig med erfarne vandrere eller bruge pålidelige kilder til at få information og rådgivning om specifikke vandreruter eller destinationer.

I sidste ende handler det ved vandring om at nyde og respektere naturen, tage vare på ens egen sikkerhed og træffe fornuftige valg baseret på ens individuelle evner og forholdene på ruten. Så tag ud og oplev naturen, og husk at finde en balance mellem at udfordre dig selv og samtidig have en sikker og behagelig oplevelse.

Hvor lang tid tager det at gå 20 km?

  • Gennemsnitlig vandre hastighed: Det tager normalt 4-5 timer at gå 20 km med en gennemsnitlig vandre hastighed på 4-5 km/t.
  • Terræn og vejforhold: Hvis terrænet er let og vejen er god, kan det tage mindre tid, omkring 3-4 timer at gå 20 km.
  • Fysisk kondition: Hvis du er i god form, kan du muligvis gøre det på kortere tid, omkring 2-3 timer.
  • Pause og hviletid: Husk at tage regelmæssige pauser og give dig selv tid til at hvile undervejs. Dette kan påvirke den samlede tid.
  • Vejrforhold: Hvis vejrforholdene er vanskelige, som f.eks. regn, blæst eller varmt vejr, kan det tage længere tid at gå 20 km.
  • Bagage: Jo tungere din oppakning er, jo langsommere kan du blive. Husk at rejse let og medbringe kun det nødvendige.
  • Individuel variation: Den tid, det tager at gå 20 km, kan variere fra person til person afhængigt af individuelle forhold som erfaring, styrke og udholdenhed.

Læs artikler om Danmark fra magasinet Opdag Verden

Den yderste grænse

Den yderste grænse

Interview: Ny podcast om danske opdagelsesrejsende
”Maddelen var super inspirerende!”

”Maddelen var super inspirerende!”

Fire stemmer fra Haglöfs Outdoor Camp
Manden bag ’Den Yderste Grænse’

Manden bag ’Den Yderste Grænse’

Bjørn Harvig og de langsomme rejser
Oplev Verden

Oplev Verden

Magasinet Oplev Verden hedder rigtigt Opdag Verden
Weekendtur Røsnæs rundt

Weekendtur Røsnæs rundt

Med havet til begge sider
4 spektakulære fotosites i Danmark

4 spektakulære fotosites i Danmark

Se det store i det små
Interview med BS Christiansen

Interview med BS Christiansen

I junglen kan du ikke tænde for lyset
Next stop Øhavsstien

Next stop Øhavsstien

Fjällräven Classic Danmark 2017
En hyldest til de danske cykelruter

En hyldest til de danske cykelruter

Cykeleventyr på kryds og tværs af Danmark
Naturperle i Kattegat

Naturperle i Kattegat

I selskab med sæler
Bag om brandmænd

Bag om brandmænd

Lægernes bedste råd
3 uger på Hærvejen

3 uger på Hærvejen

500 kilometer på langs af Jylland
Inspiration & outdoor på Ferie for Alle 2023

Inspiration & outdoor på Ferie for Alle 2023

Kæmpe rejsemesse i Herning med stort outdoorshow
Insekternes bog

Insekternes bog

De små væseners forunderlige verden
Siriusmand klar med Tv-serie om dansk vildmark

Siriusmand klar med Tv-serie om dansk vildmark

Erik B. Jørgensen lancerer en ny Tv-serie på nettet.
Har du hørt om Café Globen?

Har du hørt om Café Globen?

