TURINFORMATION


Her vil du finde information som du skal bruge når du skal på tur med Opdag Verden.

Pakkelister:

Pakkelisten til de korte vandreture

Pakkelisten til de lange vandreture

Pakkeliste til havkajak i Kroatien (forår / efterår)

Pakkeliste til havkajak i Grønland (sommer)


Transport

Herunder er links til hvor du kan købe din togbillet til Opdag Verdens turdestinationer. Du finder transportbeskrivelsen til din tur med Opdag Verden i turens infodokument:

Generelt er hjemmesiden/appen Romo2rio et rigtigt godt sted at starte – specielt hvis man bruge flere transportformer og rejser mellem lande – den sammenligner bus, tog og fly afgange mellem start og slutsted

www.rome2rio.com

Danmark:

I Danmark kan du vælge at bruge dit rejsekort til at betale med, eller du kan købede billige 'orange' eller "orange fri" billetter i god tid hos DSB. Overordnet kan du søge på hele din rejse med offentlig transport på www.rejseplanen.dk  eller www.dsb.dk og du kan søge specifikt på rejser på Sjælland på www.movia.dk. Du kan også ringe til DSB kundeservice på telefon 70 13 14 15 mellem kl. 7 og 20 for køb af billetter.

Indenrigsflyvning i Danmark kan være et godt alternativ til øvrig transport, hvis du fx skal direkte videre til en anden flyvning videre. Tidsmæssigt skal du være opmærksom på at besparelsen i forhold til øvrig transport kan forsvinde i transfer og ventetid. Brug www.momondo.dk  til at finde din billigste billet. Se mere på www.rejseplanen.dk 

Det er nemt at køre bilen lige til ruten eller kursets start, men vær opmærksom på at der er mange penge at spare ved at koordinere transporten i bil med de andre deltagere. Brug vores sociale online platform Mødestedet til det.

Taxi er generelt dyrt i Danmark og bør kun bruges korte strækninger og i nødstilfælde 

Vi anbefaler: brug offentlig transport eller kør sammen med andre, det er nemt, billigt og hyggeligt

 

Sverige:

www.sj.se 

Det er en god idé at koordinere køb af gruppebillet hvis I er flere der rejser sammen med tog i Sverige. Du kan også ringe til DSB kundeservice (udland) på telefon 70 13 14 18 mellem kl. 8 og 18 for at bestille billet.

 Der er direkte flyvninger til de fleste steder vi laver ture, fx fra København til Kiruna nær Abisko nationalpark. Tidsmæssigt skal du påregne tid til transfer videre og være opmærksom på videre bus og togforbindelser som selv i højsæsonen måske kun har to afgange om dagen. Brug www.momondo.dk   til at finde din billigste billet.

Busnettet i Sverige er velfungerende, men du skal være opmærksom på at busserne måske kun kører få gange om dagen selv i højsæsonen. 

https://www.skanetrafiken.se/

De svenske motorveje er anderledes end de danske og du kan ikke regne med at køre med lige så høj hastighed som herhjemme. Der er i øvrigt udmærkede parkeringsforhold ved vores ture i Sverige. Det er i øvrigt væsentligt billigere at leje bil i Sverige end i Danmark.

Taxi er ligesom Danmark og Norge meget dyrt - og det kan godt være lange afstand 

Vi anbefaler: brug offentlig transport hvis muligt - eller fælleskørsel, og arranger dette på mødestedet - det er nemt, billigt og hyggeligt :) 

 

Tyskland:

De tyske statsbaner har et velfungerende togsystem hvor du kan være heldig at finde meget billige billetter til de større byer med afrejse fra fx København. Ofte vil det kræve afrejse fra Danmark aftenen inden din tur starter. Brug www.bahn.com/da/view/index.shtml til at finde og købe din billet. Du kan også ringe til DSB kundeservice (udland) på telefon 70 13 14 18 mellem kl. 8 og 18 for at bestille billet.

Flyvninger til udlandet kan være særligt billige fra fx Hamborg, så det kan være værd at tjekke. Du kan flyve til trafikknudepunkter som fx Munchen fra flere af de danske lufthavne og det kan prismæssigt godt konkurrere med toget. Brug www.momondo.dk  til at finde din billigste billet.

