Bolivia

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og trekking i Bolivia


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Bolivia.


 

Info og fakta om Bolivia

Bolivia er det højstbeliggende og mest isolerede land i Sydamerika. Ser man på bruttonationalproduktet er Bolivia et af de fattigste lande i Verden, men ser man i stedet på de kulturelle rigdomme, de fantastiske udsigter og levn fra hedengangne civilisationer, er Bolivia et af de rigeste og mest spændende lande at besøge i Sydamerika.

Landet indeholder alt fra golde saltørkener, ufremkommelig regnskov og pampas til landsbyer på sivøer og højsletter med sneklædte bjergtoppe på over 6000 m. Udover dets varierende geografiske og klimatiske zoner rummer landet også den største oprindelige, traditionelle kultur i Sydamerika, idet over 50% af befolkningen er af ren indiansk afstamning.

Alt i alt giver Bolivia gode muligheder for at trekke, cykle, klatre, bjergbestige, fotografere, backpacke, besøge lokale indianere, opleve gamle kulturer, studere spansk eller tage på safari i regnskoven eller på pampas’en.

Befolkning, religion og kutur

Bolivia er relativt tyndtbefolket. Der bor cirka 8.800.000 mennesker, hvoraf 70% bor på El Altiplano, højsletten, der strækker sig ned til den peruvianske grænse, og hovedsageligt i La Paz og forstaden til denne El Alto.

Mellem 50% og 60% af den samlede befolkning er af indiansk afstamning, cirka 35% er mestizo (blanding af spansk og indiansk blod), og resten er af europæisk afstamning.

Det officielle sprog er spansk, men kommer man uden for de større byer, især på El altiplano, vil man møde folk af indiansk afstamning, hvis modersmål er Quechua eller Aymara.

Hovedstaden i Bolivia hedder La Paz. Med sine cirka 3700 meter over havet er La Paz Verdens højest beliggende hovedstad. Regeringsbyen er Sucre. Andre store byer er Santa Cruz og Cochabamba.

Hvornår skal jeg rejse til Bolivia?

De vigtigste faktorer at huske på, når man pålanlægger at rejse til Bolivia er, at det som regel regner om sommeren og er tørt om vinteren. eftersom Bolivia ligger på den sydlige halvkugle, er det vinter fra maj til oktober og sommer fra november til april. 

Bolivia dækker et areal på 1.098.581 kvadratkilometer. Siden 1884 har Bolivia ikke nogen kyststrækning. Landet er omgivet af Peru, Chile, Argentina, Paraguay og Brasilien.

På grund af dets meget varierende topografi er der stor temperaturforskel afhængigt af hvor i landet man opholder sig. Temperaturerne varierer ikke meget henover året, men det gør til gengæld nedbøren.

Den bolivianske vinter (maj, juni, juli og august) er generelt meget tør, mens der i fx Santa Cruz i lavlandet falder cirka 200 mm nedbør i januar. Højlandet er generelt tørrere. Fx falder der i gennemsnit cirka 120 mm nedbør i La Paz i januar.

Rejsen rundt i Bolivia

Indenrigsflyvning i Bolivia er relativt billigt og sikkert.

Selvom busforbindelserne er veludviklede og afstandene overkommelige, tager det som regel lang tid at køre med bus. Vejnettet er nemlig ikke særlig godt udviklet. Asfaltveje er ikke standard.

Dog er det billigt at køre med bus, og hvis man har god tid, skal man unde sig selv denne transportform. Det er meget festligt og udsigterne er glimrende, hvilket er et held, for man får svært ved at sove.

Sundhed og sikkerhed

Bolivia regnes normalt for det sikreste land i Sydamerika at rejse i. Voldelig kriminalitet er en sjældenhed, men som alle andre steder kan det selvfølgelig forekomme. De mest almindelige hændelser er lommetyveri og falske myndighedspersoner.

Hold derfor øje med dine ting, slip aldrig dit pas af syne og foregiv, at du ved, præcis hvad du laver, og hvad der foregår omkring dig. Er uheldet ude, bør det lokale politi kontaktes. Du får højest sandsynligt ikke dine ting igen, men du får (ofte mod betaling) en politirapport til brug overfor forsikringsselskabet.

Det anbefales at blive vaccineret mod difteri, gul feber, Hepatitis A, Hepatitis B, stivkrampe og tyfus, ved rejse i Bolivia. Endvidere skal du gardere dig mod malaria hvis du planlægger at opholde dig i lavlandet.

Rejsen til og fra Bolivia

Bolivia har to internationale lufthavne. De fleste ruter flyver til La Paz, men der er efterhånden også en del ruter, der flyver via Santa Cruz til La Paz og omvendt.

Hvis man vælger at flyve til La Paz, skal man være opmærksom på, at lufthavnen ligger i El Alto, som ligger i over 4000 meter over havet. Risikoen for højdesyge ved ankomst er derfor betragtelig.

I stedet kan det anbefales at flyve til fx. Santa Cruz, Lima i Peru eller Santiago i Chile og derfra tage en bus til La Paz. Det går lidt længere tid, men den tid kan være godt givet ud, hvis man til gengæld sparer sig selv for problemer med højden.

Log ind