Sneleopard

Himalayas fantastiske og legendariske Sneleopard

Spejder du op på bjergsiderne i Zanskar og Ladakh, kan du være heldig at få øje på et af Himalayas mest sky dyr, den legendariske sneleopard. Du skal dog ikke have store forhåbninger. Sneleoparden er nemlig en mester i kamuflage, og der er en grund til, at den bliver kaldt verdens mest undvigende kat.

Sneleopard_Scott_E_Read_798829.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 15. aug 2023
Læst af: 10718

Spejder du op på bjergsiderne i Zanskar og Ladakh, kan du være heldig at få øje på et af Himalayas mest sky dyr, den legendariske sneleopard. Du skal dog ikke have store forhåbninger. Sneleoparden er nemlig en mester i kamuflage, og der er en grund til, at den bliver kaldt verdens mest undvigende kat.

Den er mest aktiv i daggryet og skumringen, men er så svær at spotte, at det er umuligt at fastslå hvor mange, der findes. Det bedste bud lyder på mellem 3500 og 7000. 

Sneleoparder lever det meste af deres liv i 3000 til 5500 meters højde på de øde, klippede bjergsider over trægrænsen, hvor de uden besvær kan færdes i sne helt op til 85 centimeter dyb. Om vinteren kan de dog finde på at komme tæt på landsbyerne. Her kan de finde på at nedlægge husdyr, og det betyder desværre, at lokale hyrder kan finde på at dræbe den truede kat.

Der er dog intet at være bange for, skulle du være heldig nok at støde på en sneleopard. Der findes nemlig ingen rapporter om, at de skulle have angrebet mennesker. Faktisk efterlader de uden videre deres byttedyr, hvis de føler sig truede, og det er ikke engang sikkert, at de forsvarer sig selv, hvis de bliver angrebet.


Sneleoparden er tilpasset kulden

Sneleoparder er tilpassede de kolde forhold højt i bjergene. Den tætte krop, tykke pels og de små runde ører hjælper den med at holde på varmen. Poterne er brede, så det er nemmere at vade på sne, og der er endda pels under dem, så de står bedre fast.

Næseborene er usædvanligt store, hvilket hjælper sneleoparden til at indånde den tynde, kolde bjergluft, halen er tyk, for en bliver brugt som fedtdepot, og sneleoparden kan desuden bruge den til at krølle om ansigtet som et tæppe, når den sover.


 

Sneleopard gående

Hvorfor kan en Sneleopard ikke brøle?

Underligt nok kan sneleoparder ikke brøle. Du skal derimod lytte efter hvæs, miav, knurren og hyl, hvis du er ude efter at spotte den. Og dem er der flest af sidst på vinteren, når det er parringstid.

Hvor lang er Sneleopardens hale?

En sneleopard vejer i gennemsnit mellem 27 og 55 kilo, men en han kan komme helt op på gumpetunge 75 kilo, mens en lille hun kan komme ned under de 25 kilo. Sneleoparder bliver op til 60 centimeter høje over skuldrende og måler op til 130 centimeter fra næse til rumpe. Der til kommer den buskede hale, der måler op mod en meter.

Hvor langt kan en sneleopard springe?

En sneleopard på jagt kan springe ikke mindre end 14 meter. Den foretrækker at angribe oppe fra og jagter dens byttedyr op til 300 meter ned af bjergsiden. I Zanskar og Ladakh er det primært bharal, blå får, der er dens foretrukne bytte.

Når sneleoparden har dræbt byttet med et bid i halsen, slæber den det til et sikkert sted, hvor der bliver spist. Og alt spiseligt bliver nedsvælget. Efter at have slugt et blåt får, der faktisk mere ligner en ged, behøver sneleoparden ikke at spise igen i to uger.


Sneleopard

Enspændere

En sneleopard lever det meste af sit 15 til 18 år lange liv alene. Den lever i sit ’eget’ territorium, der varierer meget i størrelse, alt efter hvor meget bytte der er at finde.

I Nepal, hvor der er godt med mad, kan der bo fem sneleoparder på et område på blot 100 kvadratkilometer, mens det samme antal sneleoparder deler områder, der er ti gange så store i områder, hvor der er mindre at komme efter.

Undtagelsen til enspænderen er dog moderen, der tager sig af de små, til de er op mod to år gamle, og de vandrer ud og finder deres eget område. Pudsigt nok forsvarer sneleoparder ikke deres territorium, hvis andre sneleoparder indtager det.


Hvor lever en sneleopard?

Det er langt fra kun i Ladakh og Zanskar, man finder sneleoparder. Faktisk lever de i et område på 1.230.000 kvadratkilometer, der spreder sig ud over 12 forskellige lande i Central- og Sydasien, nemlig Afghanistan, Pakistan, Usbekistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Rusland, indien, Nepal, Bhutan , Kina og Mongoliet.


Hvor kan jeg blive klogere på sneleoparder?

Du kan læse mere om sneleoparder på de følgende hjemmesider:
www.snowleopardblog.com
www.snowleopardnetwork.org
www.snowleopard.org
www.snowleopardconservancy.org

Nepal

Trekking i Nepal har det hele

De fine stier i hjertet af Himalaya, der fører gennem farverige rododendronskove og hyggelige landsbyer. De stemningsfulde buddhistiske klostre og historierne om afskyelige snemænd. Ekspeditionshistorier og evige udsyn til nogle af de mest dramatiske landskaber på kloden. Vandring i Nepal er en helhedsoplevelse, der er svær at hamle op med.

Tore Grønne

Tore Grønne

Tore Grønne er chefredaktør på Opdag Verden. Han har skrevet flere bøger om sine cykeleventyr og er medlem af Eventyrernes Klub. Tore har cyklet 50.000 kilometer rundt i verden, vandret lange ture...

Find din næste tur her


Priser fra 24.998
Fællesture
Everest Base Camp og Gokyo-dalen

Everest Base Camp og Gokyo-dalen

Priser fra 25.998,-
Fællesture
Manaslu rundt - rundt om Manaslu

Manaslu rundt - rundt om Manaslu

Priser fra 22.698
Ture på egen hånd
Everest - de tre pas, ultimative Everest

Everest - de tre pas, ultimative Everest

Andre spændende artikler


Vandring i Mustang - Nepals afsidesliggende kongedømme

Vandring i Mustang - Nepals afsidesliggende kongedømme

Til tops på Mera Peak

Til tops på Mera Peak

På jagt efter fortiden i Mustang

På jagt efter fortiden i Mustang