Du er her:

Kina


Kina introHvor meget ved du om Kina? De fleste ved meget lidt, særligt i betragtning af, at det er verdens folkerigeste land, og at det rummer nogle af de smukkeste landskaber. Fra Gobiørkenen til Mount Everest byder landet på en lang række enestående vidundere. Og landets historie er et kapitel for sig. Kina har alle dage været et stærkt og stolt land.

Den Kinesiske Mur står den dag i dag som et symbol på kinesernes vilje, stolthed og udholdenhed.
For den rejsende er Kina uudtømmeligt. Bliv væk i Shanghais markedsgader, hvor gadekøkkener serverer retter med grøntsager, man ofte aldrig har hørt om, dufte pirrer og forvirrer og sanserne bliver sat på overarbejde. Se den imponerende hær af terracotta-soldater i Xian – en kejsers ledsagere til den næste verden.

Oplev Yangtse-floden, rismarkerne i Yunnan, Hong Kongs high tech og bjergene i grænseområderne til Tibet hvor kutteklædte munke beder i oldgamle klostre.

I den glemte vestlige del af landet spreder den enorme Taklamakan-sandørken sig i provinsen Xinjiang, der også rummer de fantastiske toppe i Pamir-bjergkæden.

  

Hvornår skal jeg rejse til Kina?

Kinas klima er lige så forskelligartet og foranderligt som landet er stort. Helt overordnet kan man sige, at de kinesiske sæsoner følger samme rytme som vores egne danske, så der er sommer om sommeren og vinter om vinteren. Generelt kan dette bruges som retningslinje, og foråret og efteråret byder på det bedste vejr, hvis Kina betragtes som en helhed.

I det sydlige Kina er der subtropisk klima med meget våde og varme somre, hvor temperaturen let nærmer sig de 40 C, og tyfonsæsonen rammer de sydlige kyster. Modsat kan vinteren i nord, og specielt i de bjergrige områder som Tibet, Tian Shan osv., være meget hård, og mange veje kan blive lukket på grund af sne.

I det centrale Kina, langs Yangzi, ved Shanghai, er vintrene kolde med sne og frost, men de er forholdsvis korte. Sommeren derimod er lang, våd og varm, hvilket har givet Chongqing, Wuhan og Nanjing tilnavnet 'Kinas Tre Brændeovne', og temperaturen kan være overvældende høj hele perioden mellem april og oktober. Forår og efterår er den bedste tid at besøge det centrale Kina.

Nord for Den Gule Flods delta og opefter i det nordlige Kina er vintrene mere barske, og i hovedstaden stiger temperaturen sjældent over nul grader fra december til marts, men der er typisk klart og tørt. Vinden fra den mongolske slette blæser frysende det meste af vinteren, hvilket kan kræve rigtig godt tøj. På selve sletten falder temperaturen til under -40 C, og hele landskabet omdannes fra sandørken til sneørken. Sommeren strækker sig fra maj til august, hvor Beijings temperatur stiger til op mod 40 C, og sommerregnen falder lystigt. Det nordlige Kina vil det rent vejrmæssigt være en fordel at besøge i foråret eller efteråret, hvor temperaturen er meget behagelig, og der er en forholdsvis lav mængde af nedbør.

I Xinjiang og resten af det nordøstlige Kina er somrene varme og tørre, og ørknen er som en stegepande i dagstimerne, mens natten stadig kan være overraskende kold. Modsat bliver det frysende koldt om vinteren. I årets løb bevæger temperaturen sig fra 47 C (i Turpan, Kinas varmeste sted) til -30 C i Ürümqi.

Syd for Yangzi, i det sydlige Kina, i nærheden af Hong Kong, er det varmt og vådt fra april til september med en temperatur nær 40 C, megen regn/tåge, og tyfonsæsonen er mellem juli og september. Yunnan, specielt den sydlige del i regnskovsområdet har regntid om sommeren, og trekking kan være en meget varm og klæbrig oplevelse. Vinteren kan på ingen måde måle sig med det nordlige eller centrale Kina, men varmt tøj kan stadig være en fordel. Med temperaturer mellem 20 C og 25 C er også dette område bedst at besøge om foråret eller efteråret, dog skal det bemærkes, at vejret afveksler meget året rundt.

