Nyd storslåede Borobodur i Indonesien

HOTSPOT Der er noget storladent over at se solen gyldne de mange Buddha-statuer, stupaer og relieffer på verdens største buddhistiske monument, templet Borobodur, på øen Java i Indonesien. Der er gode grund til, at det er i top på de flestes liste over steder at se på Java. Læs guiden nedenfor.

Borobodur_solopgang.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 18. maj 2021
Læst af: 5170

HOTSPOT Der er noget storladent over at se solen gyldne de mange Buddha-statuer, stupaer og relieffer på verdens største buddhistiske monument, templet Borobodur, på øen Java i Indonesien. Der er gode grund til, at det er i top på de flestes liste over steder at se på Java. Læs guiden nedenfor.


 

stupa.jpgGUIDE Templet er et imponerende syn med dets ni terrasser, hvoraf grundplanet måler 118 gange 118 meter, de 504 Buddha-statuer, 2672 relieffer, dets ti niveauer, der repræsenterer de ti niveauer, som en Bodhisattva må gennemgå for at blive en Buddha eller en oplyst, de mange stupaer med den største på toppen og 72 mindre med en statue af Buddha siddende inde i den åbne cirkel. Alt udhugget i lavasten for omkring 1200 år siden.


Borobodur ligger på central-Java, 42 kilometer fra øens største by, Yogyakarta, og er en storslået oplevelse ved solnedgang eller solopgang.
Man kan opleve det på flere planer, for monumentet rummer adskillige detaljer, lag og budskaber, som man kan vælge at sætte sig ind i eller lade være.
Borobodur_udsigt.jpgTil gengæld er oplevelsen stadig unik, selv om man alene nyder templets storslåede og fascinerende arkitektur og dets placering med udsigten over junglen, bjerge og vulkaner med mægtige Gunung Merapi som den største.
Bare det at sidde på kanten af en stupa på det øverste af de ti planer og nyde freden og lade sig inspirere af stedets ro og fred og smukke udsigt gør besøget til et af de kulturelle højdepunkter i Indonesien.


Men man kan også vælge at være aktiv og gå den vandretur på knap fem kilometer, som man byggede ind i templet, da man konstruerede det i det ottende århundrede. Den begynder på det nederste plan og bevæger sig med uret rundt i gangene forbi relieffer med symboler og scener fra det buddhistiske univers og fører dig op gennem de tre lag i det buddhistiske univers, Kamadhatu, Rupadhatu og Arupadhatu.


Borobodur.jpgRejseråd:
Hvordan kommer jeg dertil:
Du kan tage en pakketur eller en lokal bus fra øens største by, Yogyakarta, 42 kilometer væk. Eller lej en motorcykel eller bil med egen chauffør. Det er også muligt at tage en endagestur med fly fra Bali, tage med bus ud til templet og flyve tilbage til Bali om aftenen.

Bedste tidspunkt:
Som ved så mange andre steder er det helt specielt at se solens gyldne skive snige sig op over horisonten over junglen og dens morgenlys ramme de mange stupaer og statuer. Også solnedgangen er smuk. Lyset er også bedre på disse dagens ydertidspunkter til at fotografere de mange fascinerede motiver, der venter.

Fakta om templet:
- I 150 år var det det spirituelle centrum for det buddhistiske Java.
- Det er bygget i slutningen af det syvende og begyndelsen af det ottende århundrede, oprindeligt af hinduer, som byggede de to nederste plan, hvor buddhister byggede det færdigt.
- Det er bygget med form som Buddhas hellige blomst, Lotusen.
- For hvert verdenshjørne er der 92 Dhyani Buddha-statuer og 1460 relief-scener.
- Templet er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturskatte, der er særligt værd at bevare.
- Det er ældre end Angkor Wat i Cambodia, som, mener eksperter, er inspireret af Borobudur.
- 700 arbejdere knoklede i ti år på at restaurere templet i 1970’erne, og indebar blandt andet at skille det ad sten for sten og sætte det sammen igen efter det havde fået et mere solidt fundament for at forhindre erosion.
stupa_to.jpg- Det består af 60.000 kubikmeter sten.

Andre spændende artikler


Vis dig trygt i bikini på Bali

Vis dig trygt i bikini på Bali

Bali-bombere nærmere henrettelse

Bali-bombere nærmere henrettelse

Mentawais heksedoktorer i Indonesien

Mentawais heksedoktorer i Indonesien