Vi drager på nordlyssafari med kameraerne klar i Abisko Nationalpark. Vejrudsigten lover klart vejr, let vind og mindst 20 graders frost, så chancen for at opleve nordlyset er rigtig god. Så skal magien bare foreviges på kameraet, og det er ikke helt så nemt endda.
Vi drager på nordlyssafari med kameraerne klar i Abisko Nationalpark. Vejrudsigten lover klart vejr, let vind og mindst 20 graders frost, så chancen for at opleve nordlyset er rigtig god. Så skal magien bare foreviges på kameraet, og det er ikke helt så nemt endda.
“Det sker bare ikke!”
Panikken høres tydeligt i en skinger stemme. En fejlmeddelelse på kameraet, netop som himlen eksploderer i form og farve. Bogstaverne på skærmen er ikke til at tage fejl af: Batteriet er dødt.
Det er nordlyset, Aurora borealis, vi er kommet for at se og fotografere. Nordlyset, der har haft stor betydning i folketro og sagn gennem historien. Lige fra at være tegn på frugtbarhed til budskaber fra ‘den anden side’, de dødes stemmer.
Den mere jordnære forklaring lyder på, at det er elektrisk ladede partikler fra solen, der kolliderer med partikler i jordens atmosfære. Alt foregår langt væk - op til flere hundrede kilometer fra jorden, og afstanden har betydning for hvilken farve, nordlyset har.
Klokken er halv elleve om aftenen, og vi har været i gang, siden vores guide, Niklas Johansson, hentede os på Abisko Turiststation for tre timer siden.
På trods af flere lag uldundertøj, bukser og fleecetrøje, varme jakker og overtræksbukser blev vi puttet i termodragter, mens Niklas fortalte, at temperaturen få kilometer væk var minus 30 grader. Det betyder risiko for forfrysninger på få minutter.
Eventyret startede med en tur i slæde bag en snescooter. Bænkede på rensdyrskind bragte snescooteren seks nordlysturister væk fra vandrerhjemmet og nærmere aftenens eventyr. Efter få kilometer ankom vi til lejren. Niklas sørgede for bål i lavvuen og stearinlys i en lille snehule. Hyggefaktoren steg betragteligt på få minutter.
Niklas har holdt bålet ved lige og serverer kaffe og te. Varmen og nordlysoplevelserne giver røde kinder og salige smil.
Alle kan være med
Herefter var der introduktion til kamera, stativ og grundlæggende teknik til at fotografere nordlys. Kun et par stykker er garvede fotografer, og alle kan bruge Niklas’ gode råd om indstillinger, muligheder og udfordringer i mørket samt opfordringen til at eksperimentere. Og nu er vi er klar.
Med udsigt over Lapporten, et af de mest fotograferede motiver i Laplands fjelde, og mod vest bjerget Nuolja og de norske fjelde. Vi er på grænsen til Abisko Nationalpark, og stjernehimlen er overvældende, men der er endnu ingen tegn på nordlys.
Vi bruger ventetiden på at øve os med kameraet. Et oplagt motiv er lavvuen med bål og træerne omkring. Stearinlyset giver en illusion om et bål i sneen og er med til, at vi hurtigt får lært den basale teknik om lukkertid og blænde.
Samtidig er bevægelse vigtig for at holde varmen. På trods af godt isolerede vinterstøvler og uldsokker bliver tæerne kolde, så vi tramper rundt og veksler mellem at stå ude og gå ind i lavvuen for at varme os.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Det magiske lys
Sneen knitrer, og det blinker fra pandelamper og lysmålere på kameraerne. Et svagt skær på himlen. Det er endnu uvist, hvilken farve det har. Så svagt er det. Det begynder at blusse op. Bevæger sig lidt. En god måde til at finde ud af, om det er nordlys, er ved at tage et billede.
Fingrene er blevet kolde og stive og gør det svært at trykke på udløserknappen. Efter lidt fingergymnastik er indstillingerne på plads og et billede med otte sekunders lukkertid fyres af. Sekunderne går. Derefter otte sekunders ‘processing’.
Det er også krævende for kameraet, at tage billeder med høj ISO, lang lukkertid og næsten ingen lys. Og i kulde. Fotografiet fjerner al tvivl: Det er nordlys. Den grønne farve træder synligt frem og samler sig, spredes på himlen for atter at samles.
Det lyser landskabet op. Stærkere end en fuldmåne. Det grønne gardin bølger over himlen. I uendelig mange nuancer. Den grønne stribe strækker sig fra vest bag fjeldene og mod øst. Lige over vores hoveder. Guiden kalder det en korona, henført. Det er ekstraordinært flot.
Entusiasmen smitter, mens han fortæller. Og så flammer det op. I røde, hvide og grønne nuancer eksploderer nordlyset i en stjerneform, der sender sine strålearme i forskellige farver til alle sider. Han sætter i løb. Også han skal have fat i kamera og objektiv.
Magien overgår teknikken
Så sker det. ‘Batteriet udmattet’ lyser på skærmen. Det er kulden. Heldigvis har vi ekstra batterier med i inderlommen, tæt på kroppen. Vanter af. Først lufferne, så handskerne. Det er umuligt at skifte batteri med vanter på. Fumler med lynlåsen og får batteriet frem. Kigger op og glemmer alt om teknikken.
Nordlyset er endnu vildere og endnu flottere end før. Som en kæmpe stjerne oppefra i en flot buegang på himmelen. Stjernerne omkring. Alt er lyst. Nordlyset breder sig på himlen og bliver afløst af en større stjerneeksplosion. Grønne og røde farver vælter ud over os.
Lyden fra de andres kameraer bringer virkeligheden tilbage og fotografiet i fokus igen. Batteriet kommer på plads og kameraet er klar. Endnu nogle billeder, inden det aftager. Det er utroligt og noget af det mest fantastiske nordlys nogensinde, fortæller Niklas Johansson bagefter.
På trods af varmt tøj og konstant bevægelse har kulden bidt sig fast. Især på ubeskyttet hud som kinder og næse. Det giver trængsel i lavvuen. Niklas har holdt bålet ved lige og serverer kaffe og te. Varmen og nordlysoplevelserne giver røde kinder og salige smil.
Niklas fortæller om naturen, om samernes otte årstider, om kamerateknik, om digital efterbehandling af billeder og kommer med en sidste udfordring:
“For at blive en rigtig god fotograf, skal du turde bruge nye perspektiver. Og så skal du kun vise dine allerbedste billeder frem. Det er måske kun ét billede ud af 100, der bliver rigtigt godt.”
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS