Chile

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og trekking i Chile


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Chile.


Vandring i Chiles Torres del Paine Nationalpark

Vandring i Chiles Torres del Paine Nationalpark

Granit og gletsjere i storføddernes land
8 vilde vandreture

8 vilde vandreture

Torres del Paine, Everest Base Camp, Kilimanjaro, Machu Picchu, Pacific Crest Trail, Great Himalaya Trail, Nordkalotruten og GR20
Trekking i Torres del Paine

Trekking i Torres del Paine

Sydamerikas smukkeste
På tværs af Andesbjergene til hest

På tværs af Andesbjergene til hest

I indianernes fodspor

Info og fakta om Chile

Chile strækker sig 4270 kilometer ned langs stillehavskysten. Landet er aldrig mere end 170 kilometer bredt, men går rejser sig ikke desto mindre i op til næsten 7000 meters højde, idet Andes-bjergene udgør landets ryg hele vejen gennem landet.

Naturmæssigt er Chile usammenligneligt i variation – i nord ligger Atacama, verdens tørreste ørken, midt i landet ligger vinlandet omkring hovedstaden Santiago, længere mod syd spejler snedækkede vulkaner sig i dybblå søer og længst mod syd flyder isbjerge i de arktiske fjorde og forrevne granitbjerge rejser sig flere kilometer lodret over Tierra del Fuego – Sydamerikas spids.

Chiles hovedstad er Santiago med 5 millioner indbyggere. Byen har en kosmopolitansk stemning over sig og virker ganske sydeuropæisk. Byerne er i de hele taget moderne og tilbagelænede, ligesom størstedelen af befolkningen. Standarden er høj, men landet er stadig billigt at rejse i.

Befolkning, kultur og religion

Der bor små 16 millioner mennesker i Chile. 95% af befolkningen er af europæisk afstamning eller mestizoer (blanding mellem indfødte og europæere. Mange har dog kun indiansk afstamning langt tilbage). 3% er indianere (Mapuche), mens 2% tilhører en anden befolkningsgruppe. 11% protestanter.

Da størsteparten af Chilenerne (89%)  er katolikker er det vigtig generelt at respektere de katolske traditioner som i et andet katolsk land.

Krydser man ind i Chile fra Peru eller Bolivia længere mod nord er det noget af et omvendt kulturchok, der møder én.

Chile har for længst bevæget sig ud af det armod, som store dele af Latinamerika befinder sig i og minder til forveksling om Sydeuropa – både hvad angår byernes og befolkningens udseende.

Chilenerne virker ofte meget imødekommende, og det er ikke svært at få venner. Blandingen – mestizo er dog meget karakteristisk for Chilenerne og når man kender en del til andre Sydamerikanske folkeslag er det forholdsvis nemt at kende en Chilener. Mapuche indianerne findes stadig  udbredt i visse regioner. Her taler de deres eget sprog og dyrker deres gamle traditioner.

På trods af den store udvikling som landet har været/er igennem, har mange Mapucher valgt at leve efter deres traditionelle skikke og traditioner. Mange kan ikke tale spansk, så det er bedst at finde nogle af børene at tale med for de lære både spansk og mapugun. Mapucherne er meget stolte mennesker som ikke umiddelbar er så åbne som de 'blandede' Chilenere. Hvis man tager sin tid, respekter deres leve form, er der mulighed for at få uforglemmelige oplevelser og venner hos Mapucherne.

Der tales i langt højere grad engelsk end i nabolandene, specielt blandt den yngre del af befolkningen, folk er veluddannede og høflige. Det er utrolig nemt at rejse rundt i Chile, da folk er hjælpsomme, mentaliteten stemmer i højere grad overens med den europæiske end i mange af de øvrige lande i Latinamerika og det er ret nemt at gøre sig forståelig.

Chile er et land i fremgang og befolkningen er meget stolte og engageret i udviklingen af deres land. Santiago lufthavn er f.eks. tip top moderne fuld på højde med Københavns lufthavn. Chile er det land i Sydamerika som har flest mobiltelefoner pr. indbygger.

Det Chilenske køkken er utrolig rigt. Landes geografi er med til at forsynet befolkningen med friske grøntsager, frugt og ikke at glemme fisk og skaldyr. Der er altid Pedré (hakket chili, løg, hvidløg, citronmellise, olie) på bordet sammen med frisk bagt brød. Fisk og skaldyr er absolut det man bør efterspørge i Chile, da det ikke fås friskere andet sted i verden (redaktørens mening!) Den Chilenske vin er i topklasse og men bør ikke glemme at smage deres national drik Pisco.

Hvornår skal jeg rejse til Chile?

Chiles enorme længde (omkring 4500 kilometer fra nord til syd) gør, at landet er værd at besøge året rundt afhængig af hvad du søger.

Tænk på at det er den sydlige halvkugle, dvs. de har sommer når vi har vinter. I Atacama-ørkenen i nord regner det aldrig, og i december bliver det virkeligt varmt om dagen. De fleste vælger at besøge den nordlige del i vores sommer periode. I de centrale regioner er vejret bedst i foråret og i efteråret.

Er du til skiløb er der fantastiske løjper ca. 1½ time fra Santiago i perioden juli til september.

Det sydlige Chile skal besøges i den sydamerikanske sommer fra november/december til marts/april afhængig af, hvor langt man ønsker at rejse sydpå. Tierra del Fuego er varmest i januar. I planlægningen er det vigtigt at tænke på, at vejret er påvirket af kystklimaet og Andesbjergene, så det er altid godt at have sit udstyr i orden.

Det siges, at øen Chiloé syd for Puerto Montt ligner Bergen i Norge. Dvs. at det altid regner! Det skal dog ikke holde dig tilbage, Chiloé er et fantastisk besøg værd.

Rejsen rundt i Chile

Bus
Chile er et nemt land at rejse rundt i. Busnetværket er særdeles veludviklet, billigt og ofte langt mere behageligt, end det er tilfældet herhjemme.

På længere ture  - Camer eller Semicamar - er der en steward eller stewardesse ombord, der serverer måltider, kolde og varme drikke samt snacks. Alt sammen inkluderet i prisen, som tilmed er lav. Der er 4 (5) forskellige klasser/standarter af busser.

Udover de lave priser og den høje komfort, så er det nemt at komme med busser, da afgange er hyppige. For det meste kan du blot dukke op på busstationen og inden for en time eller to går der en bus – også selvom du skal til en by 1000 kilometer væk. Hvis du rejser omkring helligdagene eller i Chilenernes ferie perioder er der stort pres på busserne, så book  i god tid. Bus branchen er privat, så der er ofte flere udbydere på den samme rute.

Fly
Chile er et utroligt langt land, så er du i tidsnød er det værd at overveje at hoppe på et indenrigsfly. Standarden og priserne er på international niveau, så det kan evt. være en god ide at købe dine indenrigsbilletter sammen med din internationale billet. Der findes grønne/røde afgange som er lidt billigere.

Lufthavnen i Santiago er ny af international standart. Den ligger ca. 20 minutters kørsel sydvest for centrum. I provinsen er lufthavnene ikke så fascinerende som i Santiago, men tingene fungerer.

Båd
Den chilenske flåde (navimag) har et par både, der et par gange om ugen sejler den næsten 2000 kilometer lange tur ned gennem de chilenske fjorde – fra Puerto Montt til Puerto Natales og Punta Arena eller den anden vej. Turen tager op til fire døgn og er en fantastisk måde at lade sig transportere over en lang distance uden nogensinde at kede sig – det er i langt højere grad en enorm oplevelse, end det er transport.

De stort set ubeboede fjorde flankeres af snedækkede bjergtoppe, isbjerge flyder i de arktiske vande og er du heldig spotter du tilmed en hval. Det er en god ide at reservere turen i god tid. Lokale rutefart er en del af  infrastrukturen specielt i den sydlige del af landet. 

Bil
De fleste internationale udlejningsbureauer er godt repræsenteret i Chile. Lokale udlejningsbureauer er ofte billigere end de internationale og lejekontrakten lever fuldt ud op til internationale standarter. Vær opmærksom på om forsikringen dækker,  hvis du krydser grænsen. Husk dit internationale kørekort og et kreditkort

Specielt mellem Argentina og Chile kan du have behov for at krydse grænsen, hvis du vil fra A til B. Det er sikkert at køre i Chile – chilenerne køre pænt i forhold til mange andre steder i Sydamerika.  Vejene er gode i Chile. Mange veje er asfalterede, men man må også påregne at man skal køre på grusveje. På motorvejene betaler man afgift.

Cykel
Det er nem og sikkert at cykle i Chile. Vejene er gode og trafik intensiteten er ikke så massiv. En del veje er grusveje, men man kan nemt cykle på dem. Chilenerne er forholdsvis hensynsfulde over for cyklister. Det kræver en god kondition at cykle i bjergene, men det er en rigtig god måde at komme væk fra the beaten track. Officielt findes der ikke en 'allemandsret', men jeg har mange gange bare fundet en lille plet langs en flod til mit telt for en enkelt nat.

Sundhed og sikkerhed

Læs Udenrigsministeriets rejsevejledning her...

Log ind