Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Sverige.
Dybe skove, store søer, skærgården og åbne fjeldlandskaber er nerven i den svenske natur. Utallige vandreruter, uberørte fjelde og et pulserende storbyliv møder den rejsende, der søger oplevelser tæt på Danmark, men dog i helt anderledes omgivelser.
Kanosejlads på fredfyldte søer, MTB i dybe, mørke skove, vandreruter langs kysten, i skovene og på fjeldet, kajaksejlads i skærgården og kulturelle oplevelser i storbyernes pulserende liv. Sverige har det hele, hvis du er til en aktiv ferie med mange muligheder.
Der bor 8,9 million mennesker i Sverige – heraf 1,5 million i Stockholm. Landet er præget af en meget homogen befolkning – hele 96 % er således af svensk/nordisk afstamning. I Nordsverige findes samerne der, ligesom i Nordnorge, traditionelt set lever i pagt med naturen og værner stolt om gamle værdier. Der tales svensk, og blandt samerne tales samisk.
I sommermånederne byder landet på sublim vandring, kanosejlads, cykling og andre aktiviteter – i fjeldene kan vandring dog blive en temmelig våd affære i foråret og tidlig sommer. Juli, august og september egner sig bedst til vandring i fjeldene på grund af store mængder smeltevand.
I det sydlige Sverige er det muligt at tage på vandreture hele året – dog kan vandreruterne besværliggøres af megen sne – så følg med i vejrudsigterne for det pågældende område i god tid inden du planlægger en efterårs-/vinter-/forårsvandretur. Generelt er sommerklimaet meget lig det danske, uanset om man befinder sig i Malmö eller i Luleå.
Temperaturen og nedbøren er næsten ens over hele Sverige – dog er det køligere og med større variationer i fjeldene. Vintertid varierer meget fra landskab til landskab. Nordsverige har fastlandsklima med strenge vintre og gennemsnitstemperaturer i januar omkring minus 10 grader. Det sydligste Sverige byder ligesom Danmark på kystklima med milde vintre.
Til gengæld er omgivelserne storslåede og gør turen spændende og afvekslende. Bustransport fungerer fint, foruden langtursbusser og lokale buslinier findes ekspresruter med gode forbindelser. Også tog er et fordelagtigt transportmiddel fint for den aktive rejsende – og Sverige har et veludviklet banenet.
De store afstande som Sverige byder på har gjort indenrigsflyvning til et uundværligt transportmiddel – især hvis man skal mellem Sydsverige og Lapland. For rejsende med begrænset tid er det ofte en god løsning at kombinere forskellige rejseformer hvis man søger mod fjeldene i det nordlige Sverige.
Bevæger du dig på fjeldet – uanset om det er sommer eller vinter – skal du dog holde dig de ni fjeldregler for øje:
1. Tag ikke ud på en længere tur uden at være i træning.
2. Meld fra hvor du går (hav altid en kontaktadresse i Danmark).
3. Vis respekt for vejr og vejrmeldinger.
4. Lyt til erfarne fjeldfolk.
5. Vær rustet mod uvejr og kulde selv på korte ture. Tag altid en rygsæk og det udstyr med, som fjeldet kræver.
6. Husk kort og kompas.
7. Gå aldrig alene.
8. Vend i tide, det er ingen skam at vende om.
9. Spar på kræfterne, lav nødbivuak, hvis det bliver nødvendigt.
Gletscherne er en historie for sig. Hvide eller turkisblå lokker de folk til og det er muligt at komme i nærkontakt med dem – flere steder i det nordlige Sverige er det muligt at komme på guidede ture over gletschere – husk, at det kræver uddannelse og udstyr at gå på gletschere på egen hånd.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...