I de seneste år har det tyske busselvskab flixbus lavet mange langdistance busruter rundt i Tyskland – og senere også resten af Europa – de er typisk ret billige

 Langdistance busser har overtaget en del trafik fra toge de seneste år - de er mange gange billigere end tog se mere på bl.a. www.flixbus.dk

Det tyske vejnet er både berømt og berygtet. Et tip kan være at køre sen aften og nat for at undgå trafik ved de store byer. Vær opmærksom på den høje tilladte hastighed. Er I flere sammen der kan skiftes til at køre, kan det både være hyggeligt og betale sig at køre til fx Oberstdorf i sydtyskland.

Taxi er billigere end Skandinavien - men stadig en dyr løsning 

Vi anbefaler: offentlig transport - Tyskland er normalt punktligt og velfungerende og relativt billigt med offentlig transport - alternativt fælleskørsel som arrangeres på Mødestedet

 

Norge:

Du kan også ringe til DSB kundeservice (udland) på telefon 70 13 14 18 mellem kl. 8 og 18 for at bestille billet.

Der er direkte flyvninger til de fleste steder vi laver ture, fx fra København til Oslo med busforbindelse videre til Jotunheimen. Tidsmæssigt skal du påregne tid til transfer videre og være opmærksom på videre bus og togforbindelser som selv i højsæsonen måske kun har to afgange om dagen. Brug www.momondo.dk  til at finde din billigste billet.

Busnettet i Norge er velfungerende, men du skal være opmærksom på at busserne måske kun kører få gange om dagen selv i højsæsonen. 

se mere på www.rome2rio.com 

Bil i Norge er mange gange en god løsning, det er nemmere at komme til start - og kører man samme også tit billigere - fælleskørsel kan koordineres indepå mødestedet for gruppen

vi anbefaler: fælleskørsel - eller offentligt transport, hvis muligt så er det billigere og nemmere med fælleskørsel til mange steder 

 

Italien:

Du kan også ringe til DSB kundeservice (udland) på telefon 70 13 14 18 mellem kl. 8 og 18 for at bestille billet.

Der er direkte flyvninger til de fleste steder vi laver ture, fx fra København til Milano (Bergamo) med togforbindelse videre til Chiavenna. Tidsmæssigt skal du påregne tid til transfer videre og være opmærksom på videre bus og togforbindelser som selv i højsæsonen måske kun har to afgange om dagen. Brug www.momondo.dk  til at finde din billigste billet.

Busnettet i Italien er velfungerende, men du skal være opmærksom på at busserne måske kun kører få gange om dagen selv i højsæsonen. 

der er langt med bil til Italien, men det kan lade sig gøre - alternativt fly dertil og lej - taxi er lidt billigere end Danmark, men stadig dyrt 

Vi anbefaler: fly eller alternativt tog eller bus til Italien, og offentlig transport derfra i landet

 

Spanien:

Du kan også ringe til DSB kundeservice (udland) på telefon 70 13 14 18 mellem kl. 8 og 18 for at bestille billet.

 Der er direkte flyvninger til de fleste steder vi laver ture, fx fra København til Palma de Mallorca. Tidsmæssigt skal du påregne tid til transfer videre. Brug www.momondo.dk  til at finde din billigste billet.

Busnettet i Spanien er velfungerende, men du skal være opmærksom på at busserne måske kun kører få gange om dagen selv i højsæsonen. 

se mere på www.tib.org for busser på Mallorca - og www.rome2rio.com 

 Taxi i Spanien er noget billigere end i Danmark, det samme med billeje 

Vi anbefaler: fly eller offentlig transport dertil - og bus/tog i landet, alternativt taxi over kortere distancer

 

Rumænien:

Du kan også ringe til DSB kundeservice (udland) på telefon 70 13 14 18 mellem kl. 8 og 18 for at bestille billet.

 Der er flyvninger til større lufthavne tæt på hvor vi laver ture, fx fra København til Bukarest.  Brug www.momondo.dk  til at finde din billigste billet.

Busnettet i Rumænien er relativt velfungerende, men du skal være opmærksom på at busserne måske kun kører få gange om dagen selv i højsæsonen. 

