Tadsjikistan

Tadsjikistan er 92% bjerge og 100% eventyr. Tadsjikistan er en isoleret og for de fleste ukendt del af Centralasien. Smukt, fjernt og med trekking- og naturoplevelser man ville ønske aldrig ville få en ende.  

Tadsjikistan ligger på den sydlige rute af Silkevejen. Landet lligger med Pamir-bjergene i krydset mellem de tre store bjergkæder – Hindu Kush, Tien Shan samt Karakorum. Tilsammen danner de en del af ’verdens tag’, og mange rejsende har allerede besøgt nabolandene Pakistan og Kina for at trekke – men endnu ganske få har besøgt Tadsjikistan.

Før uafhængigheden og løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991 var Tadsjikistan et populært feriemål inden for sovjetstatens grænser. Efter løsrivelsen gik turismen nærmest i stå, og det er endnu ikke lykkedes at komme op på tidligere niveau. Så trods de fantastiske muligheder i bjergkæderne Pamir og Fann, er Tadsjikistan næsten ukendt for os i den vestlige verden. 
 
Kulturelt byder Tadsjikistan på flere spændene seværdigheder. Heriblandt de tadsjikiske budha-statuer, som er fra samme civilisation (Bamiyan), som dem Taliban sprængte bort for et par år siden, og de er nu verdens største. Centralasiens Pompeij er den antikke by Penjikent fra det 5. til 7. århundrede. Byen blev grundlagt af Sogdian-folket, som senere forsvandt sporløst – men deres sprog og kultur er stadig bevaret hos nogle stammer I Pamirbjergene.

Hovedstad i landet er Dushanbe – en landsby, som sovjettiden med beton og planlægning forvandlede til republikkens hovedstad. Dushanbe ligger ved floden Dushanbinka. Indbyggertal: 580.000. Ordet ’Dushanbe’ betyder Mandag, og formodes at være navngivet efter den dag, hvor der var marked i byen.

Hvornår skal jeg rejse til Tadsjikistan?

På trods af at Tadsjikistan er et forholdsvis lille land, så varierer klimaet efter de lokale forhold især grundet den bjergrige topografi.

Vejret I foråret (marts-maj) og efteråret (september-november) er moderat. I byerne (dalene) er gennemsnitstemperaturen 20- 30 grader, og den bedste tid at besøge lavlandet. Foråret er den smukkeste årstid at besøge landet, da bjergsiderne blomstrer, inden sommerens sol sveder bjergsiderne af.

I efteråret er basarer og markeder proppet med nyhøstede frugter, specielt meloner og druer. Sommeren kan være meget varm og temperaturen sniger sig ofte forbi de 40 grader – heldigvis er det en tør varme. De sydlige byer Kulob og Ourghonteppa bliver gerne varmere end Dushanbe. Så om sommeren er det bare med at komme op i bjergene. Sommeren er absolut den bedste tid at besøge bjergene, hvad enten man skal på trekking eller bestigning.

Vinteren i byerne er normalt mild, men du kan forvente snefald fra december til februar. I bjergene derimod er vinteren ofte barsk, og de fleste bjergpas er lukkede.

Penge og papirer

1 tajik somoni = 100 dirams
100 USD er lige med 315 Somoni (Juli 2005).

En 0,5 l øl koster typisk 3 Somoni – og er at betragte som en luksusvare. Et måltid på restaurant koster ca. 10 Somoni.

På hoteller og guesthouses kan du betale med USD og EURO. Så tag kontanter med, og helst i mindre sedler, da du endnu ikke skal regne med at kunne finde nogle hæveautomater/ATM’s. De fleste større hoteller i Dushanbe tager imod rejsechecks og internationale kreditkort.

Verdens største bureaukratiske maskine blev slukket i forbindelse med Sovjetunionens opløsning i 1991 – men, hvad angår indrejse tilladelse og visa, så kører maskineriet uforandret videre.
Så før du kan nyde Tadsjikistans natur, bjerge og gæstfrihed skal du lige over et par forhindringer.

Næsten alle der besøger Tadsjikistan skal have et visa. (Undtaget er statsborgere/ indehavere af pas fra Rusland, Hviderusland, Kasakhstan samt Kirgisistan).

I 2003 blev visumproceduren forenklet for statsborgere fra EU, USA og Japan – når det gælder turist visa på 1 måned. For at få et visa kræves det, at du har et ”Letter of invitation”.

Letter of Invitation: Skal du til Tadsjikistan er det nødvendigt at have et Letter of Invitation, før du kan få udstedt et visa. Et Letter of Invitation kan blive udstedt af stort set alle organisationer og virksomheder, der er registret i Tadsjikistan - dog skal det godkendes og stemples af Udenrigsministeriet i Dushanbe.

Dit Letter of Invitation skal helst indeholde information om:
Navn, nationalitet, pasnummer.
Ind- og udrejsedatoer  (Dit visa vil komme til at indeholde disse datoer, men du behøver ikke nødvendigvis at rejse på disse datoer. Du kan således med fordel søge visum på en måneds varighed – selvom du blot skal være i landet i kortere tid.)
Navn på den inviterende organisation/virksomhed.
Ofte kan rejsebureauer i Danmark hjælpe med at skaffe et letter of Invitation

Områder med begrænset adgang

I nogle områder af Tadsjikistan er der begrænset adgang, hvilket betyder, at du skal have en ekstra tilladelse (tillæg til dit visa), hvis du påtænker at rejse der.

I øjeblikket kræves der ekstra tilladelse til:
- Gorno- Badakshan området
-  Lake Sarez. Tilladelse fås hos Ministry of Emergency, Og kan som hovedregel kun opnås af forskere. I 2003 blev det indført, at turister ikke ville få adgang til området. Men der er også undtagelser.
 - Lake Zorkul

Det er lettest at opnå og ansøge om adgang til de lukkede områder, når du er i landet. Men vær tålmodig! Behandlingen af din ansøgning kan tage dage eller uger.

Sundhed og sikkerhed

Det anbefales at blive vaccineret mod stivkrampe, tyfus, difteri, Hepatitis A og Hepatitis B.

Ifølge www.udlandsvaccinationen.dk er der i øjeblikket også Malaria i landet. Dette gælder dog kun et mindre område i det ’lave’ område syd for Dushanbe.

Befolkning, kultur og religion

Der bor ca. 6,3 millioner indbyggere i Tadsjikistan (FN, 2005) – og den gennemsnitlige levealder er henholdsvis på 61 år for mænd og 66 år for kvinder. Næsten halvdelen af Tadsjikistans befolkning er i dag under 14 år. Tadsjikerne udgør den største befolkningsgruppe, mens usbekerne udgør ca. 25%. Over halvdelen af befolkningen er beskæftiget i landbruget og blot 20 % beskæftiget i den nedslidte industrisektor.

Religion
Det er Islam, der er den herskende religion i landet, men sovjettiden har sat sit præg – så befolkningen er ikke troende på den måde, vi normalt ser Islam skildret. Således er der ikke moskeer i alle byer, og der er både adgang til og drikkes gerne vodka, øl og vin. I bjergene forekommer der ligeledes åndetro eller naturreligioner side om side med islam.

Sprog
Tadsjikerne taler Tajik - en persisk dialekt. Tajik er i familie med Farsi (tales i Iran) og Dari (tales i Afghanistan). Udover tajik tales der naturligvis fortsat russisk og usbekisk.

I Parmir har de forskellige etniske bjergstammer deres eget sprog. Stammesprogene er i slægt med den persiske sprogstamme.

Som rejsende i Tadsjikistan kommer du længst med et par russiske gloser.
Du vil dog i Dushanbe møde en del unge mennesker, som har modtaget engelskundervisning, og som meget gerne vil praktisere deres kunnen – når lejligheden endelig byder sig.
Men som mange andre steder kommer man langt med fingersprog og fagter, og selvom du ofte ser latterlig ud og er til megen morskab for de lokale - tjaaa, så kan du i Tadsjikistan være sikker på, at du ikke møder nogen du kender!

Kulturelle guidelines og god skik i Tadsjikistan 
Den bedste måde at stifte bekendskab med en ny og fremmed kultur, er at være åben og deltagende. Brug noget tid sammen med den lokale befolkning – Du lærer en hel del ved bare at sidde og lytte og kigge.
Tadsjikerne er generelt meget venlige og gæstfrie over for de besøgende i deres land. De fleste rejsende vil overse de få simple spilleregler, der er, men med et minimum af en indsats, kan du undgå de største fornærmelser og brølere ved at læse og efterleve nedenstående på din rejse.

Her følger således et par tips til god skik og opførsel: 

Brød
Brød har efter tadsjikisk opfattelse sit eget liv, og skal efterfølgende behandles med respekt. Så læg aldrig dit faldbrød med bunden opad. Lad aldrig brødet falde på gulvet eller jorden – og smid ikke rester ud til skrald. Overskydende brød vil blive sat på en hylde eller vindueskarm til ånderne eller blive brugt til dyrefoder (Når ånderne ikke har spist op, får dyrene før eller siden nok resterne – tror jeg.)

Påklædning 
Klæd dig almindeligt på. Hvis du er pige, så lad de små toppe og stropper ligge derhjemme. Mænd må gerne gå i shorts - men lange benklæder anbefales, især på landet. Hvis du er på jordomrejse og har for vane at gå i sarong eller andet backpackerudstyr, så gem det i rygsækken, til du atter er ved stranden. De støder mere lokalbefolkningen, end du nyder din påklædning. Ved ekstrem påklædning får du generelt svære ved at komme tæt på Tadsjikerne.
Spørg om lov til at fotografere lokalbefolkningen medmindre du har en super zoomlinse og kan tage dit billede i smug.

På besøg hos en tadsjik
Du har sikkert ikke været i Tadsjikistan ret længe, før du bliver inviteret hjem privat. Accepter invitationen – der findes nemlig ikke nogen bedre måde at lære befolkningen at kende på.

Det er dog altid en god ide, at fortælle andre, hvor du går hen, og du behøver ikke nødvendigvis at tage alle dine værdier og penge med dig. Dette er ikke skrevet for at skræmme eller sige, at tadsjikerne er banditter. Men en god rejseregel, når du rejser i den 3. verden.

Tadsjikkerne sidder normalt på gulvet på tynde madrasser eller vattæpper rundt om en dug, hvorpå maden serveres.

Når du forlader ’bordet’, så må du ikke krydse ind over dugen (ligesom vi heller ikke går på bordet derhjemme). Ej heller må du skræve over en anden persons ben, selvom det kan være svært.

Gå altid bagom en anden person. Ikke foran.

Når en ny gæst ankommer, skal de siddende gæster rejse sig op og hilse på den nyankomne. Du giver hånd med højre hånd, imens du lægger venstre hånd på dit hjerte og velsigner.
Velsign folk med ordene; Salom Alekum (fred være med dig)

Gaver
Hvis du bliver mødt med gaver, så giv helst en gave tilbage i den nærmeste fremtid.
Det er normalt at medbringe en gave, når du besøger et nyt hjem. Gaver hjemmefra vil være i høj kurs. Gaverne behøver ikke at koste særligt meget og kan være alt fra et postkort af Nyhavn eller kongefamilien. Noget billigt legetøj til de mindste er yderst populært. Du vil selv typisk modtage gaver som frugt, slik eller blomster.

Mænd og kvinder
Mænd trykker som oftest hånd med hinanden

Kvinder behøver nødvendigvist ikke at svare på et spørgsmål fra en fremmed. Fysisk kontakt med det modsatte køn i offentligt rum er ikke velset. Heller ikke, selvom det er din familie eller kæreste.

Øvrig opførsel
Hvis du jogger en over tæerne, træder en i hælende – så kræves der en undskyldning.

Når du sidder ned (typisk på gulvet), må du ikke pege dine fødder mod en anden person. Det virker meget stødende på en tadsjik.

Brug helst ikke venstre hånd, når du bytter penege, mad, giver hånd eller sender maden videre.

At pudse næse foran andre er ikke acceptabelt.

Skrevet af: Mads Sletbjerg, Skrevet Tirsdag, 30 November 1999, opdateret 23 Oktober 2019, læsninger: 12643

Log ind

Log ind