• Hjem
  • Artikler
  • Indonesien: Vandring til vulkanen Gunung Bromo

Indonesien: Vandring til vulkanen Gunung Bromo

Har du mod på at stirre en aktiv vulkan dybt i det rygende krater, så er Mount Bromo på det østlige Java i Indonesien et fascinerende sted at gøre det. Her får du enestående landskaber og pruttelugt helt tæt på, når du har vandret op til den to meter smalle vulkankant. Og så er det til at nå fra Bali.

Bromo.jpg
Skrevet af: Uffe Rasmussen
Opdateret den 08. maj 2021
Læst af: 10810

Har du mod på at stirre en aktiv vulkan dybt i det rygende krater, så er Mount Bromo på det østlige Java i Indonesien et fascinerende sted at gøre det. Her får du enestående landskaber og pruttelugt helt tæt på, når du har vandret op til den to meter smalle vulkankant. Og så er det til at nå fra Bali.

kanten.jpgJeg snupper de sidste af 250 trin på den stejle trappe og når op til toppen af Gunung Bromo i 2,329 meters højde. Jeg taber den smule pust, der er tilbage, over udsigten fra den to meter brede kant. Det er, som fjernes bunden af et gulv lige foran mine fødder, og jeg mærker pludselig noget hive i min balance. Det er ikke kun den friske, kølige vind her.  Jeg skal fortrænge en tendens til højdeskræk, for jeg står her på den to meter smalle kraterkant med et dybt krater, der falder 200 meter næsten lodret ned på den ene side, og en vulkanside, der falder lige så lodret, på den anden. Fra bunden af krateret puffer uophørlige skyer af røg og danner en hvid søjle, der blæser hen over kraterkanten og væk i vinden.

Her lugter gevaldigt af rådden prut fra vulkanske gasser, der hænger i luften, og af og til må jeg holde en klud for næsen. Hele vejen op og ned ad den furede inderside af krateret stiger små skyer af damp op. Områder af sulfur farver krateret helt hvidt, andre steder farver mineraler den grå vulkanside lysegrøn. Dette er sandelig en anden verden, og en fantastisk oplevelse, som jeg har nogle dage til at gentage, heldigvis.

dampe.jpgJeg forlader Bromo og går hen over det grå sand for at komme hen til yderkrateret. Jeg ser mig tilbage og får et chok. Der, hvor jeg stod en halv time tidligere, står nu en tyk søjle af røg op i hele vulkanens diameter på et par hundrede meter og mange hundrede meter op i luften. Der er ingen lyd, intet udbrud, bare, hvad der for en vulkan sikkert svarer til en stor prut. Men for mig er det et overvældende syn, som får mig til at få en del mere respekt for Gunung Bromo. Turister er omkommet her som følge af pludselige udbrud.  Det her er ikke bare en turistattraktion, men en aktiv vulkan. Men sikke et landskab at udforske nogle dage.

Rejsetips:

Gunung Bromo. Gunung betyder bjerg på indonesisk og Bromo er javanesisk for den hinduistiske ildgud, Brahma. Bromo er egentlig en af fem toppe, der ligger inden for et gigantisk yderkrater på 15 kilometer i diameter, der opstod ved et stort udbrud. Fra kanten af yderkratereret kan man se den fantastiske udsigt over Bromo og de andre sovende vulkaner og, ikke mindst, Javas højeste bjerg, den aktive vulkan Gunung Semeru, hvis smukke kegleformede top troner i baggrunden i 3676 meters højde. Bromo ligger i Tengger Semeru National Park.

trappen.jpgOplev også

De eventyrlystne kan gå hele vejen rundt på den smalle kant af krateret med udsigt til næsten lodrette fald. At se solopgangen omkring 05.00 er et must, men kræver, at du starter ud ved 3-4-tiden om morgenen. Du kan se den fra kanten af Bromo, men det smukkeste syn er fra yderkrateret fra Gunung Penanjakan, hvorfra du kan se dagens første solstråler farve det fantastiske landskab i varme farver med fuld udsigt til alle toppe og Bromo til venstre.

Bedste tidspunkt at besøge

Maj til august, men indtil oktober er luften klar. Herefter begynder regntiden og gør dage med smuk udsigt færre.

Sådan kommer du dertil

Fra Bali: Det er faktisk til at kombinere sin ferie på Bali med et besøg på Bromo. Flyv en time fra Bali til Surabaya på Java og kom videre med lejet bil eller bus til Probolinggo (tre timer). Herfra skifter du til lokale minibusser (bemo’er) til Cemoro Lawang og videre mod kanten af yderkrateret (en time).

Fra Yogyakarta, Java: Tag bus eller tog til Probolinggo og skift til lokale busser.

Her kan du bo

Den lille flok huse på kanten af yderkrateret, Ngadisari, ligger seks kilometer fra Bromo, og er det tætteste, du kan bo på den rygende vulkan. Her finder du overnatning i form af beskedne guesthouses, og herfra kan du gå til Bromo uden at skulle være afhængig af transport. Alternativt kan du bo i Cemoro Lawang, hvor du finder mere komfort, men herfra skal du hyre transport op til krateret, hvis du ikke vil gå de tre kilometer.
Husk varmt tøj, om natten bliver det tit ned til nul grader.

udsigt.jpg

 
 

Foto:
1. Solens første stråler rammer rygende Bromo til venstre, mens røg stiger op fra Javas højeste bjerg, Gunung Semeru.Til højre for Bromo ligger Gunung Batok (2440m). Foto: Morozova Tatyana
2.  Du kan gå på kanten rundt om krateret. Foto: Irina Ovchinnikova
3. Et kig ned i munden på Bromo. Svovldampe hænger konstant i luften, og sulfur farver de grå sider. Foto: Christopher Waters
4. De fleste kan opleve Bromo, for en trappe fører op til kanten. Foto: CIOCHINA
5. Udsigten fra Gunung Penanjakan. Foto: Morozova Tatyana

Andre spændende artikler


Historiske vingesus i Kongernes Dal

Historiske vingesus i Kongernes Dal

På jagt efter fortiden i Mustang

På jagt efter fortiden i Mustang

Weekendvandring i Vättlefjäll

Weekendvandring i Vättlefjäll