 Taxi og minibus leje er relativt billigt, og tit en bedre løsning for grupper end offentlig transport

Vi anbefaler: fly dertil - og i landet offentlig transport hvis man har tid - for grupper anbefaler vi taxi/minibus leje 

 

Kroatien:

Du kan også ringe til DSB kundeservice (udland) på telefon 70 13 14 18 mellem kl. 8 og 18 for at bestille billet.

Der er direkte flyvninger til de fleste steder vi laver ture, fx fra København til Split med busforbindelse videre til Split. Tidsmæssigt skal du påregne tid til transfer videre og være opmærksom på videre bus og togforbindelser som selv i højsæsonen måske kun har to afgange om dagen. Brug www.momondo.dk  til at finde din billigste billet.

Busnettet i Kroatien kan være lidt indviklet at finde ud af. Du skal være opmærksom på at busserne måske kun kører få gange om dagen selv i højsæsonen. 

Billeje er meget billigt i Kroatien og det kan derfor give mening evt. at flyve til en anden by i Kroatien og leje bil der for så at se noget af landet på vej til turens start.

 

Skotland:

der er direkte flyvninger til de fleste steder vi laver ture, fx fra København til Edinburgh med busforbindelse/tog videre til Drymen eller Isle of Skyet. Tidsmæssigt skal du påregne tid til transfer videre og være opmærksom på videre bus og togforbindelser som selv i højsæsonen måske kun har to afgange om dagen. Brug www.momondo.dk  til at finde din billigste billet.

Bussystemet i Skotland er meget velfungerende og til relativt fine priser, Bus: https://www.citylink.co.uk/

Tog i Skotland er velfungerende, typisk lidt dyrere end bus, Tog: https://www.scotrail.co.uk/

Vi anbefaler: som udgangspunkt fly dertil og bus/tog hen til ruten - alternativt med større grupper kan det godt betale sig både tidsmæssigt og økonomisk at køre med minibus 

 

Færøerne:

Der er direkte flyvninger fra både Aalborg, Billund og København til Vagar lufthavn på Færøerne – se mere på enten www.momondo.dk eller www.sas.dk eller www.atlantic.fo

Busnettet på Færøerne er meget velfungerende – i selve Torshavn er der gratis bybusser – se mere om ruter og tider på: https://www.torshavn.fo

Og betalingsbusser for resten af øen – samt færger på www.ssl.fo (man kan vælge engelsk på siden også som sprog)

Vi anbefaler: Fly dertil (alternativt færge hvis man har meget god tid, eller gerne vil have egen bil med) - og i landet ellers taxi - som ikke er så dyrt, eller bus som er meget velfungerende 

 

Portugal:

Der er direkte flyvninger fra København til Lisabon – se mere på www.momondo.dk

Med bus videre finder man mere information enten på www.rome2rio.com eller på mange forskellige lokale busselvskaber som der linkes til via rome2rio hjemmesiden

Vi anbefaler: fly dertil og i landet bus eller taxi/minibus over kortere distancer

 

Frankrig

Der går i højsæsonen direkte fly med Norwegian til Bastia på Korsika – se mere på www.norwegian.dk – eller generelt på www.momondo.dk

Bus: busser på Korsika kører for det meste til tiden, og de har et ret godt og velfungerende system – se mere på : https://www.corsicabus.org/

Tog ligeledes ret velfugerende med relativt mange afgange: https://www.train-corse.com/fr

Vi anbefaler: Fly dertil (alternativt fly til Nice og båd derfra til Bastia) og tog/bus derfra 



Mad

Friskbagt brød til morgenkaffen? Smørrebrød til frokost? Eller et aftensmåltid der dufter af en hel Michelinrestaurant. Maden skal være nærende, den skal smage godt og så må den ikke veje for meget. Vi har derfor samlet en række gode råd, fif og opskrifter til hvordan du får nem, nærende og velsmagende mad på din næste telttur. Velbekomme!

Hvor meget?
Afhængig af hvor længe man skal være på farten, er det vigtigt at tænke på vægten af egen mad. Jo længere tid du skal være af sted, jo mere påpasselig bør du være med vægten på mad. Brug fx en hovedregel der siger at du må have omkring et 1⁄2 kg. mad pr. dag. På en hård tur for en større mand vil det dog hurtigt ramme et lille kilo, hvis ikke man vil tabe sig lidt! Det betyder, at du skal være meget opmærksom på energimængden i det enkelte måltid og det kan godt betale sig at bruge lidt tid på disse overvejelser, da det kan være afgørende for om en tur bliver god eller mindre god.