Rejseforedrag, events og café hygge i hjertet af København
Overnatning i shelter

Overnatning i shelter

Tips og tricks til shelterturen
Kajaktur omkring Anholt

Kajaktur omkring Anholt

Padlende gennem i ingenmandsland
Weekendvandring på Skjoldungestien

Weekendvandring på Skjoldungestien

Vandring i Sjællands første nationalpark
Stevns Klint Trampesti

Stevns Klint Trampesti

Spektakulær weekend-vandretur i verdensarv
Dark Sky, hygge-lavvu og meteor-magi

Dark Sky, hygge-lavvu og meteor-magi

En anderledes weekendtur uden for sæsonen
Gratis kort over danske stier og vandreruter

Gratis kort over danske stier og vandreruter

Kort over stier og vandreruter i Danmark
500 km på Hærvejen

500 km på Hærvejen

Vandring på Danmarks eneste langdistancerute
5 dage i Thy Nationalpark

5 dage i Thy Nationalpark

Vildmark i Danmark – er det langt ude?
Camønoen

Camønoen

Kongerigets venligste vandrerute
Sommer i det Sydfynske

Sommer i det Sydfynske

2 ture i havkajak
Gå dig i form

Gå dig i form

FÅ KROPPEN KLAR TIL VANDRETUREN
Ud med ungerne - året rundt

Ud med ungerne - året rundt

Fine aktiviteter til årets 12 måneder
Himmelbjergruten

Himmelbjergruten

en storslået naturoplevelse gennem Søhøjlandet
3 dage i kano på Gudenåen

3 dage i kano på Gudenåen

Med- og modgang på gudernes å
NATUREVENTYR MED FAMILIEN

NATUREVENTYR MED FAMILIEN

 3 gode aktiviteter i naturen
Vandreruter ved havet

Vandreruter ved havet

Turen går til vandreruter ved havet i Danmark
Weekendvandring på Camønoen

Weekendvandring på Camønoen

På tur med Opdag Verden
Fjordminoen

Fjordminoen

En god vandretur til weekenden
Weekendvandring i Mols Bjerge

Weekendvandring i Mols Bjerge

På tur i nationalparken
Det må du i den danske natur

Det må du i den danske natur

Regler for at færdes og overnatte i naturen
Anders vandrer hele Sjællands kystlinje

Anders vandrer hele Sjællands kystlinje

Det er i alt 1861 kilometer
Den giftige bjørneklo

Den giftige bjørneklo

Det ’farlige’ Danmark
Guide: 3 kanoture i Østjylland

Guide: 3 kanoture i Østjylland

Høj på søhøjlandet
Vandring fra Agger til Skagen

Vandring fra Agger til Skagen

Den jyske vestkyst til fods
Til fods fra Hanstholm til Svendborg

Til fods fra Hanstholm til Svendborg

At se det smukke i det små
Kyststien - Bornholm rundt

Kyststien - Bornholm rundt

Fire dage på klippeøen
PROJEKT HÆRVEJEN

PROJEKT HÆRVEJEN

Et hyggeligt vandreprojekt over adskillige år
Find kajakken frem

Find kajakken frem

Foråret er på vej
Mikroeventyr i Danmark

Mikroeventyr i Danmark

På opdagelse i det nære
Fjällräven Classic Danmark

Fjällräven Classic Danmark

Klassisk vandring i De Fynske Alper
Kyst til Kyst Stien

Kyst til Kyst Stien

VANDRETUR PÅ TVÆRS AF JYLLAND
12 fiduser til foråret

12 fiduser til foråret

Bliv klædt godt på til forårsturen
3 hurtige vandreture til Påsken

3 hurtige vandreture til Påsken

Kyst til Kyst Stien, Vesterhavet og Söderåsen
Flåt eller skovflåt

Flåt eller skovflåt

Danmarks måske farligste dyr
Camønoen til fods

Camønoen til fods

Kongerigets venligste vandrerute
Min ild

Min ild

Uddrag fra Bogen om Bål
Spray mod flåt

Spray mod flåt

Biomixtur Flåtspray - Ny spray beskytter mennesker mod flåter
Jylland på tværs - i kajak

