Kina

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og vandreture i Kina


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Kina.


Big River Man - Han svømmer hele Amazonfloden

Big River Man - Han svømmer hele Amazonfloden

Big River Man var nomineret til hovedprisen på Sundance Festival i 2009
Vandring i Kina

Vandring i Kina

Min søgen efter Shangri-La
Sneleopard

Sneleopard

Himalayas fantastiske og legendariske sneleopard

Info og fakta om Kina

Den Kinesiske Mur står den dag i dag som et symbol på kinesernes vilje, stolthed og udholdenhed.
For den rejsende er Kina uudtømmeligt. Bliv væk i Shanghais markedsgader, hvor gadekøkkener serverer retter med grøntsager, man ofte aldrig har hørt om, dufte pirrer og forvirrer og sanserne bliver sat på overarbejde. Se den imponerende hær af terracotta-soldater i Xian – en kejsers ledsagere til den næste verden.

Hvor meget ved du om Kina? De fleste ved meget lidt, særligt i betragtning af, at det er verdens folkerigeste land, og at det rummer nogle af de smukkeste landskaber. Fra Gobiørkenen til Mount Everest byder landet på en lang række enestående vidundere. Og landets historie er et kapitel for sig. Kina har alle dage været et stærkt og stolt land.

Oplev Yangtse-floden, rismarkerne i Yunnan, Hong Kongs high tech og bjergene i grænseområderne til Tibet hvor kutteklædte munke beder i oldgamle klostre. I den glemte vestlige del af landet spreder den enorme Taklamakan-sandørken sig i provinsen Xinjiang, der også rummer de fantastiske toppe i Pamir-bjergkæden.

Hvornår skal jeg rejse til Kina?

Kinas klima er lige så forskelligartet og foranderligt som landet er stort. Helt overordnet kan man sige, at de kinesiske sæsoner følger samme rytme som vores egne danske, så der er sommer om sommeren og vinter om vinteren. Generelt kan dette bruges som retningslinje, og foråret og efteråret byder på det bedste vejr, hvis Kina betragtes som en helhed.

I det sydlige Kina er der subtropisk klima med meget våde og varme somre, hvor temperaturen let nærmer sig de 40 C, og tyfonsæsonen rammer de sydlige kyster. Modsat kan vinteren i nord, og specielt i de bjergrige områder som Tibet, Tian Shan osv., være meget hård, og mange veje kan blive lukket på grund af sne.

Det centrale Kina

I det centrale Kina, langs Yangzi, ved Shanghai, er vintrene kolde med sne og frost, men de er forholdsvis korte. Sommeren derimod er lang, våd og varm, hvilket har givet Chongqing, Wuhan og Nanjing tilnavnet 'Kinas Tre Brændeovne', og temperaturen kan være overvældende høj hele perioden mellem april og oktober. Forår og efterår er den bedste tid at besøge det centrale Kina.

Det nordlige Kina

Nord for Den Gule Flods delta og opefter i det nordlige Kina er vintrene mere barske, og i hovedstaden stiger temperaturen sjældent over nul grader fra december til marts, men der er typisk klart og tørt. Vinden fra den mongolske slette blæser frysende det meste af vinteren, hvilket kan kræve rigtig godt tøj. På selve sletten falder temperaturen til under -40 C, og hele landskabet omdannes fra sandørken til sneørken. Sommeren strækker sig fra maj til august, hvor Beijings temperatur stiger til op mod 40 C, og sommerregnen falder lystigt. Det nordlige Kina vil det rent vejrmæssigt være en fordel at besøge i foråret eller efteråret, hvor temperaturen er meget behagelig, og der er en forholdsvis lav mængde af nedbør.

Det nordøstlige Kina

I Xinjiang og resten af det nordøstlige Kina er somrene varme og tørre, og ørknen er som en stegepande i dagstimerne, mens natten stadig kan være overraskende kold. Modsat bliver det frysende koldt om vinteren. I årets løb bevæger temperaturen sig fra 47 C (i Turpan, Kinas varmeste sted) til -30 C i Ürümqi.

Det sydlige Kina

Syd for Yangzi, i det sydlige Kina, i nærheden af Hong Kong, er det varmt og vådt fra april til september med en temperatur nær 40 C, megen regn/tåge, og tyfonsæsonen er mellem juli og september. Yunnan, specielt den sydlige del i regnskovsområdet har regntid om sommeren, og trekking kan være en meget varm og klæbrig oplevelse. Vinteren kan på ingen måde måle sig med det nordlige eller centrale Kina, men varmt tøj kan stadig være en fordel. Med temperaturer mellem 20 C og 25 C er også dette område bedst at besøge om foråret eller efteråret, dog skal det bemærkes, at vejret afveksler meget året rundt.

I Tibet er sommeren den behageligste sæson med lune dage uden regn eller sne. Alle ekstremer kan dog opstå på samme dag, og hvor temperaturen om natten kan ligge under frysepunktet, kan den om dagen komme op på 30-40 C. Lhasa og resten af Tibet er måske til overraskelse for nogen ikke dækket af sne året rundt.

Rejsen rundt i Kina

Bus: 
Kina har et yderst omfattende busnetværk, der er billigt at benytte og har meget hyppige afgange – busserne er dog til tider stoppet til bristepunktet. I Kina findes der alle typer busser, lige fra helt små mikrobusser over minibusser til storslåede fuldt luftkølede luksusbusser og billige sovebusser. De opfylder forskellige behov, både med hensyn til kvalitet, tid og pengepung. Det er en nem og praktisk måde at rejse rundt på, og den kræver meget lidt planlægning, da du blot kan dukke op på en station og hoppe på din bus. 

Vær dog opmærksom på, at der til de fleste længere strækninger er køreplaner, som overholdes nogenlunde, så du kan gå på stationen dagen før for at undersøge afgange og sågar købe en billet. Ved at købe billetten inde på stationen og/eller at købe en officiel billet undgår du risikoen for at betale en forket pris. 

Mange store stationer lukker først passagererne ud kort forinden afgangen, hvilket forhindrer kaos og giver dig en afslappet ventetid i et venteværelse. Husk dog lige at tjekke, hvilken udgang du skal ud af, og det skader aldrig at vise billetten til en ansat på busstationen. Hvis du kører med større busser med sædenummer og tilsvarende nummer på din billet er sandsynligheden, for at de bliver overfyldt, minimal, men kører du rundt lang væk fra de østlige egne og langt ude på landet, så er risikoen for overfyldte busser mangedoblet. Reservationerne til de fine busser styres ved hjælp af computer, og der laves ikke flere bookinger, end der er sæder til (der kan dog godt være en enkelt eller to, der kommer på senere). Skal du rejse over længere distancer, foretrækker mange dog tog eller fly.

Sundhed og sikkerhed i Kina

Læs mere på Udenrigsministeriets hjemmeside 

Log ind