tr?id=1356109654439775&ev=PageView&noscript=1 Kina | Kina | Opdag Verden

Kina

chinese.jpgHvor meget ved du om Kina? De fleste ved meget lidt, særligt i betragtning af, at det er verdens folkerigeste land, og at det rummer nogle af de smukkeste landskaber. Fra Gobiørkenen til Mount Everest byder landet på en lang række enestående vidundere. Og landets historie er et kapitel for sig. Kina har alle dage været et stærkt og stolt land.

Den Kinesiske Mur står den dag i dag som et symbol på kinesernes vilje, stolthed og udholdenhed.
For den rejsende er Kina uudtømmeligt. Bliv væk i Shanghais markedsgader, hvor gadekøkkener serverer retter med grøntsager, man ofte aldrig har hørt om, dufte pirrer og forvirrer og sanserne bliver sat på overarbejde. Se den imponerende hær af terracotta-soldater i Xian – en kejsers ledsagere til den næste verden.

Oplev Yangtse-floden, rismarkerne i Yunnan, Hong Kongs high tech og bjergene i grænseområderne til Tibet hvor kutteklædte munke beder i oldgamle klostre.

I den glemte vestlige del af landet spreder den enorme Taklamakan-sandørken sig i provinsen Xinjiang, der også rummer de fantastiske toppe i Pamir-bjergkæden.

Hvornår skal jeg rejse til Kina?

chinawinter.jpg
Kinas klima er lige så forskelligartet og foranderligt som landet er stort. Helt overordnet kan man sige, at de kinesiske sæsoner følger samme rytme som vores egne danske, så der er sommer om sommeren og vinter om vinteren. Generelt kan dette bruges som retningslinje, og foråret og efteråret byder på det bedste vejr, hvis Kina betragtes som en helhed.

I det sydlige Kina er der subtropisk klima med meget våde og varme somre, hvor temperaturen let nærmer sig de 40 C, og tyfonsæsonen rammer de sydlige kyster. Modsat kan vinteren i nord, og specielt i de bjergrige områder som Tibet, Tian Shan osv., være meget hård, og mange veje kan blive lukket på grund af sne.

I det centrale Kina, langs Yangzi, ved Shanghai, er vintrene kolde med sne og frost, men de er forholdsvis korte. Sommeren derimod er lang, våd og varm, hvilket har givet Chongqing, Wuhan og Nanjing tilnavnet 'Kinas Tre Brændeovne', og temperaturen kan være overvældende høj hele perioden mellem april og oktober. Forår og efterår er den bedste tid at besøge det centrale Kina.

Nord for Den Gule Flods delta og opefter i det nordlige Kina er vintrene mere barske, og i hovedstaden stiger temperaturen sjældent over nul grader fra december til marts, men der er typisk klart og tørt. Vinden fra den mongolske slette blæser frysende det meste af vinteren, hvilket kan kræve rigtig godt tøj. På selve sletten falder temperaturen til under -40 C, og hele landskabet omdannes fra sandørken til sneørken. Sommeren strækker sig fra maj til august, hvor Beijings temperatur stiger til op mod 40 C, og sommerregnen falder lystigt. Det nordlige Kina vil det rent vejrmæssigt være en fordel at besøge i foråret eller efteråret, hvor temperaturen er meget behagelig, og der er en forholdsvis lav mængde af nedbør.

I Xinjiang og resten af det nordøstlige Kina er somrene varme og tørre, og ørknen er som en stegepande i dagstimerne, mens natten stadig kan være overraskende kold. Modsat bliver det frysende koldt om vinteren. I årets løb bevæger temperaturen sig fra 47 C (i Turpan, Kinas varmeste sted) til -30 C i Ürümqi.

Syd for Yangzi, i det sydlige Kina, i nærheden af Hong Kong, er det varmt og vådt fra april til september med en temperatur nær 40 C, megen regn/tåge, og tyfonsæsonen er mellem juli og september. Yunnan, specielt den sydlige del i regnskovsområdet har regntid om sommeren, og trekking kan være en meget varm og klæbrig oplevelse. Vinteren kan på ingen måde måle sig med det nordlige eller centrale Kina, men varmt tøj kan stadig være en fordel. Med temperaturer mellem 20 C og 25 C er også dette område bedst at besøge om foråret eller efteråret, dog skal det bemærkes, at vejret afveksler meget året rundt.

Tibet er sommeren den behageligste sæson med lune dage uden regn eller sne. Alle ekstremer kan dog opstå på samme dag, og hvor temperaturen om natten kan ligge under frysepunktet, kan den om dagen komme op på 30-40 C. Lhasa og resten af Tibet er måske til overraskelse for nogen ikke dækket af sne året rundt.

 

Kinas hiatorie

chinesewall.jpg
Kinas historie hænger tæt sammen de mange dynastier, landet har været under. Mens landets historie rækker omkring 5000 år tilbage i tiden, har man dateret det første dynasti, Xia, til at have varet fra 2200 f.Kr. til 1700 f.Kr. Under Qin-dynastiet (221 f.Kr. –207 f.Kr.) blev Kina samlet og fik samme sprog både på skrift og i tale. Det var også i denne periode, at Den Kinesiske Mur – måske klodens mest utrolige bygningsværk – blev opført. 