Jylland på tværs - i kajak

50 km til fods med kajakken og over 150 km på vandet
Et sjællandsk cykeleventyr

Et sjællandsk cykeleventyr

Bag om ’Ekspedition Lorryland’
Ene kvinde på tur: 10 spørgsmål til Sille

Ene kvinde på tur: 10 spørgsmål til Sille

10 spørgsmål til Sille H. Peitersen
3 danske kyststier

3 danske kyststier

Gendarmstien, Nordsøstien og Bornholms kyststi
Eventyrblod i årerne

Eventyrblod i årerne

Jorden rundt i 80 år med Eventyrernes Klub
PETER BANG TIL VERDENS ENDE

PETER BANG TIL VERDENS ENDE

Manden som inspirerede en hel generation
Årets friluftskommune

Årets friluftskommune

Og vinderen er…
Hugorm

Hugorm

Hugormen, Danmarks eneste giftslange
Mors rundt til fods

Mors rundt til fods

Debut på Kystruten
Tre dage i Nationalpark Mols Bjerge

Tre dage i Nationalpark Mols Bjerge

Offpiste på Djursland
Kajak i Haderslev Fjord + Årø rundt

Kajak i Haderslev Fjord + Årø rundt

Smuglerruten i Sønderjylland
Hvad Hærvejen gav mig

Hvad Hærvejen gav mig

Ny bog om Hærvejen
Bornholm rundt på Kyststien

Bornholm rundt på Kyststien

Min yndlingstur: Gitte Holtze
Erik B. Jørgensens yndlingstur

Erik B. Jørgensens yndlingstur

Weekendtur i Klosterheden Plantage
Slip din kreativitet løs i naturen

Slip din kreativitet løs i naturen

Lær at bruge naturens ressourcer
Gendarmstien

Gendarmstien

Danmarks smukkeste kystvandrerute?
Fjällräven Classic Danmark

Fjällräven Classic Danmark

Fællesskab og vabler i sydfynsk idyl
Weekendvandring i Rold Skov

Weekendvandring i Rold Skov

Blandt hekse og røvere
Hyldest til vandring & piger på eventyr

Hyldest til vandring & piger på eventyr

2 nye bøger om vandring & friluftsliv
Kom helt tæt på dansk natur

Kom helt tæt på dansk natur

Tusindvis af kilometer nye vandrestier er blevet åbnet for danskerne
”Vinteren er det allerbedste tidspunkt!”

”Vinteren er det allerbedste tidspunkt!”

Interview med Jon Lindberg - vinder af 'Alene i vildmarken'
Outdoor-festival med højt til himlen

Outdoor-festival med højt til himlen

Brahetrolleborg Game Fair
Hvad Hærvejen gav Gitte

Hvad Hærvejen gav Gitte

Gitte Holtze er kendt for at have gået den legendariske Pacific Crest Trail på 4.265 kilometer
Klippeøen holder hele året

Klippeøen holder hele året

Vandring på Bornholm
3 dage på Camønoen

3 dage på Camønoen

KONGERIGETS VENLIGSTE VANDRERUTE
15 tips & tricks til vandring i mørke

15 tips & tricks til vandring i mørke

15 tips & tricks til vandring i mørke
Farvel til 12 friluftslivsmyter

Farvel til 12 friluftslivsmyter

Vigtigt at sige farvel til de mest kritiske myter – det gør vi her.
Friluftsliv med småbørn

Friluftsliv med småbørn

– kan man det?
Annie Londonderrys fantasifulde færd

Annie Londonderrys fantasifulde færd

Jorden rundt på cykel
Til fods fra Danmark til Tanzania

Til fods fra Danmark til Tanzania

Pilgrim, vagabond, eventyrer
Tag på vandretur i Dollerup Bakker

Tag på vandretur i Dollerup Bakker

Leder du efter en vandrerute i Dollerup Bakker
Danske ekspeditionshistorie 1-3

Danske ekspeditionshistorie 1-3

Imponerende værk om danske ekspeditioner
Tilmeld dig Opdag Verdens nyhedsbrev