Tibet er sommeren den behageligste sæson med lune dage uden regn eller sne. Alle ekstremer kan dog opstå på samme dag, og hvor temperaturen om natten kan ligge under frysepunktet, kan den om dagen komme op på 30-40 C. Lhasa og resten af Tibet er måske til overraskelse for nogen ikke dækket af sne året rundt.

Rejsen rundt i Kina

Bus: 
Kina har et yderst omfattende busnetværk, der er billigt at benytte og har meget hyppige afgange – busserne er dog til tider stoppet til bristepunktet. I Kina findes der alle typer busser, lige fra helt små mikrobusser over minibusser til storslåede fuldt luftkølede luksusbusser og billige sovebusser. De opfylder forskellige behov, både med hensyn til kvalitet, tid og pengepung. Det er en nem og praktisk måde at rejse rundt på, og den kræver meget lidt planlægning, da du blot kan dukke op på en station og hoppe på din bus. 

Vær dog opmærksom på, at der til de fleste længere strækninger er køreplaner, som overholdes nogenlunde, så du kan gå på stationen dagen før for at undersøge afgange og sågar købe en billet. Ved at købe billetten inde på stationen og/eller at købe en officiel billet undgår du risikoen for at betale en forket pris. 

Mange store stationer lukker først passagererne ud kort forinden afgangen, hvilket forhindrer kaos og giver dig en afslappet ventetid i et venteværelse. Husk dog lige at tjekke, hvilken udgang du skal ud af, og det skader aldrig at vise billetten til en ansat på busstationen. Hvis du kører med større busser med sædenummer og tilsvarende nummer på din billet er sandsynligheden, for at de bliver overfyldt, minimal, men kører du rundt lang væk fra de østlige egne og langt ude på landet, så er risikoen for overfyldte busser mangedoblet. Reservationerne til de fine busser styres ved hjælp af computer, og der laves ikke flere bookinger, end der er sæder til (der kan dog godt være en enkelt eller to, der kommer på senere). Skal du rejse over længere distancer, foretrækker mange dog tog eller fly.

Sundhed og sikkerhed i Kina

Læs mere på Udenrigsministeriets hjemmeside: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/rejsevejledninger/kina/

 

Læs spændende artikler om Kina fra magasinet Opdag Verden - din genvej til friluftsliv og eventyr:


På glat føre i Tigerspringskløften

På glat føre i Tigerspringskløften

Vandring i Kina
Et trek gennem den afgrundsdybe Tigerspringskløft byder på storslået natur, små landsbyer og kine...
Ekstrem vandring: 6.437 km langs Yangtze-floden

Ekstrem vandring: 6.437 km langs Yangtze-floden

Den walisiske eventyrer Ash Dykes har sat sig for at vandre hele Yangtze-flodens længde. Det er d...
Vandring i Kina

Vandring i Kina

Min søgen efter Shangri-La
Ifølge legenderne findes en mytisk dal omgivet af sneklædte bjerge, hvor mennesker lever i harm...
På cykel i Kinas Yunnan-provins

På cykel i Kinas Yunnan-provins

Lysår fra Lijiang
Jeg har ofte hørt en myte om, at Kina er besværligt at rejse i. Det er ikke sandt. I hvert fald i...
Verdens 7 naturlige vidundere

Verdens 7 naturlige vidundere

Kåret af opdag Verdens læsere
Endelig faldt de sidste stemmer, og det var ikke uden spænding, vi fik resultatet. Vi havde sat 5...
Li-floden i Kina med flodpram og cykel

Li-floden i Kina med flodpram og cykel

HOTSPOT Li-floden skærer sig stille gennem landskabet med kæmpebambus, og hundredevis af kalksten...
Bruce Lee-museum i Hong Kong

Bruce Lee-museum i Hong Kong

Snart kan du besøge en ny attraktion i Hong Kong. Bruce Lees hjem bliver til museum efter pres fr...
På cykelsaddel i Beijings virvar

På cykelsaddel i Beijings virvar

Hjemmefra havde vi, min kæreste, Pernille, og jeg, aftalt, at Kina ikke bare skulle ses, det sk...
Dunhuang - sand, sand og oase

Dunhuang - sand, sand og oase

Oasebyen Dunhuang ligger på den gamle Silkerute, der for århundreder siden blev brugt til at tra...
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind