Du er her:

Indonesien


indonesien.jpg Indonesien er med sine 13.000 øer et land, der ikke bare dækker et stort geografisk område, men også et land der kan byde på store og varierede natur- og kultur oplevelser.

Det er et spændende, eksotisk og indbydende land med en venlig og gæstfri befolkning.

Her er uden tvivl noget for selv den mest krævende rejsende; hvad enten man leder efter et tilbagelænet surferliv ved Balis smukke strande, hardcore trekking på Borneo eller Irin Jaya, nærkontakt til et fortidsuhyre på Komodo øerne eller at stå ansigt til ansigt med mennesker fra ældgamle kulturer. Indonesien kan tilbyde det hele.

Rent befolkningsmæssigt er Indonesien et land, der er meget sammensat og den fascinerende blanding af mennesker, der har baggrund i vidt forskellige kulturer og religioner, er ikke kun landets vartegn, det har desværre også været årsagen til, at stridigheder er opstået blandt de forskellige befolkningsgrupper. Landet har i den forbindelse oplevet en del optøjer og urolighed og sågar terroranslag i de seneste år.

Særligt terrorangrebet der ramte et discotek med vestlige turister på Kuta Beach, Bali, i 2002, rystede verden, da terroren mod sædvane var rettet direkte mod turister. Endnu et af slagsen, der dog havde et langt mindre omfang, forekom i efteråret 2005 i et turistområde på Balis sydspids. Bali er derfor sammen med den resterende del af Indonesien stadig på de fleste landes observationslister.

I skrivende stund (31. januar 2006) fraråder det danske udenrigsministerium alle ikke nødvendige rejser til Indonesien. (Tjek Udenrigsministeriets rejsevejledning) Vælger du at rejse til Indonesien alligevel, er det selvfølgelig en god idé at tjekke op på den aktuelle situation i landet, samt at forholde dig til udenrigsministeriets rejsevejledning. Men når det så er sagt, så bør ovennævnte dog heller ikke læses alt for ukritisk, eftersom rapporter fra rejsende ofte viser, at situationen i store dele af landet synes langt mere fredelig end det rejsevejledningerne indimellem giver indtryk af. (mere specifikt om de enkelte regioner – se på afsnittet om sundhed og sikkerhed)
 
Jakarta som er Indonesiens hovedstad, er en stor smeltedigel af mange forskellige etniske grupper, der er kommet til hovedstaden fra alle dele af landet. Her bor ca. 9.3 mio mennesker og det er her man oplever landets største rigdom og fattigdom samlet på ét sted. Desuden er Jakarta Indonesiens økonomiske hovedpulsåre og det er ligeledes her de politiske beslutninger bliver taget. Udover Jakartas gamle bydel Kota, der stammer tilbage fra den hollandske kolonitid, og som klart er et besøg værd, så byder byen ikke på de store attraktioner. Jakarta er for en stor del rejsende, ofte et nødvendigt stop på vej videre rundt i landet.

  

Hvornår skal jeg rejse til Indonesien?

Det er muligt at rejse til Indonesien hele året rundt.

Regntiden starter generelt i oktober og slutter i maj og i denne periode kan vejene være svært fremkommelige i visse områder af landet.

Det kan derfor være en god idé at rejse mellem maj og oktober. Dog skal du være opmærksom på, at særligt Java og Bali godt kan virke en smule overrendte i den nordlige halvkugles sommerferieperiode, der typisk strækker sig fra juli-august.

Sundhed og sikkerhed

Det anbefales at blive vaccineret mod stivkrampe, tyfus, difteri, Hepatitis A og Hepatitis B, når du rejser til Indonesien og indimellem kan det være nødvendigt med yderligere vaccinationer.

Antallet af vacciner afhænger fuldstændig af, hvilke dele af landet du rejser til og f.eks. hvor primitiv din rejseform er. Det er altid en god idé at kontakte en læge inden du rejser.

Det kan være Serum instituttets vagthavende læge, egen læge, eller evt. en tropelæge, der naturligvis har en særlig viden om tropesygdomme og vaccinationer. 

Det er i Indonesien, som det er i mange fattige lande. Mange mennesker vil med glæde på den ene eller anden måde, hjælpe dig med at lette dig for dine penge. Tyveri forekommer, men det er generelt ikke et meget stort problem. Hvis du tager visse forholdsregler og er bevidst om de steder, der kan udgøre en reel risiko, så er du godt dækket ind. Nedenstående punkter kan indikere hvilke risici du bør kende, så du kan mindske risikoen.

Selvom tyveri ikke forekommer meget ofte i Indonesien, så bør du være opmærksom på de steder og situationer, hvor tyveri vil være oplagte steder for tyve og tyvebander. Desuden bør du huske, at Indonesien er et land hvor risikoen for terror er til stede. Men hvis du løbende følger udviklingen i landet og forsøger at undgå de steder og områder hvor risikoen er størst, bør du kunne rejse af sted, uden at du behøver ligge søvnløs af den grund.  Fire nedenstående punkter kan måske være gode at have i baghovedet inden du rejser:

1. Vær bevidst om områder med øget risiko
Først og fremmest skal du gøre det klart for dig selv, at det kan være forbundet med en vis risiko, at rejse til visse områder af landet. Men det er en god idé hele tiden at tjekke situationen inden indrejse til de forskellige regioner, og sørge for at følge de lokale myndigheds råd og anbefalinger. Generelt kan nævnes at al indrejse til Aceh provinsen stadig ikke muligt, da situationen i området endnu ikke er normaliseret efter tsunamien i december 2004.

Desuden er følgende områder præget af uro; den centrale del af Sulawesi, Papua New Guinea og Molukkerne. På Banda og Kei Island, Molukkernes største attraktioner, er der dog relativt fredeligt og sikkert, indrejse hertil bør dog ske via byen Ambon med enten fly eller med Pelni, områdets største skibstransportselskab og under ingen omstændigheder med lokale både.

2. Sikker transport
Da Indonesien som nævnt, er et ø-rigt land spredt ud over et stort område vil 
flytransport ofte være et uundgåeligt transportmiddel. Garuda er det nationale selskab og flyver generelt med store maskiner og har et effektivt bookingnetværk. Det findes et antal øvrige luftfartselskaber som Merpati, Bouraq og Mandela airlines, der flyver til mere øde destinationer. Vær opmærksom på, at tilstanden af de tre sidstnævnte ofte er af meget variabel kvalitet.

Til transport over land kan luksus langdistance busser ofte være brugbare. Særligt på Java og Sumatra, kan det være en god idé at bruge denne rejseform, eftersom de billigere økonomibusser har ry for indimellem at være plaget af tyvebander. Du bør dog altid være opmærksom på dine ejendele uanset hvilken rejseform du vælger, da steder hvor mennesker sidder tæt sammen er oplagte steder for tyveri.

3. Hav godt med tålmodighed
Det er let at blive frustreret over at Indonesien ikke er ligeså velorganiseret som Danmark og andre vestlige lande. Det hjælper derfor at lægge godt med ekstra plads ind i rejseplanen, så alting ikke ramler, hvis dit fly bliver annulleret eller den bus du har booket pludselig først kører en dag senere. Desuden foregår tingene generelt i et andet tempo. Væn dig til, at du indimellem må forklare den samme ting mange gange. Det er ikke alle indonesere der er velbevandrede i engelsk og i de mere afsides områder må du klare dig med en veludviklet gestikulation og en parlør.

4. Vær ikke nervøs
Når du nu har taget beslutningen om at rejse og i øvrigt er bevidst om de 
steder og de situationer, der er forbundet med størst risiko, så ta´ den med ro. Indoneserne er generelt et ærligt og hjælpsomt folkefærd, der ønsker at du får en vellykket rejse rundt i landet.

Befolkning, kultur og religion

Der bor i dag ca. 235 millioner mennesker i Indonesien og det er dermed verdens fjerde mest befolkede land og befolkningstallet stiger år for år. Det hårde bjergrige terræn og de mange øer betyder at Indonesiens forskellige befolkningsgrupper traditionelt har levet isoleret fra hinanden. Dette har medført at der i dag findes en utrolig mangfoldighed, der afspejles i sproget og i kulturen.

Der tales f.eks. ikke mindre 365 forskellige dialekter af ca. 300 forskellige etniske grupper. De fleste indonesere stammer tilbage fra Malaystammen, der oprindelig kom fra Kina og Indokina og som derefter spredte sig ud over Indonesien gennem flere tusind år. En anden stor befolkningsgruppe nedstammer fra den mørkere Melanesians, som primært befolker den østligste del af Indonesien.

Til trods for tidligere nævnte spredning af kultur, sprog og religion, så betragter indoneserne sig som ét folkefærd, der synes at være bemærkelsesværdigt samlet. De identificerer sig selv gennem deres fælles nation, et fælles sprog, Bahasa Indonesia, og det fælles flag.

 

Læs spændende artikler om Indonesien fra magasinet Opdag Veden - din genvej til friluftsliv og eventyr:


(Lidt for) tæt på Komodos store drager

(Lidt for) tæt på Komodos store drager

Besøg i dragernes verden på Komodo
En tur til Komodo i Indonesien er et eventyr, man aldrig glemmer, og giver fantastiske muligheder...
Vulkanvandring i Indonesien

Vulkanvandring i Indonesien

Højt til vejrs i Ildringen
Intet andet land i verden har lige så mange aktive vulkaner som Indonesien. Disse ’ildbjerge’ dan...
Aktiv rejse og eksotisk kultur på Bali i Indonesien

Aktiv rejse og eksotisk kultur på Bali i Indonesien

Bliver du rastløs efter en dag på stranden på Bali, er der flere, aktive muligheder for at opleve...
Stenalderfolk på Ny Guinea

Stenalderfolk på Ny Guinea

Det er i begyndelsen af året 1999, og jeg er tilbage i junglen på West Papua, tidligere Irian Jay...
Bjergbestigning af Irian Jayas højeste bjerg i Indonesien

Bjergbestigning af Irian Jayas højeste bjerg i Indonesien

Min drøm begyndte for knap seks år siden, da jeg sammen med min gode ven Søren, til min kones sto...
Indonesien: Vandring til vulkanen Gunung Bromo

Indonesien: Vandring til vulkanen Gunung Bromo

Har du mod på at stirre en aktiv vulkan dybt i det rygende krater, så er Mount Bromo på det østli...
Nyd storslåede Borobodur i Indonesien

Nyd storslåede Borobodur i Indonesien

HOTSPOT Der er noget storladent over at se solen gyldne de mange Buddha-statuer, stupaer og relie...
Vis dig trygt i bikini på Bali

Vis dig trygt i bikini på Bali

Kuta, Nusa Dua, Lovina og Padangbai er nogle af de smukke strande, der sammen med en farverig hin...
Bali-bombere nærmere henrettelse

Bali-bombere nærmere henrettelse

Terroristerne, der med en kraftig bombe dræbte 202 turister på Bali i 2002, har fået afslag på be...
Mentawais heksedoktorer i Indonesien

Mentawais heksedoktorer i Indonesien

I Indonesien, ud for Sumatras kyst, findes en samling af små øer. De hedder Mentawai-øerne, og de...
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind