Du er her:

Næste stop: Verdens ende

Cykeleventyr i Tadsjikistan


I Tadsjikistan tramper Opdag Verdens Tore Grønne sin cykel frem mellem landminer og rustne kampvogne, overnatter hos spedalske landsbyboere og i abrikosplantager, bliver ramt af snestorme og 43 graders varme, forcerer enorme bjergpas og glohede slugter. Men hvordan kan han ikke være bange for den afskyelige snemand? Hvordan ender han med at stinke som en ged? Og hvor ligger grænsebyen til verdens ende egentligt? Læs den første af to artikler fra et cykeleventyr på den gamle sovjetiske militærvej, Pamir Highway, i Centralasien.Jeg er kold og ryster af kulde, men min hud brænder varmt i de 30 graders varme. Jeg er omtåget, svimmel, ude af stand til at samle tankerne. Driver ind og ud af sære drømme, usammenhængende tanker og hallucinationer. I mine drømme kan jeg ikke komme frem til vand, selvom min gane er indtørret. Min tunge en tør klump. Mit hjerte banker hårdt i mit bryst. Så hårdt, det gør ondt. Nu kommer Cassie, min kæreste, med våde håndklæder, og jeg prøver at huske, hvad der er sket. Jo, en uge forinden cykler Cassie og jeg ud af Tadsjikistans hovedstad, Dushanbe. Der er 43 grader i skyggen, og jeg sidder på en femkroners plasticsaddel, da min saddel blev stjålet i Moskva under transporten herover. Cyklerne strandede der i ti dage, men nu er vi netop cyklet af sted mod den gamle russiske militærvej, Pamir Highway. OpslidendeJeg vender mig og husker, at landskabet bliver mere om mere bjergrigt efter et par dage. Udbombede tanks står stadig i vejkanten – levn fra 90’ernes forfærdelige borgerkrig. Vi passerer gamle, sovjetiske kooperativer, hvor landbrugsmaskinerne har lidt døden ved rust, og vi sover i en gammel, faldefærdig lade med et par æsler. Solen brænder, jorden er rød, og vejen er støvet. Det begynder at gå stejlt op ad på en elendig stenvej. Landskabet er snævret ind til en slugt, der suger varmen til sig. Klipperne kaster varmen lige lukt tilbage på os. Vi cykler i en ovn. Mørket kommer snigende. Vi spejder efter et sted at slå teltet op, men det er ikke let på en stejl bjergskråning. En grøn, sumpet eng bag en lille chaikana, et truckstop, redder natten, og vi slår teltet op med en smuk udsigt ned over dalen. Trætte trasker vi hen til chaikana’en. Den eneste mad, man kan finde her i området, er afskyelig gedesuppe, knogler med snotgule fetklumper i kogt vand, hvor fedtperlerne glinser. Det smager som at sutte i en fugtig uldsweater. Tørt brød til. Ved siden af os lader en flok smudsige mænd med buskede overskæg og slidte filthatte en flaske vodka passere fra mund til mund og hurtigt forsvinde. De byder os, men vi er for trætte til vodka, og der går ikke mange stunder, før de selv har gjort kål på flasken. Godt det er aften, og de ikke skal på landevejen nu, tænker jeg, men ved godt, at mange af chaufførerne buldrer af sted med hjernelammende promiller. I min sygeseng føler jeg mig også hjernelammet. Driver væk igen. Tænker tilbage. Smurt ind i gedMorgensolen skinner gennem tågen, og vi er knap i sadlen, før regnen ...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 05. sep 2015
Senest opdateret den 12. jun 2021

Andre spændende artikler


20-årige Søren cykler alene til New Zealand

20-årige Søren cykler alene til New Zealand

25 x 1000 miles uden motor

25 x 1000 miles uden motor

3 af verdens vildeste cykelruter

3 af verdens vildeste cykelruter

3000 kilometer på grøn juice

3000 kilometer på grøn juice

Alaskas kulde vs. Australiens hede ørken

Alaskas kulde vs. Australiens hede ørken

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind