3 af verdens vildeste cykelruter

Vanvittige landskaber. Spændende kulturer. Enorme bjergpas. Har du mod på et ekstraordinært cykeleventyr, så læs med her, hvor vi kigger på tre af verdens vildeste cykelture.

ToreGroenneHimalaya.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 27. dec 2021
Læst af: 12533

Vanvittige landskaber. Spændende kulturer. Enorme bjergpas. Har du mod på et ekstraordinært cykeleventyr, så læs med her, hvor vi kigger på tre af verdens vildeste cykelture.

1) Indisk Himalaya: Shimla - Padum

Er du til cykelture, høje bjerge og spændende kultur, bliver det ikke meget bedre end småvejene i Indisk Himalaya. På en cykeltur gennem de fjerne dale Kinnaur og Spiti og videre til Ladakh og eventuelt afsidesliggende Zanskar får du det hele.

Undervejs på ruten venter høje bjergpas i tynd luft med udsigt til bjergtinder, gletsjere og bjergkæde på bjergkæde til horisonten.

Der venter 1000 år gamle tibetansk-buddhistiske klostre, hvor munke messer, mediterer og inviterer inden for i støvede tempelrum med gyldne Buddha-statuer, flakkende fyrfadslys og farverige dæmoner malet på væggene.

Der venter dagevis på cyklen gennem sparsomt befolkede egne, og på cyklen er der tid til at finde ind i det meditative tråd og lade det hele synke ind.

Vil man cykle hele vejen fra Shimla via Spiti til Leh og videre til Zanskar – et gammelt kongedømme i et forrygende flot og ufremkommeligt hjørne af Himalaya – skal man bruge et par måneder. Har man mindre tid til rådighed, er det oplagt et cykle enten fra Shimla til Manali gennem Kinnaur og Spiti eller fra Manali til Leh, hvor man krydser intet mindre end fem store bjergpas; det højeste i 5300 meters højde.

Læs Tibetansk nytår i Spiti-dalen


ToreGroennePamirHighway2) Pamir Highway

En gammel militærvej, der blev brugt til at fragte varer til nogle af mest afsidesliggende, ufremkommelige dele af Sovjetunionen. M41, også kendt som Pamir Highway, snor og krøller sig opover det ene bjergpas efter det andet, over det ene vidtstrakte plateau efter det andet og gennem den ene dramatiske kløft efter den anden.

Ruten fra Dushanbe i Tadsjikistan til Bishkek i Kirgisistan er gjort at det, legendariske ruter er gjort af. Her er dramatisk historie; her er enorme, gudesmukke landskaber; her er nomadekultur; her er efterladenskaber af det det kommunistiske Sovjet; her er sære landsbyer afskåret fra omverdenen – og her er ikke mindst formidabel cykling på øde, krævende veje, hvor der ofte stort set ikke er nogen trafik.

Hele turen tager et sted mellem en måned og to.

Læs to artikler fra en cykeltur på Pamir Highway
Næste stop: Verdens ende 
Bjergveje, vodka og uvished


ToreGroenneBolivia3) Det sydvestlige Bolivia

Gemt væk i det sydvestligste hjørne af Bolivia – højt i Andesbjergene hvor luften er tynd, vinden hyler, og nattetemperaturen bedst sammenlignes med den i en dybfryser – ligger et område, hvor naturen er så spektakulær, det kan være svært at begribe.

På en cykel oplever man det hele, hvis man er villig til at knokle for det.

Belønningerne? De er enorme.

Fra den lille flække Uyuni triller man over verdens største saltslette, Salar de Uyuni; en hvid verden, hvor ’øer’ med 10 meter kaktusser ligger mutters alene, og vulkaner rejser sig på horisonten.

Længere mod syd, hvor der ofte ikke er en egentlig vej, men man cykler ad hjulspor, der forgrener sig på enorme sletter, ofte i store mængder sand, skifter højlandsørkener farve fra hvid til rød, klipper ligger som var de faldet fra himlen, og boblende mudderpøle, hede gejsere og varme kilder vidner om den vulkanske aktivitet i selskab med de vulkaner, der står og ryger.

Her er søer i rustenrøde og turkis farver omgivet af hvide saltbælter. Her er flamingoer og vikunjaer og lamaer. Og i løbet af omtrent 10 dage på cyklen er der ikke en eneste landsby. Her er i det hele taget ikke mange faciliteter, så det er med at medbringe godt med mad og drikke.

Turen kræver en fuldt læsset cykel, store dele foregår i over 4500 meters højde, og vindene kan være brutale.

Regn med at bruge et par uger på at nå til vulkanen Licancabur og fortsæt eventuelt ind i Chile og ned i Atacamaørkenen, hvor den lille oaseby San Pedro de Atacama lokker med masser af mad til trætte cyklister.

Foto: Tore Grønne

Redaktionen anbefaler

Tore Grønne

Tore Grønne

Tore Grønne er chefredaktør på Opdag Verden. Han har skrevet flere bøger om sine cykeleventyr og er medlem af Eventyrernes Klub. Tore har cyklet 50.000 kilometer rundt i verden, vandret lange ture...

Andre spændende artikler


Et sjællandsk cykeleventyr

Et sjællandsk cykeleventyr

Ny cykelrute: 1.300 km uden trafik

Ny cykelrute: 1.300 km uden trafik

På cykel i Kinas Yunnan-provins

På cykel i Kinas Yunnan-provins