Silkeruterne var med til hurtigt at etablere en kontakt mellem Kina og Vesten og gøre Kina til et velhavende land. I den globale koloniserings-periode var portugiserne de første til at lægge vejen forbi Kina. I 1557 anlagde de en handelsstation i Macau. Senere kom briterne også til, men kineserne viste sig som gode handelsfolk og fik en hel del varer i retur for den te, silke og opium, briterne og portugiserne sejlede af sted med. 

I 1921 blev det Kinesiske Kommunistparti grundlagt, og i løbet af 1930’erne havde oprørslederen Mao Zedong samlet en god flok guerillakrigere i bjergene. Kina var et land i krise, og japanerne udnyttede dette til at erobre dele af det øtslige Kina i tiden omkring 2. verdenskrig. Efter krigens afslutning, nærmere bestemt 1. oktober 1949, erklærede Mao Zedong Folkerepublikken Kina for oprettet. Siden har Kina været et kommunistisk land. I mange år kørtes et stærkt parløb med Sovjetunionen, men de dage er ovre. I dag er det et reformeret styre, der vender blikket stadig mere ud mod resten af vejen.

 

Penge og papirer

money.jpg
Bemærk at specielt denne sektion er meget følsom for forandringer, hvorfor det altid er en god ide selv at kontakte den kinesiske ambassade i København for at være sikker på de seneste forandringer.

Visa
Ved al indrejse til Kina (med undtagelse af Hong Kong og Macau) skal man, udover et gyldigt pas med minimum seks måneders gyldighed efter udrejsen fra Kina, være i besiddelse af et visum. Der findes flere forskellige typer af visa til Kina, men som almindelig turist skal visummet være af typen 'L' (kinesisk luxing betyder rejse). Det er mest almindeligt at få visum til enten en eller to måneder (afhængigt af flere ting, såsom hvor det søges, hvad man beder om osv.). Få flere oplysninger om ansøgningsprocedure hos:

Den Kinesiske Ambassade i Danmark
Øregårds Alle 25
2900 Hellerup
Tlf.: 39 46 08 89
http://www.chinaembassy.dk

 

Rejsen rundt i landet

bus.jpg
Bus:
 
Kina har et yderst omfattende busnetværk, der er billigt at benytte og har meget hyppige afgange – busserne er dog til tider stoppet til bristepunktet. I Kina findes der alle typer busser, lige fra helt små mikrobusser over minibusser til storslåede fuldt luftkølede luksusbusser og billige sovebusser. De opfylder forskellige behov, både med hensyn til kvalitet, tid og pengepung. Det er en nem og praktisk måde at rejse rundt på, og den kræver meget lidt planlægning, da du blot kan dukke op på en station og hoppe på din bus. 

Vær dog opmærksom på, at der til de fleste længere strækninger er køreplaner, som overholdes nogenlunde, så du kan gå på stationen dagen før for at undersøge afgange og sågar købe en billet. Ved at købe billetten inde på stationen og/eller at købe en officiel billet undgår du risikoen for at betale en forket pris. 

Mange store stationer lukker først passagererne ud kort forinden afgangen, hvilket forhindrer kaos og giver dig en afslappet ventetid i et venteværelse. Husk dog lige at tjekke, hvilken udgang du skal ud af, og det skader aldrig at vise billetten til en ansat på busstationen. Hvis du kører med større busser med sædenummer og tilsvarende nummer på din billet er sandsynligheden, for at de bliver overfyldt, minimal, men kører du rundt lang væk fra de østlige egne og langt ude på landet, så er risikoen for overfyldte busser mangedoblet. Reservationerne til de fine busser styres ved hjælp af computer, og der laves ikke flere bookinger, end der er sæder til (der kan dog godt være en enkelt eller to, der kommer på senere). Skal du rejse over længere distancer, foretrækker mange dog tog eller fly.

 

Sundhed og sikkerhed

Efter to hårde omgange med henholdsvis SARS og fugleinfluenza har Kina fået meget omtale af den negative slags i verdenspressen, når det gælder sundhed. Men faktum er, at Kina ikke er et farligt land at rejse rundt i. Det er dog en god ide at være lidt tilbageholdende med at spise de lokale retter. Det kan spare dig for maveonder og diarre.

Du bør også undgå at komme ikke i nærkontakt med hunde, katte osv., da der er en latent risiko for rabies. Det anbefales at blive vaccineret mod rabies, tyfus, stivkrampe, hepatitis a, hepatitis b, japansk hjernebetændelse og difteri, når du rejser til Kina.

Det er som regel sikkert at rejse til Kina hvad angår tyveri og personlig sikkerhed.  Men selvom meget få folk kommer hjem med dårlige oplevelser, er det stadig værd at være på vagt overfor lommetyve i specielt lufthavne og andre steder, hvor der er rejsende.

Skrevet af: Nikolaj Witte, Skrevet Tirsdag, 30 november 1999, opdateret 23 oktober 2019, læsninger: 116041

Log ind

Log ind