Energibehov
Det er svært at sige præcis hvor stort energiforbrug den enkelte har, men herunder er et eksempel på et overslag.
(1 kj = 0,24 kcal / 1 kcal = 4,2 kj)

Et eksempel på et vandredøgn for en mand:

8 timers liggende hvile               8 t. x 300 kj = 2.400 kj

6 timers vandring                     6 t. x 1200 kj = 7.200 kj

Pauser mv.                                     2 t. x 400 kj = 800 kj

Diverse akt. (madlavning mv.)   8 t. x 600 kj = 4.800 kj

I alt                                                                    15.200 kj

Samtidig er der forskel på mænd og kvinder, hvor kvinders behov ligger omkring 25 % lavere end for mænd. Dette er lidt af en videnskab men her kan du få en fornemmelse af hvad du skal se efter når du vælger madvarer (lav vægt / højt energiindhold).   

Morgenmad
Lav fx hjemmelavet müsli af enten ruggryn el. havregryn med diverse nødder og kerner (hvad du nu lige har af mandler, nødder, solsikkekerner, græskarkerner, forskelligt tørret frugt og lign.). Tilsæt gerne sukker (evt. kanel), lidt salt og sødmælkspulver (hvis man er til det). Standard vil være ca. 125 - 150 g pr. portion. Mål selv af hvor meget der skal til for at du bliver mæt. Det kan herefter tilberedes enten med kogende vand, for at få grød, eller med koldt vand, for at få müesli med mælk. Alternativt kan man også spise kiks, madpandekager, pumpernikckel, knækbrød el. andet med pålæg. Det vil sandsynligvis veje lidt mere end ovenstående - også i forhold til energi-indhold.

Frokost
Her kan du bruge brød (grovkiks, knækbrød, loganbrød eller pumpernikcel-brød) med ost og pølse. Sørg for at det er en fast ost, da det holder sig bedst og er nemmest at have med at gøre. Med hensyn til spegepølse bør man vælge en variant uden kølekrav for at sikre holdbarheden. Andre former for tørret eller røget kød er også en mulighed. Konserves kan også være godt; tun, makrel i tomat osv. Man skal blot være opmærksom på at der er en del emballage bagefter. Det er muligt at købe fiskepålæg på både tube og i pose også.
Alternativt til brød og pålæg er fx kop-suppe, nudler, kartoffelmospulver med tørret bacon/nødder og lignende. En god idé kan være et par ekstra breve suppe med i reserve. De vejer meget lidt og er gode hvis det er koldt eller man bare er lidt ekstra sulten.

Aftensmad
Den lette måde er, at købe Frysetørret mad i enkelt eller dobbeltportioner. Det indeholder en god, stor mængde energi, vejer ganske lidt, smager udmærket og er hurtigt at tilberede.
Et alternativ kan være at supplere med tørvarer fra supermarkederne; nudler, supper, pasta, kartoffelmospulver eller færdigmad på dåse, knorr-blandinger, røget bacon, osv. - blot husk at det skal være varer der ikke er kølekrav på, da det jo er i Rygsæk, Kano, Kajak eller cykeltaske hele dagen.

Snacks og mellemmåltider
Med aktivitet fra morgen til aften, giver tre måltider sjældent nok kalorier til kroppens forbrug. Derfor er det en god idé med snacks og mellemmåltider. Det kan også være lige det der gør at du kan udskyde teltslagningen for at gå lidt ekstra på opdagelse, nyde et særligt lækkert pausestop eller bruge tid på at tage nogle billeder. Du kan købe snacks i mange varianter. Brug fx barer, skiver af logan eller stenalderbrød, eller lav den helt klassiske pose med blandede nødder og tørret frugt.

Du kan også gøre det helt nemt og købe færdigpakkede madportioner og barer i friluftsbutikkerne. Som medlem af Opdag Verden får du 20% rabat på Frysetørret mad i Eventyrsport.