Du er her:

Bag om sneleoparden

Bjergenes kamuflerede kat

Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 28. nov 2016

Spejder du op på bjergsiderne i Zanskar og Ladakh, kan du være heldig at få øje på et af Himalayas mest sky dyr, den legendariske sneleopard. Du skal dog ikke have store forhåbninger. Sneleoparden er nemlig en mester i kamuflage, og der er en grund til, at den bliver kaldt verdens mest undvigende kat.

Den er mest aktiv i daggryet og skumringen, men er så svær at spotte, at det er umuligt at fastslå hvor mange, der findes. Det bedste bud lyder på mellem 3500 og 7000. 

Sneleoparder lever det meste af deres liv i 3000 til 5500 meters højde på de øde, klippede bjergsider over trægrænsen, hvor de uden besvær kan færdes i sne helt op til 85 centimeter dyb. Om vinteren kan de dog finde på at komme tæt på landsbyerne. Her kan de finde på at nedlægge husdyr, og det betyder desværre, at lokale hyrder kan finde på at dræbe den truede kat.

Der er dog intet at være bange for, skulle du være heldig nok at støde på en sneleopard. Der findes nemlig ingen rapporter om, at de skulle have angrebet mennesker. Faktisk efterlader de uden videre deres byttedyr, hvis de føler sig truede, og det er ikke engang sikkert, at de forsvarer sig selv, hvis de bliver angrebet.


Tilpasset kulden

Sneleoparder er tilpassede de kolde forhold højt i bjergene. Den tætte krop, tykke pels og de små runde ører hjælper den med at holde på varmen. Poterne er brede, så det er nemmere at vade på sne, og der er endda pels under dem, så de står bedre fast.

Næseborene er usædvanligt store, hvilket hjælper sneleoparden til at indånde den tynde, kolde bjergluft, halen er tyk, for en bliver brugt som fedtdepot, og sneleoparden kan desuden bruge den til at krølle om ansigtet som et tæppe, når den sover.


Læs denne artikel gratis

Få et Basismedlemskab og
læs alle artikler og
få E-posten helt gratis.

BASIS Medlemskab

Indtast dine oplysninger herunder for at tilmelde dig BASIS Medlemskab.

Log ind, hvis du allerede har eller har haft et medlemskab


Opret ny profil

Ved oprettelse af dette medlemskab, accepterer du vores privatlivspolitik, og at opdagverden.dk gemmer dine informationer.

Allerede eller tidligere medlem?

WalkingSnoleopard Peter Wey

Kan ikke brøle

Underligt nok kan sneleoparder ikke brøle. Du skal derimod lytte efter hvæs, miav, knurren og hyl, hvis du er ude efter at spotte den. Og dem er der flest af sidst på vinteren, når det er parringstid.


En hale på en meter

En sneleopard vejer i gennemsnit mellem 27 og 55 kilo, men en han kan komme helt op på gumpetunge 75 kilo, mens en lille hun kan komme ned under de 25 kilo. Sneleoparder bliver op til 60 centimeter høje over skuldrende og måler op til 130 centimeter fra næse til rumpe. Der til kommer den buskede hale, der måler op mod en meter.


Springer 14 meter

En sneleopard på jagt kan springe ikke mindre end 14 meter. Den foretrækker at angribe oppe fra og jagter dens byttedyr op til 300 meter ned af bjergsiden. I Zanskar og Ladakh er det primært bharal, blå får, der er dens foretrukne bytte.

Når sneleoparden har dræbt byttet med et bid i halsen, slæber den det til et sikkert sted, hvor der bliver spist. Og alt spiseligt bliver nedsvælget. Efter at have slugt et blåt får, der faktisk mere ligner en ged, behøver sneleoparden ikke at spise igen i to uger.


Opslag1 Stayer 53010706

Enspændere

En sneleopard lever det meste af sit 15 til 18 år lange liv alene. Den lever i sit ’eget’ territorium, der varierer meget i størrelse, alt efter hvor meget bytte der er at finde.

I Nepal, hvor der er godt med mad, kan der bo fem sneleoparder på et område på blot 100 kvadratkilometer, mens det samme antal sneleoparder deler områder, der er ti gange så store i områder, hvor der er mindre at komme efter.

Undtagelsen til enspænderen er dog moderen, der tager sig af de små, til de er op mod to år gamle, og de vandrer ud og finder deres eget område. Pudsigt nok forsvarer sneleoparder ikke deres territorium, hvis andre sneleoparder indtager det.


Lever i 12 lande

Det er langt fra kun i Ladakh og Zanskar, man finder sneleoparder. Faktisk lever de i et område på 1.230.000 kvadratkilometer, der spreder sig ud over 12 forskellige lande i Central- og Sydasien, nemlig Afghanistan, Pakistan, Usbekistan, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Ruskand, Indien, Nepal, Bhutan, Kina og Mongoliet.


Bliv klogere på sneleoparder

Du kan læse mere om sneleoparder på de følgende hjemmesider:
www.snowleopardblog.com
www.snowleopardnetwork.org
www.snowleopard.org
www.snowleopardconservancy.org
www.pbs.org/wnet/nature/snowleopard/index.html

Andre spændende artikler


Rent drikkevand

Rent drikkevand

Mayaernes udvikling gennem tiden

Mayaernes udvikling gennem tiden

3 tips: Sådan går du støvlerne til

3 tips: Sådan går du støvlerne til

Log ind